HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteKim Jong-Suk, “Mama Coreei” comuniste

Kim Jong-Suk, “Mama Coreei” comuniste

Kim Jong-Suk
DS TW

Kim Jong-Suk s-a născut pe 24 decembrie 1917 în comitatul Hoeryong din provincia Hamgyong de Nord, în Coreea aflată sub ocupație japoneză, fiind cea mai mare dintre cele două fiice ale unui fermier sărac.

Fetița a mers în copilărie cu mama ei în Manciuria pentru a-și căuta tatăl dispărut, dar au descoperit că acesta murise acolo și după scurt timp și mama ei a murit. Kim, devenită orfană, s-a alăturat în 1935 sau 1936 unei grupări de gherilă din care făcea parte viitorul ei soț, Kim Ir-Sen, rolul său fiind de ajutor de bucătăreasă.

A părăsit apoi gruparea combatant anti-japoneză și avut diverse locuri de muncă despre care nu există detalii, fiind arestată de japonezi în 1937, din motive necunoscute. După eliberare, a revenit la trupele de gherilă ale lui Kim Ir-Sen, ocupându-se cu îngrijirea luptătorilor, cărora le spăla hainele și le pregătea de mâncare. În această perioadă, legendele comuniste spun că femeia i-ar fi salvat viața lui Kim Ir, o relatare din biografia oficială a liderului nord coreean consemnând: “Într-o zi, în timp ce unitatea mărșăluia sub comanda generalului, cinci sau șase dușmani s-au apropiat în mod neașteptat și au vrut să-l atace. Pericolul era iminent,

Kim Jong-Suk

dar, fără să piardă nicio clipă, tovarășa Kim Jong Suk l-a protejat pe general cu propriul corp și l-a împușcat pe unul dintre inamici cu revolverul, iar generalul l-a ucis pe cel de-al doilea adversar. Cu altă ocazie, tovarășa Kim a protejat cartierul general al revoluției cu riscul vieții ei”.

Femeia s-a căsătorit cu Kim Ir Sen în Uniunea Sovietică, cel mai probabil în anul 1941. Pe 16 februarie 1941, în timp ce se afla în satul sovietic Vyatskoye, soția comunistului nord-coreean l-a adus pe lume pe primul ei fiu, Kim  Jong-il, care a primit numele rusesc “Iuri Irsenovich Kim” și era alintat Yura. În 1944, Kim Jong-Suk a născut un al doilea fiu, Kim Man-il , “Alexander” sau “Shura” în limba rusă, iar în 1946, a avut o fiică, Kim Kyŏng-hŭi. O localnică din sat, Augustina  Vardugina, își va aminti mai târziu că, în adolescența ei, în zonă era cantonat respectivul grup de gherilă aflat în refugiu în Rusia sovietică și femeia venea frecvent în sat să schimbe rațiile militare pentru pui și ouă, fiind însoțită de micuțul Kim Jong-il.

Kim Jong-Suk

Din 1948, data înființării Republicii Populare Democrate Coreene și până la moartea ei, un an mai târziu, Kim Jong-Suk a fost prima doamnă a Coreei de Nord. Potrivit unor relatări ale contemporanilor, era “o femeie mică de statură, liniștită, nu deosebit de bine educată, dar prietenoasă și veselă”. Generalul-maior N.G. Lebedev, un ofițer care s-a aflat în timpul ocupației sovietice în Coreea de Nord, își va aminti de ea ca fiind “o doamnă vivace și generoasă care gătea întotdeauna cantități enorme de mâncare pentru generalii sovietici înfometați”.

Kim Jong-Suk  a murit la Phenian pe 22 septembrie 1949, la vârsta de 31 de ani. Istoria oficială spune că decesul a fost provocat de “greutățile pe care le-a îndurat în timpul anilor cât a fost luptătoare de gherilă”, dar versiunea neoficială este că a murit la nașterea unui copil, bebelușul fiind și el decedat. Alte surse avansează ideea că a murit de tuberculoză, dar există și povești care acreditează ideea că ar fi fost împușcată, nu i-ar fi fost acordat niciun ajutor și a sângerat până a murit. După ce Kim Jong-il, fiul ei cel mare, i-a  succedat la conducerea Coreei de Nord tatălui său, Kim Ir-Sen, a transformat profilul

Kim Jong-Suk

mamei sale într-o “revoluționară nemuritoare, o eroină a revoluției comuniste”. S-a spus că a fost un “mare strateg” al revoluției, iar în orașul ei natal, Hoeryong, au fost inaugurate un muzeu, o bibliotecă și o statuie, toate fiind dedicate memoriei “Mamei Coreei”.

Scriitorul Michael Harrold relatează mai multe povești pe care le-a auzit despre Kim Jong-Suk în timp ce se afla în Coreea de Nord. Potrivit acestuia, în apropierea Muntelui Kumgang se află un memorial care marchează locul în care femeia  s-a oprit “când și-a dat seama că uitase să aducă prânzul marelui lider și s-a întors din acel loc să-i pregătească ceva de mâncare”. Astăzi Kim Jong-Suk  este venerată pentru rolul de mamă a lui Kim Jong-il, “președintele etern”, oficialii din Coreea de Nord spunând despre ea că l-a crescut pe Jong Il ca pe “Steaua Strălucitoare a Muntelui Paektu  pentru a menține linia de salvare a revoluției coreene”.

DS TW
No comments

leave a comment