HomeVizionariiInventatori și industriașiKing Gillette, bărbatul de pe ambalajele lamelor de ras

King Gillette, bărbatul de pe ambalajele lamelor de ras

King Kilette
DS TW

King Gillette s-a născut pe 5 ianuarie 1855 în orașul Fond du Lac, Wisconsin, și a crescut în Chicago, Illinois, strămoșii paterni ai familiei fiind hughenoți francezi care s-au refugiat în Anglia la sfârșitul secolului al XVI-lea și au ajung în America de Nord în 1630.

În 1890, în timp ce lucra ca vânzător pentru Crown Cork and Seal Company, tânărul Gillette a văzut cum capacele de sticle care aveau sigilii de plută erau aruncate imediat ce sticlele erau deschise și și-a dat seama ce risipă se face cu produsele de unică folosință sau cele folosite de doar câteva ori. Prima idee care i-a venit în minte a fost de a găsi o soluție pentru unele dintre cele mai utilizate obiecte pe care milioane de bărbați din America le foloseau zi de zi: aparatele de ras. În acea epocă existau doar aparate care trebuiau ascuțite la fiecare utilizare și, pe măsură ce lamele se uzau, se aruncau.

King Kilette

În anii 1870, frații Kampfe fabricau deja un tip de aparat de ras cu o lamă scurtă așezată într-un cadru metalic (produs cunoscut sub numele de „greblă de ras”), dar tânărul Gillette a îmbunătățit modelul de lamă inventând una nouă, fabricată din oțel inoxidabil. Noul dispozitiv a fost pus în vânzare cu suma de 5 dolari, echivalentul a 145 dolari astăzi, adică jumătate din salariul mediu săptămânal al unui muncitor, dar, în ciuda prețului mare, s-au vândut milioane de modele.

Producția a fost dificilă, deoarece prelucrarea unui oțel subțire la un preț mic era un procedeu tehnic complicat, dar Steven Porter, un mașinist care lucra cu Gillette, a folosit desenele antreprenorului și a creat prima lamă de ras de unică folosință, care era ștanțată cu numele Gillette, iar William Emery Nickerson, un partener al companiei, a schimbat

Aparatul fraților Kampfe

modelul original al aparatului de ras îmbunătățind mânerul și cadrul, astfel încât să poată susține mai bine lama de oțel, a proiectat utilajele care puteau produce în masă lamele respective și a primit în scurt timp brevete pentru invențiile sale.

Gillette a fondat pe 28 septembrie 1901 compania American Safety Razor Company schimbându-i un an mai târziu numele în Gillette Safety Razor Company, iar producția de masă a început în 1903, an în care s-au vândut 51 de aparate de ras și 168 de lame.

King Kilette
Lame Gillette
Aparat Gillette Deluxe

În al doilea an, firma a vândut 90.884 de aparate de ras și 123.648 de lame, vânzările și distribuția fiind gestionate de o companie separată, Townsend and Hunt, care a fost absorbită de compania-mamă în 1906. Până în 1908, compania a înființat mici fabrici în Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franța și Germania, vânzările de aparate de ras au ajuns la 450.000, iar vânzările de lame au depășit 70 de milioane în 1915.

În 1917, când Statele Unite au intrat în Primul Război Mondial, compania a pus la dispoziția tuturor soldaților americani câte un aparat de ras și lame de rezervă, kit plătit de guvern, dar inovativul King Gillette s-a opus vânzării brevetului său în Europa.

Kitul de ras pentru soldații americani

Mai târziu, inițiatorul companiei și unul dintre directorii săi, John Joyce, s-au luptat pentru controlul firmei, iar Gillette i-a vândut în cele din urmă afacerea lui Joyce cu condiția ca numele său să rămână ca marcă a firmei.

În următorii ani, fondatorul Gillette a călătorit mult și peste tot era recunoscut datorită fotografiei sale care se afla pe pachețelele de lame de ras, iar oamenii erau surprinși să afle că figura desenată pe ambalaje era chiar o persoană reală. Bărbatul a fost un socialist utopic, a publicat o carte intitulată “The Human Drift”, în care susținea că toate industriile ar trebui preluate de o singură corporație deținută de stat și că toți oamenii din America ar trebui să trăiască într-un oraș gigant numit Metropolis. La debutul marii crizei economice din anii ‘30, King Gillette și-a pierdut o mare parte din avere. Bărbatul a murit pe 9 iulie 1932 în Los Angeles, California, la vârsta de 77 de ani.

DS TW
No comments

leave a comment