HomeOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliMoartea Marthei Ray, amanta celebrului Lord Sandwich

Moartea Marthei Ray, amanta celebrului Lord Sandwich

Martha Ray
DS TW

Martha Ray s-a născut în anul 1746 și a fost fiica unui croitor foarte cunoscut în epocă pentru dibăcia cu care realiza corsete pentru rochiile doamnelor din înalta societate și a unei servitoare care lucra într-o familie de nobili englezi. Foarte talentată, tânăra a început să cânte în diferite localuri și curând a atras atenția multora dintre clientele și clienții tatălui ei.

Martha a rămas în istorie pentru aventura cu celebrul John Montagu, al 4-lea Conte de Sandwich, prim lord al amiralității britanice, căruia i-a fost amantă de la vârsta de șaptesprezece ani. Bărbatul a întreținut-o pe frumoasa artistă ducând o viață paralelă și se pare că a făcut acest lucru pentru că soția sa, Dorothy Fane, fiica primului viconte Fane, suferea de o boală mintală.

John Montagu

John Motagu, un mare iubitor de muzică și jucător de cricket, a devenit celebru pentru că de numele său se leagă numele sandwich-ului. Legenda spune că bărbatul era un pasionat jucător de cărți și, prins ore în șir la masa de joc, nu avea timp să mănânce, motiv pentru care le cerea servitorilor să-i aducă felii de carne între două felii de pâine. Partenerii de jocuri de noroc i-au preluat obiceiul și le cereau și ei slujitorilor: „La fel ca Lord Sandwich, la fel ca Lord Sandwich!”

Martha Ray, amanta amiralului, a adus pe lume nouă copii, dintre care cinci au supraviețuit până la maturitate, printre aceștia aflându-se avocatul și filantropul Basil Montagu. În paralel, femeia și-a continuat cariera muzicală și și-a finalizat educația cu sprijinul financiar al lordului Sandwich. Bărbatul a instalat-o într-o reședință luxoasă din Westminster și i-a oferit o indemnizație generoasă, iar în public, deși el era căsătorit, cei doi se purtau ca soț și soție.

James Hackman

La un moment dat Martha Ray a cunoscut un ofițer pe nume James Hackman, pe care i l-a prezentat și amiralului. Tânărul militar a devenit un vizitator aproape permanent al cântăreței și se pare că i-a propus de mai multe ori să se căsătorească cu el, dar femeia a refuzat de fiecare dată. Lordul Sandwich avea în acea perioadă datorii mari și, deși de-a lungul timpului fusese foarte generos cu Martha, nu îi oferise o securitate financiară pe termen lung, iar acesta ar fi putut să fie motivul pentru care artista a tolerat avansurile lui Hackman. La un moment dat, James a demisionat din armată și a devenit preot în Biserica Anglicană, dar pasiunea pentru frumoasa cântăreață era din ce în ce mai puternică, a devenit extrem de gelos și a început să o urmărească pas cu pas. Pe 7 aprilie 1779, artista se afla în compania unei prietene apropiate și a unei colege cântărețe, Caterina Galli, împreună cu care a plecat de acasă pentru a participa la un spectacol, opera comică “Love in a Village” a lui Isaac Bickerstaffe.

Hackman o căutase în acea după-amiază și îi ceruse să-i spună unde merge, ea a refuzat, iar bărbatul a urmărit-o până la Covent Garden, iar aici a ucis-o cu un pistol. La procesul care a urmat, fostul ofițer și-a mărturisit crima și a explicat că a crezut că artista are un alt iubit, un baron pe nume William Hanger.

Dacă Martha și baronul respectiv au fost sau nu implicați într-o aventură nu s-a aflat niciodată, dar se știe că lordul Sandwich a fost devastat după moartea vechii amante și s-a retras din toate activitățile publice.

Martha Ray
Uciderea Marthei Ray
Martha Ray
Martha Ray

Fostul ofițer Hackman a încercat în aceeași seară să se împuște cu arma cu care o omorâse pe Martha, dar nu a reușit decât să se rănească și a fost imediat arestat.

La două zile după înmormântarea cântăreței, criminalul a fost condamnat la moarte prin spânzurare, iar sentința a fost executată pe 19 aprilie, în fața unei mulțimi uriașe care s-a adunat în zona Tyburn, locul consacrat pentru execuțiile publice din Londra, pentru a asista la pedepsirea ucigașului.

Moartea
Procesul lui James Hackman
DS TW

leave a comment