AcasăEroii României moderneMaria Tănase a fost condusă pe ultimul drum de aproape un million de oameni

Maria Tănase a fost condusă pe ultimul drum de aproape un million de oameni

Maria Tănase s-a născut pe 25 septembrie 1913 în mahalaua Cărămidarilor din București, fiind al treilea copil al Anei Munteanu, originară din comuna Cârța și al florarului Ion Coandă Tănase care provenea din cătunul Mierea-Birnici din Gorj. Copila a urmat timp de un semestru cursurile Liceului „Spiru Haret”, apoi pe cele ale Liceului de fete „Ion Heliade Radulescu”. Când avea 15 ani, a participat la concursul Miss România, iar doi ani mai târziu a plecat de acasă și s-a angajat casieriță într-un birt unde obișnuia să și cânte și a fost astfel descoperită de regizorul Sandu Eliad, care a sfătuit-o să urmeze o carieră artistică.

 

În mai 1934, Maria se angajează la Teatrul „Cărăbuș”, iar pe 2 iunie debutează în spectacolul Cărăbuș-Express sub pseudonimul Mary Atanasiu, pe care i l-a ales de Constantin Tănase. În același an imprimă Mansarda, romanța lui Nello Manzatti, la casa de discuri „Lifa Record”.

În vara anului 1937, imprimă primele cântece populare la casa de discuri „Columbia”, sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu și Harry Brauner, printre cele mai cunoscute cântece fiind “Cine iubește și lasă” și “M-am jurat de mii de ori”, pe care le-a înregistrat cu acompaniamentul tarafului Costică Vraciu din Gorj.

 

Pe 20 februarie 1938, artista debutează la radio acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, cântând live un program de cântece românești la emisiunea „Ora satului” și, datorită succesului uluitor, continuă să fie programată aproape săptămânal de Radio România.

Pe 17 august 1938 Maria Tănase cântă la încheierea cursurilor de vară ale Universității populare de la Vălenii de Munte, ocazie cu care istoricul Nicolae Iorga o numește Pasărea măiastră. În același an se angajează la Teatrul „Alhambra” al lui Nicolae Vlădoianu și lansează cântecele “Mi-am pus busuioc în păr” și “Habar n-ai tu”, pe care le imprimă apoi la „Columbia”.

Pe 16 aprilie 1939 pleacă la Expoziția Universală de la New York, unde cântă împreună cu orchestra lui Grigoraș Dinicu și cu naistul Fănică Luca la Casa românească, unul din pavilioanele României. Aici, Maria Tănase are ocazia să-i cunoască pe George Enescu și pe Constantin Brâncuși.

 

În această perioadă, după mai multe aventuri cu diverși bărbați, Maria Tănase se îndrăgostește și începe o relație cu jurnalistul francez Maurice Negre. Bărbatul era fiul unui inginer feroviar, studiase la Nîmes, Valence și Moulins, apoi absolvise dreptul la Universitatea din Paris. Maurice a lucrat ca redactor la ziarul La Dépêche Républicaine și a colaborat cu ziarele L’Éclair, Le Journal, Le Matin și L’Ami du peuple. După 1931, a fost trimis de Agenția Havas în Varșovia până în 1934, la Budapesta între 1934 și 1938 și apoi a ajuns la București, devenind șeful serviciului de informații al Ambasadei Franței în România.

Când autoritățile române au descoperit că este agent al serviciilor secrete de la Paris, Maurice este arestat sub acuzaţia de spionaj. Judecat și condamnat la muncă silnică pe viaţă, bărbatul a fost încarcerat la Aiud, dar ulterior pedeapsa i-a fost redusă la 10 ani de închisoare. Prin relațiile influente pe care le avea, Maria Tănase s-a zbătut pentru a-l elibera și chiar și-a vândut bijuteriile și blănurile pentru a-i mitui pe funcționarii care puteau influența decizia cu privire la jurnalistul francez.

 

În acei ani şef al serviciului român special de informaţii (SSI) era Eugen Cristescu, iar artista se pare că a devenit amanta lui, în speranța că astfel iubitul ei va fi eliberat. În orice caz, Maurice Negre a fost scos din pușcărie în 1941 și deportat din țară, moment în care relația cu Maria Tănase s-a încheiat definitiv. Ajuns în Franța, a devenit înalt responsabil al Super-NAP, o organizație menită să se infiltreze în administrația publică superioară, pentru a submina guvernul de la Vichy. În octombrie 1943, Maurice a fost descoperit și a fost arestat din locuința sa pe 7 octombrie 1943, fiind deportat în lagărul Buchenwald, de unde va fi eliberat după încheierea războiului.

Revenind la Maria Tănase, spre sfârșitul anului 1940, organizația Garda de Fier i-a interzis artistei să mai apară în public și, din ordinul Ministerului Propagandei, i-au fost distruse toate discurile de patefon existente în discoteca Radiodifuziunii și matrițele acestora de la casa de discuri Columbia, sub pretextul că distorsionau folclorul românesc autentic.

Motivul real era că în cercul de prieteni ai Mariei Tănase se aflau mai mulți intelectuali evrei sau democrați, precum Harry Brauner și jurnalistul Stephan Roll (Gheorghe Dinu). Ultimul concert al artistei dinainte de perioada de instituire a cenzurii a avut loc pe 20 octombrie 1940, la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani.

În martie 1941 artista face un turneu artistic în Turcia, unde cântă cu prilejul inaugurării Teatrului de vară „Taxîm” și este desemnată cetățean de onoare de președintele Turciei. La finalul acestui turneu se reîntoarce în țară și începe un turneu prin spitale, unde le cântă răniților de război.

După instaurarea comunismului, artista este angajată ca profesoară la Școala medie de muzică nr. 1 din București și în această perioadă lansează cu mare succes piesele “Dragi mi-s cântecele mele” și “Aseară vântul bătea”, fiind vedeta Festivalului Mondial al Tineretului desfășurat în vara anului 1953 la București.

 

 

Un an mai târziu, Departamentul Artelor din Ministerul Culturii a propus decorarea sa cu Ordinul Muncii cls. a III-a, în anul 1955 a fost distinsă cu Premiul de Stat și în 1957 va primi cea mai înaltă distincție a statului român, Artist emerit.

 

Maria Tănase s-a căsătorit în decembrie 1950, la vârsta de 37 de ani, cu vechiul ei admirator, juristul Clery Sachelarie (Clearch Raul Victor Pappadopulo-Sachelarie).

În primăvara anului 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului, a aflat că este bolnavă de cancer la plămâni, și-a întrerupt reprezentațiile, iar pe 2 mai a ajuns la București, fiind internată de urgență. Marea artistă a murit la doar 50 de ani la Spitalul Fundeni, pe 22 iunie 1963, la ora 14.10, vestea morții iubitei artiste fiind un șoc pentru întreaga opinie publică românească. Maria Tănase a fost înmormântată pe 25 iunie, decretată zi de doliu național, la Cimitirul Bellu din București, pe Aleea Artiștilor, fiind condusă pe ultimul drum de aproape un million de oameni.

 

Galerie foto:

 

Funeraliile Mariei Tănase (sursa: TVR)

Comentarii
  • Nu ati amintit de idila cu Constantin Brancusi .

Lasă un comentariu