Madame Royale, fiica Regelui Soare, a murit la doar 5 ani de tuberculoză

Marie-Thérèse a Franței s-a născut pe 2 ianuarie 1667 la castelul Saint-Germain-en-Laye, fiind fiica regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a soției lui, Maria Tereza a Austriei. Ca fiică a unui rege francez, a fost Fille de France și a avut titlul onorific de Madame Royale pentru că era cea mai mare dintre fetele supravuiețuitoare ale cuplului regal. Micuța prințesă a avut două surori mai mari, Anne-Élisabeth și Marie-Anne, dar acestea muriseră la scurt timp după naștere.

În vara anului nașterii copilei, epidemia de variolă făcea ravagii peste tot în Europa, iar tatăl ei, Ludovic al XIV-lea, plecat în Războiul de devoluțiune, conflictul militar dintre Franța și Spania, prin care acestea și-au disputat Țările de Jos Spaniole, a trimis acasă mai multe scrisori în care își exprimă neliniștea și grija pentru copiii săi: Ludovic, delfinul Franței și micuța Marie-Thérèse.

Părinții ei au botezat-o în Palatul Luvru în 1668, iar nași au fost Henri-Jules de Bourbon, prinț de Condé și Marguerite de Lorraine, ducesa văduvă de Orleans. Copila era adorată de părinți, iar mama ei și-ar fi dorit ca micuța să devină regină a Spaniei.

În noaptea de 1 martie 1672 în jurul orei 22, Marie-Thérèse a fost găsită transpirată de mama sa. Conform memoriilor lui Ludovic al XIV-lea, ultimele cuvinte ale micuței doamne au fost: Maman, poate mai mult…” Copila a murit câteva ore mai târziu cel mai probabil din cauza tuberculozei.

Afectat profund de moartea ei, regele Ludovic al XIV-lea a decretat doliu în tot regatul. Inima copilei a fost amplasată în biserica Notre-Dame du Val-de-Grâce din Paris, iar trupul ei va fi îngropat în cripta Bourbonilor din bazilica Saint-Denis. În timpul Revoluției franceze, mormântul micuței prințese a fost profanat, iar rămășițele ei au fost aruncate într-o groapă comună.

Dintre toți cei șase copii legitimi ai Regelui Soare, doar primul născut, Ludovic, va supraviețui până la maturitate, dar și el va murit de variolă în aprilie 1711, la vârsta de 49 de ani, cu 4 ani înaintea tatălui său.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *