AcasăRăzboaie și revoluțiiPrimul Război MondialAgnes von Kurowsky, dragostea pierdută a lui Ernest Hemingway

Agnes von Kurowsky, dragostea pierdută a lui Ernest Hemingway

Agnes von Kurowsky

Agnes Hannah von Kurowsky Stanfield s-a născut pe 5 ianuarie 1892 în Philadelphia, Pennsylvania, și a fost asistenta medicală care a inspirat personajul Catherine Barkley din romanul „Adio, arme”, publicat în 1929 de Ernest Hemingway.

Tatăl tinerei, Paul von Kurowsky, era de origine germană și preda limbi străine la școala Berlitz din Washington, unde mama ei, Agnes Holabird, era elevă, unul dintre unchii fetiței a fost celebrul arhitect William Holabird din Chicago, iar bunicul matern, Samuel B. Holabird, a servit ca general în armata Statelor Unite. Deși familia ei se va muta de mai multe ori, Agnes va considera întotdeauna că Washington-ul este casa ei. Adolescenta a urmat un program de formare organizat de Biblioteca Publică din Washington și primul ei loc de muncă a fost, în 1910, cel de arhivar la Biblioteca Centrală. În 1914 a decis să-și părăsească jobul și să urmeze școala de asistență medicală pe care a absolvit-o în 1917, apoi a depus o cerere la Crucea Roșie Americană și pe 15 iunie 1918 a plecat spre Europa.

Agnes von Kurowsky

Tânăra a ajuns la Milano și chiar în prima ei misiune la spitalul militar din oraș l-a întâlnit pe Ernerst Hemingway, care avea doar 19 ani în acel moment și care s-a îndrăgostit fulgerător de “îngerul său păzitor”. Cei doi s-au logodit, dar în ianuarie 1919, după încheierea războiului, el s-a întors în Statele Unite, plănuind să se căsătorească peste câteva luni. Într-o scrisoare datată 7 martie 1919, Agnes i-a scris lui Hemingway, care locuia în acel moment în Oak Park, Illinois, că s-a logodit cu un ofițer italian, identificat mai târziu ca Domenico Caracciolo.

Deși asistenta medicală s-a întors în cele din urmă în Statele Unite, cei doi nu s-au mai întâlnit niciodată. După ce a stat un an la New York, a fost trimisă de Crucea Roșie americană în România, unde a locuit timp de doi ani, apoi a revenit în America și după încă doi ani a fost trimisă în Haiti, unde a ocupat postul de directoare în serviciul public de sănătate.

Agnes von Kurowsky
Agnes von Kurowsky și Ernest Hemingway
Agnes von Kurowsky și Ernest Hemingway
Ernest Hemingway

Mai târziu unul dintre fiii lui Hemingway, Jack, a spus că pierderea frumoasei Agnes von Kurowsky a fost „marea tragedie” a perioadei de tinerețe a tatălui său.

Asistenta medicală a fost căsătorită de două ori, dar nu cu ofițerul italian pentru care a rupt logodna cu Hemingway. Primul ei soț a fost Howard Preston („Pete”) Garner, cu care s-a căsătorit pe 24 noiembrie 1928, în timp ce se afla în Haiti. Cei doi au divorțat, apoi Agnes s-a recăsătorit în 1934 cu William Stanfield, un bărbat văduv care avea trei copii.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soțul și unul dintre fiii ei vitregi au fost încadrați în marina Statelor Unite, iar Agnes și ceilalți doi copii au locuit la New York, timp în care ea a lucrat la banca de sânge a Crucii Roșii.

Agnes von Kurowsky

Agnes, iubirea de tinerețe a lui Ernest Hemingway, a murit pe 25 noiembrie 1984, la vârsta de 92 de ani, în Gulfport, Florida, fiind înmormântată în cimitirul militar din Washington.

Povestea de dragoste dintre frumoasa asistentă medicală a Crucii Roșii și tânărul scriitor a fost subiectul filmului “In Love and War”, peliculă realizată în 1996, în care personajul ei este interpretat de Sandra Bullock, iar cel al lui Hemingway de Chris O’Donnell.

Ernest Hemingway în spitalul din Milano
Niciun comentariu

Lasă un comentariu