HomeVizionariiMuzicieniJoe Dassin: Et si tu n’existais pas

Joe Dassin: Et si tu n’existais pas

Joe Dassin
DS TW

Joe (Joseph Ira) Dassin s-a născut pe 5 noiembrie 1938 la New York și a fost fiul regizorului american Jules Dassin și al violonistei Béatrice Launer. Familia a locuit mai întâi la New York și apoi la Los Angeles, dar în 1950, când tatăl a intrat pe lista neagră de la Hollywood, a fost nevoită să se mute dintr-un loc în altul prin Europa. “Lista neagră” a fost practica instituită în perioada McCarthismului de a nu oferi locuri de muncă unor scenariști, actori, regizori și muzicieni din cauza faptului că erau suspectați că au anumite convingeri politice, de cele mai multe ori fiind excluși de la locul de muncă pentru apartenența sau simpatia cu Partidul Comunist American.

Joe Dassin

Joseph a urmat cursurile Școlii Internaționale din Geneva și ale Institutului Le Rosey din Elveția, apoi s-a mutat înapoi în Statele Unite, unde a urmat Universitatea din Michigan între 1957 și 1963.

Tânărul a revenit în Franța și a lucrat ca tehnician pentru tatăl său, dar a apărut și în câteva roluri secundare în filme regizate de Jules, inclusiv în Topkapi, apărut în 1964. În această perioadă a început să lucreze la piesele pentru albumul Champs-Elysées.

La începutul anilor 1970, piesele lui Dassin au urcat în fruntea topurilor din Franța, iar el a devenit extrem de popular. Au urmat înregistrări în germană, spaniolă, italiană și greacă, printre cele mai populare cântece fiind “Les Champs-Élysées”, “Salut les amoureux”, “L’Été indien”, “Et si tu n’existais pas” și “À toi”.

Joe Dassin

Joe Dassin s-a căsătorit cu Maryse Massiéra la Paris, pe 18 ianuarie 1966, la sfârșitul anului cuplul a avut un băiat, Joshua, care s-a născut prematur și a murit după doar cinci zile. Copleșit de durere, artistul a fost afectat de depresie și, în ciuda tuturor eforturilor Marysei, căsnicia lor nu a supraviețuit.

Pe 14 ianuarie 1978, Joe s-a recăsătorit cu Christine Delvaux, fiica unui comerciant din Rouen, la Cotignac. Primul lor fiu, Jonathan, a venit pe lume pe 14 septembrie 1978, iar cel de-al doilea, Julien, s-a născut pe 22 martie 1980.

Joe Dassin

Artistul a murit după doar câteva luni, în urma unui atac de cord, în timp ce se afla într-o vacanță în Tahiti, pe 20 august 1980. Dassin, care avea 41 de ani la acel moment, lua prânzul cu familia și prietenii la restaurantul Chez Michel din Papeete, capitala Polineziei Franceze, când s-a prăbușit brusc de pe scaun, inconștient. Un medic care se afla în local i-a făcut masaj cardiac, dar nu a reușit să-l resusciteze. Singura ambulanță din Papeete nu era disponibilă în acel moment și a ajuns prea târziu, la 40 de minute de la momentul apelului.

Muzicianul a fost înmormântat în secțiunea Beth Olam a cimitirului Hollywood Forever din California.

Joe Dassin

La un an după moartea prematură a artistului, presa franceză a relatat despre bătălia cumplită în instanță pentru soarta celor doi copii mici ai lui Dassin, Jonathan și Julien, dintre care ultimul nici nu împlinise un an. În esenţă, procesul dintre familia Dassin, în frunte cu mama lui Joe, Béatrice Launer, pe de o parte, şi mama celor doi copii, Christine Dassin, soţia lui Joe, pe de altă parte, a avut drept obiect încredințarea minorilor.

Povestea a început imediat după moartea cântăreţului. Christine era în divorţ cu Joe, dar, pentru că nu se pronunţase nicio sentinţă, avea statutul de soţie legitimă, așa că a sosit în Tahiti să-şi ia copiii, asupra cărora, potrivit legislaţiei franceze, avea drepturi depline. În Tahiti femeia a constatat însă că micuţii fuseseră răpiţi de bunică şi duşi „într-o direcţie necunoscută“, însă madame Launer nu-i putea păstra decât în urma deciziei unui tribunal.

Instanța a decis că cei doi minori puteau rămâne la bunică numai în cazul în care se dovedea că ar fi puși în pericol dacă ar fi crescuți de mama naturală. Familia Dassin a întocmit un dosar din care rezulta că, dacă ar fi încredințați Christinei, Jonathan şi Julien s-ar afla în mare pericol, pentru că mama lor e dezechilibrată, nervoasă, morfinomană, dar femeia nu s-a lăsat intimidată.

A cerut să-şi vadă copiii ce se aflau la Palm Springs, în California, iar „Paris Match“ a relatat mărturiile Christinei despre cele două vizite care i-au fost permise: „Era minunat şi îngrozitor. Minunat, pentru că îmi puteam revedea, în sfârşit, copiii; îngrozitor, pentru că eram obligată să depun paşaportul, pentru că eram obiectul unei supravegheri permanente, pentru că efectuam aceste vizite în prezența gorilelor, a gărzilor și a câinilor de pază ai familiei Dassin. Îngrozitor, pentru că vizitele erau limitate la trei ore, nici un minut în plus. La ora precisă Beatrice telefona cerând să fiu alungată. Ultima dată i-am rugat să mă lase o jumătate de oră în plus. Imposibil! Mi s-a spus: a sosit ora să pleci, ieşi afară!“

În cele din urmă, tribunalul a decis că cei doi copii „nu sunt în pericol“ la mama lor și i-a încredinţat Christinei, urmând să se desfășoare procedura de preluare a băieților. Christine a avut inspiraţia de a lua un alt avion pentru a ajunge la Palm Springs cu patru ore mai devreme decât se aştepta bunica și se pare că a sosit la timp, pentru că mama artistului intenționa să răpească pentru a doua oară minorii. Jonathan și Julien au plecat fără niciun bagaj din casa familiei Dassin, în pulovăr, în hanorac şi desculţi, după cum a relatat presa timpului. S-au ascuns, împreună cu mama lor, la nişte prieteni şi în cele din urmă au luat avionul spre Franţa, aflându-se în permanență sub protecția poliţiei.

sursa: Joe Dassin, le roman de sa vie, France 3

DS TW
No comments

leave a comment