Maria Leopoldine de Austria-Tirol s-a născut pe 6 aprilie 1632 la Innsbruck și a fost a treia fiică a arhiducelui Leopold al V-lea al Austriei și a Claudiei de Medici. Fetița a venit pe lume la două luni după ce tatăl ei a murit și a fost crescută în Austria, alături de frații și surorile ei, împreună cu sora vitregă mai mare, Vittoria della Rovere, care era născută din prima căsătorie a mamei cu Federico Ubaldo della Rovere, Ducele de Urbino.
Fratele mai mare al Mariei Leopoldine, Ferdinand Carol, a moștenit tronul țării, dar mama ei, arhiducesa văduvă Claudia, și-a asumat regența în perioada cât băiatul a fost minor. Când arhiducesa avea 9 ani, regenta Austriei, o femeie foarte practică, a încercat să-i aranjeze căsătoria cu Carol I Ludovic al Palatinului, fiul prințului Frederic V și al prințesei Elisabeta de Boemia, pentru „a pune capăt tuturor dușmăniilor dintre cele două familii”, însă mariajul nu a avut loc în cele din urmă.
Prințesa s-a căsătorit la Linz, pe 2 iulie 1648, cu împăratul Ferdinand al III-lea, care era văduv, devenind astfel împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman, regină a Germaniei, a Ungariei și a Boemiei. Documentele de arhivă arată că ceremonia de nuntă a fost splendidă, special pentru festivități compozitorul Andreas Rauch creând opera “I Trifoni d’Amore”.
La scurt timp după nuntă, Maria Leopoldine a rămas însărcinată și a fost pictată în această postură rar întâlnită în tablourile epocii de pictorul și poetul italian Lorenzo Lippi. Singurul copil al cuplului imperial, Arhiducele Carol Joseph de Austria, s-a născut pe 7 august 1649, dar nașterea a fost extrem de dificilă, iar împărăteasa, care avea doar 17 ani, a murit la scurt timp după ce a adus pe lume bebelușul.
Maria Leopoldine a fost înmormântată în mormântul numărul 21 din Cripta Imperială din Viena. Soțul ei, Ferdinand al III-lea, s-a căsătorit după doi ani de doliu cu cea de-a treia sa soție, Eleonora Gonzaga, fiica lui Carol al IV-lea Gonzaga, Duce de Rethel.
Sursa:
C. von Wurzbach: Maria Leopoldina von Österreich, Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich