HomeVizionariiInventatori și industriașiJosephine Cochrane, gospodina americană căreia îi mulțumesc milioane de femei

Josephine Cochrane, gospodina americană căreia îi mulțumesc milioane de femei

DS TW

Josephine Garis Cochrane s-a născut pe 8 martie 1839 în Ohio și a fost gospodina americană care a inventat prima mașină de spălat vase automată de succes din punct de vedere comercial. Tatăl ei era inginer și se numea John Garis, iar mama a fost Irene Fitch Garis, cuplul formând o familie americană tradițională. După ce s-a mutat în casa surorii ei din Shelbyville, în Illinois, Josephine s-a căsătorit cu un anume William Cochrane pe 13 octombrie 1858. Acesta se întorsese cu un an înainte dintr-o încercare eșuată al celebrei campanii “Goana după aur” din California, dar a devenit un comerciant prosper și, mai apoi, membru al Partidului Democrat. Cuplul a avut doi copii: Hallie și Katharine.

În 1870, familia s-a mutat într-un conac din Chicago. După o petrecere grandioasă pe care o găzduise, câteva dintre farfuriile din serviciul scump în care servise felurile principale de mâncare s-au spart în timp ce erau spălate de servitoarele angajate de familie, iar acest lucru a determinat-o pe Josephine să caute o soluție mai bună decât spălarea vaselor de mână.

Astfel a decis să proiecteze un model de mașină de spălat vase în magazia din spatele casei sale din Shelbyville, Illinois, mecanicul George Butters a ajutat-o la construcția ei și tot el a fost primul angajat al atelierului de mașini de spălat.

Pentru a construi cuva, a măsurat mai întâi vasele și a construit compartimente din sârmă, fiecare special conceput pentru a se potrivi în interior farfurii, pahare sau castroane mai mari. Compartimentele au fost plasate în interiorul unei roți care se afla, la rândul ei, într-un cazan de cupru. Un motor punea în mișcare roata în timp ce un jet de apă fierbinte cu săpun stropea din partea de jos a cazanului și trecea peste vasele puse în coșurile de sârmă. Mașina de spălat vase a Josephinei a fost prima care folosea presiunea apei și a fost brevetată pe 28 decembrie 1886.

După aceea, americanca a fondat Compania Garis Cochrane Manufacturing și în 1893 s-a dus cu invenția la World’s Columbian Exposition din Chicago, instalând nouă mașini de spălat în restaurantele și pavilioanele târgului, iar dispozitivul ei a fost primit cu mare interes de reprezentanții restaurantelor și hotelurilor.

Josephine a câștigat marele premiu pentru “cea mai bună construcție mecanică, durabilitate și adaptare la linia de lucru” la expoziție, iar primii clienți pe care i-a avut au fost cei industriali – hoteluri, restaurante și mari producători de alimente. Inventatoarea a murit din cauza unui accident vascular cerebral pe 3 august 1913 și a fost înmormântată în cimitirul Glenwood din Shelbyville, Illinois.

După moartea ei, compania pe care o fondase a devenit parte a KitchenAid, iar în 1949 noul proprietar a fabricat prima mașină de spălat vase construită pe baza designul lui Josephine pentru folosință casnică, mai ales pentru că în anii ‘50 majoritatea gospodăriilor americane aveau deja acces permanent la apă caldă.

În 2006, Josephine Garis Cochrane a fost inclusă în National Inventors Hall of Fame.

 

 

Galerie foto:

DS TW
Latest comment

leave a comment