HomeMonarhieMarie-Thérèse, cvasi-anonima soție a Regelui-Soare

Marie-Thérèse, cvasi-anonima soție a Regelui-Soare

DS TW

Marie-Thérèse a Austriei, Infantă a Spaniei și a Portugaliei și Arhiducesă a Austriei, s-a născut pe 10 septembrie 1638 la El Escorial și a fost fiica regelui Filip al IV-lea al Spaniei și a reginei Elisabeta a Franței. Ca mulți habsburgi, copila a fost produsul unei căsătorii între veri primari, dar, din fericire, nu a fost afectară de nicio boală provocată de consangvinitate. Fetița a avut parte de o copilărie dificilă, pentru că mama, cunoscută pentru frumusețea, inteligența și bunătatea ei, a murit când ea avea doar șase ani, iar tatăl s-a recăsătorit cu nepoata lui, Mariana, având împreună o copilă care a devenit favorita curții, pe Infanta Margarita Teresa.

În 1658, în timpul războiului cu Franța, ambele părți doreau să ajungă la o soluție pentru a aduce pacea, iar o uniune între copiii familiilor regale părea cea mai potrivită idee, astfel că tatăl prințesei, Filip, a trimis un emisar special la Curtea franceză pentru a deschide negocierile de pace și pentru a aranja căsătoria regală.

După mariajul prin procură care a avut loc la Fuenterrabia, prințesa a preluat numele Marie-Thérèse, iar tatăl ei, Filip al IV-lea, și întreaga curte spaniolă au însoțit-o până la Insula Fazanilor aflată pe râul Bidassoa, unde Ludovic al XIV-lea și-a întâlnit pentru prima dată mireasa. Pe 7 iunie 1660, Marie-Thérèse și-a părăsit țara natală știind că era foarte puțin probabil să se mai întoarcă vreodată acasă.

Două zile mai târziu, pe 9 iunie, a avut loc ceremonia religioasă la Saint-Jean-de-Luz, iar pe 26 august 1660 tinerii și-au făcut intrarea în Paris. Ludovic i-a fost credincios soției în primul an de căsătorie, dar nu după mult timp au apărut divergențe din cauza personalităților lor total diferite.

Marie-Thérèse făcuse o pasiune pentru ciocolata caldă și devenise supraponderală, în timp ce regele Ludovic al XIV-lea își petrecea timpul în preajma doamnelor de la curte și toată lumea era convinsă că regina era ultima care afla când soțul ei avea o nouă metresă.

Atunci când suveranul a declarat-o pe Louise de La Vallière amantă oficială, regina a fost foarte mâhnită, dar a continuat să-și petreacă în continuare timpul jucând cărți, fără să arate public că este afectată.

La începutul anului 1661 a rămas însărcinată, iar fiul mult așteptat, Ludovic, Marele Delfin, s-a născut pe 1 noiembrie 1661. Ceilalți cinci copii pe care i-a adus pe lume, Marie-Anne, Marie-Thérèse, Philippe-Charles și Louis François, au murit în copilărie. Marele Delfin a murit de variolă pe 11 aprilie 1711, la vârsta de 49 de ani, cu patru ani înaintea părintelui său.

Pe măsură ce timpul a trecut, Marie-Thérèse a devenit foarte docilă, regele și-a continuat aventurile romantice, dar s-a asigurat ca întotdeuna să fie tratată cu respectul cuvenit rangului pe care îl avea.

S-a spus că era timidă, bună la suflet, atentă cu cei din jurul său, gurmandă și superstițioasă și că noaptea, în timp ce era în pat cu suveranul, una dintre doamnele de onoare o ținea de mână, pentru că se temea foarte tare de fantome. Regina și-a luat foarte în serios rolul de mamă, lucru rar întâlnit la acea vreme, iar regele Franței avea încredere absolută în soția sa, pentru că știa că îi este loială.

Marie-Thérèse a murit pe 30 iulie 1683, la vârsta de 44 de ani, la Versailles, iar la dispariția ei Ludovic al XIV-lea a spus: „Aceasta este prima supărare pe care mi-a provocat-o vreodată”.

 

 

DS TW
Latest comment

leave a comment