HomeMonarhieȚarina Maria Feodorovna, un model la cârma Imperiului Rus

Țarina Maria Feodorovna, un model la cârma Imperiului Rus

Maria Feodorovna
DS TW

Maria Feodorovna s-a născut la Stettin, în Polonia de astăzi, pe 25 octombrie 1759 și a fost fiica lui Friedrich al II-lea, Duce de Württemberg, și a Friederikăi Dorothea de Brandenburg-Schwedt. În 1769, când fetița avea zece ani, familia și-a stabilit reședința la Castelul de la Montbéliard. Bine educată, adolescenta vorbea germana, franceza, italiana și latina de la vârsta de 16 ani. În 1773 a fost inclusă în grupul de prințese germane considerate posibile soții ale moștenitorului tronului Rusiei, viitorul țar Pavel I. Totuși, Sofia de Württemberg nu avea încă 14 ani în acel moment și a fost considerată prea mică pentru un astfel de angajament. Pavel s-a căsătorit cu o altă prințesă, Wilhelmina Louisa de Hessa-Darmstadt, care avea 18 ani.

Maria Feodorovna

Micuța prințesă a fost logodită cu Ludovic de Hesse, fratele Wilhelminei, prima soție a viitorului țar, însă, când moștenitorul coroanei ruse a rămas văduv în 1776, Sofia va deveni a doua soție a Marelui Duce, a cărui primă nevastă murise între timp din cauza unei complicații, la nașterea primului său copil. Fostul logodnic al Sofiei a primit o recompensare materială la ruperea angajamentului. Sofia împlinise acum 17 ani și era încântată de ideea de a deveni împărăteasă a Rusiei, iar țarina Ecaterina a II-a era bucuroasă pentru viitoarea alianță.

Maria Feodorovna

Tinerii s-au întâlnit prima dată la Berlin, adolescenta s-a convertit la ortodoxism și și-a ales numele rus Maria Feodorovna. În decembrie 1777, a născut primul din cei zece copii pe care îi va avea, pe viitorul țar Alexandru I. Trei luni mai târziu, soacra ei, Ecaterina, l-a luat pe nou-născut pentru a-l crește fără influența părinților, iar când s-a născut cel de-al doilea fiu, în aprilie 1779, țarina a făcut același lucru. Ecaterina cea Mare, împărăteasa autoritară a Rusiei, a pus monopol pe viața tânărului cuplu și a ajuns până într-acolo încât le interzicea părinților să-și vadă copiii.

După moartea țarinei, în 1796, Maria Feodorovna, care născuse deja nouă copii, a devenit împărăteasa Rusiei și a început să se implice în viața politică a țării. Cel mai important lucru care l-a făcut a fost înființarea primelor școli de fete și a numeroase organizații caritabile în imperiu, având o grijă deosebită pentru tinerele mame și pentru copiii mici.

Din nefericire, relațiile dintre cei doi soți s-au degradat cu timpul. După ce Maria a dat naștere celui de-al zecelea copil al cuplului, Marele Duce Mihail Pavlovici, în 1798, Pavel s-a îndrăgostit nebunește de o tânără de 19 ani, Anna Lopukhina, pe care a adus-o la Sankt Petersburg, provocându-i soției sale o criză de furie.

După patru ani, patru luni și patru zile de domnie, pe 12 martie 1801, țarul Pavel fost ucis, în martie 1801, chiar în dormitorul lui, de o bandă de asasini din anturajul său, care încercaseră mai întâi să-l determine să abdice. Conflictul a degenerat, iar criminlii l-au lovit cu o sabie, l-au sugrumat, apoi l-au ucis călcându-l în picioare.

În noapte crimei, Maria Feodorovna s-a gândit să urmeze exemplul Ecaterinei a II-a și să încerce să se autoproclame împărăteasă, dar fiul ei cel mare, Alexandru, a convins-o, cu greu, să renunțe la această idee. Relația tensionată la început dintre mamă și fiu s-a îmbunătățit mult datorită intervenției soției tânărului.

Văduva Maria Feodorovna și-a păstrat cea mai înaltă poziție din imperiu la ceremoniile publice, unde apărea la brațul fiului ei în timp ce nora sa, blânda împărăteasa Elisabeta, mergea în spate.

Ambițioasa țarină a murit la Palatul Pavlovsk pe 5 noiembrie 1828, la vârsta de 69 de ani, iar amintirea ei a fost onorată de familia imperială, care a respectat stilul elegant, umorul, inteligența, energia și determinarea Mariei Feodorovna.

DS TW
Latest comment

leave a comment