HomeVizionariiInventatori și industriașiMadame Tussaud, mama figurilor de ceară

Madame Tussaud, mama figurilor de ceară

Marie s-a născut pe 1 decembrie 1761, la Strasbourg. Tatăl ei, Joseph Grosholtz, fusese ucis în Războiul de șapte ani cu doar două luni înainte de a se naște fetița, iar când avea șase ani, mama ei, Anne-Marie Walder, a dus-o la Berna, în Elveția, unde aceasta va fi angajată în casa medicului Philippe Curtius ca menajeră.

Curtius, pe care Marie îl va numi unchiul său, era pasionat de modelarea cerii și și-a folosit inițial talentul de sculptor în ceară pentru a ilustra anatomia corpului uman, iar mai târziu a început să modeleze portrete umane.

Doctorul s-a mutat la 1765 la Paris, unde a înființat un cabinet de portrete numit “En Cire”. În acel an, a realizat figura în ceară a ultimei amante a lui Ludovic al XV-lea, Madame du Barry, care astăzi este considerată cea mai veche lucrare de acest tip din toate timpurile.

Un an mai târziu, Marie Tussaud și mama ei i s-au alăturat doctorului Curtius la Paris. În 1770 medicul a organizat prima expoziție a figurilor modelate în ceară și a atras o mulțime uriașă de curioși. În 1776, expoziția a fost mutată în Palais Royal și în 1782 Curtius a deschis o a doua expoziție, Caverne des Grands Voleurs (Caverna Marilor Hoți), precursoarea celebrei Camere a Ororilor din Muzeul Tussaud de la Londra.

 

 

Doctorul Curtius a învățat-o pe Marie arta modelării și cum fata s-a dovedit talentă, curând a început să lucreze pentru mentorul ei ca artist propriu-zis. În 1777, Marie a creat prima ei figură de ceară, cea a lui Voltaire, iar din 1780 până la Revoluția franceză din 1789, tânăra a modelat portretele unor celebrități precum Jean-Jacques Rousseau și Benjamin Franklin.

Tot ea era chemată să imortalizeze capetele persoanelor executate la ghilotină și se pare că membrii familiei regale au fost atât de mulțumiți de munca ei, încât a fost invitată să locuiască la Versailles pentru o perioadă de nouă ani.

Pe 12 iulie 1789, capul de ceară al lui Jacques Necker și al ducelui de Orléans făcute de Curtius au fost purtate de revoluționarii francezi într-un marș de protest cu două zile înainte de atacul asupra Bastiliei.

Marie era percepută ca simpatizantă a monarhiei, așa că a fost arestată și condamnată la moarte. Părul de pe cap i-a fost tuns și se pregătea execuția ei pe ghilotină, dar în ultimul moment a fost eliberată datorită admirației celebrului revoluționar și eseist francez Jean Marie Collot d’Herbois pentru maestrul ei, doctorul Curtius. Marie Tussaud a declarat că a fost apoi angajată pentru a face măștile mortuare ale celebrelor victime ale Revoluției, inclusiv cele ale lui Ludovic al XVI-lea, Mariei Antoaneta, Jean-Paul Marat și Maximilien Robespierre.

Când protectorul ei, Curtius, a murit în 1794, i-a lăsat moștenire Mariei colecția sa de lucrări de ceară. În 1795, ea s-a căsătorit cu François Tussaud, un inginer civil. Cuplul va avea trei copii, o fiică care a murit la scurt timp după naștere și doi băieți, Joseph și François.

În 1802, după semnarea Tratatului de la Amiens, Tussaud a mers la Londra împreună cu fiul ei, Joseph, pe atunci în vârstă de patru ani, pentru a-și prezenta colecția de portrete. Acceptase o invitație de la Paul Philidor, un magician cunoscut în epocă, pentru a-și expune lucrările în spectacolul acestuia de la Teatrul Lyceum. Pentru că afacerea nu s-a dovedit profitabilă din punct de vedere financiar, Marie a plecat la Edinburgh în 1803.

În timpul războaielor napoleoniene, Madame Tussaud nu a putut să se întoarcă în Franța, așa că a călătorit cu colecția ei de figuri de ceară în toate insulele britanice. În 1822, s-a reunit cu celălalt fiu al său, François, care a început să o ajute la realizarea lucrărilor. Soțul ei, François, a rămas în Franța, iar cei doi nu s-au mai văzut niciodată.

 

 

În 1835, Marie a inaugurat prima sa expoziție permanentă în Baker Street, la etajul superior al “Baker Street Bazar”, iar în 1838 a început să își scrie memoriile. În 1842, și-a făcut un autoportret în ceară, care astăzi este expus la intrarea în muzeul care-i poartă numele, alături de alte câteva sculpturi realizate de ea însăși care au rezistat timpului.

După retragerea din activitate a bătrânei doamne, fiul ei, François, a devenit artistul-șef al muzeului din Londra, apoi a fost succedat de fiul său, Iosif, care a fost succedat de fiul său, John Theodore Tussaud.

Marie a murit în somn pe 16 aprilie 1850, la vârsta de 88 de ani, la Londra. Muzeul de ceară Madame Tussaud a devenit una dintre cele mai importante atracții turistice din Anglia și s-a extins cu filiale în Amsterdam, Beijing, Bangkok, Berlin, Blackpool, Sydney, Hong Kong, Las Vegas, San Francisco, Shanghai, Washington, New York, Orlando, Hollywood, Singapore, Viena și New Delhi.

 

No comments

leave a comment