HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseMarie Thérèse, Mademoiselle de Bourbon

Marie Thérèse, Mademoiselle de Bourbon

DS TW

Marie Thérèse de Bourbon s-a născut pe 1 feburarie 1666 la Hôtel de Condé din Paris, fiind fiica lui Henri Jules, Prinț de Condé și a soției acestuia, Anne Henriette de Bavaria, primind la naștere titlul onorific de Mademoiselle de Bourbon.

În 1685, fratele ei mai mare, Louis de Bourbon, Duce de Bourbon, s-a căsătorit cu fiica naturală a regelui Ludovic al XIV-lea, Louise Françoise de Bourbon, în 1692 sora ei, Anne Louise Bénédicte de Bourbon, s-a căsătorit cu cumnatul fratelui lor, Ducele de Maine, iar în 1718 o altă soră, Marie Anne de Bourbon, s-a căsătorit cu Ducele de Vendôme, un strănepot al regelui Henric al IV-lea al Franței.

carturesti.ro

Mademoiselle trebuia să se căsătorească cu prințul italian Emmanuel Philibert de Savoia, dar Ludovic al XIV-lea al Franței s-a opus pentru că dorea ca  Philibert să se căsătorească cu o prințesă franceză, dorind să-i ofere poziția de moștenitor al Ducatului de Savoia, astfel că în cele din urmă acesta s-a căsătorit cu Maria Angela Caterina d’Este, fiica generalului Borso d’Este.

Pe 22 ianuarie 1688, la Palatul Versailles, Marie-Thérèse s-a căsătorit cu François Louis, Prinț de Conti, șeful Casei de Bourbon-Conti. Tânăra era foarte îndrăgostită de soțul ei, dar acesta avea o relație cu Louise-Françoise de Bourbon, o cumnată a prințesei, și se pare că avea și tendințe homosexuale. Totuși, cei doi au avut șapte copii dintre care trei au murit în copilărie.

În 1697, Ludovic al XIV-lea i-a oferit soțului Mariei Thérèse tronul Poloniei și prințul de Conti a plecat pentru a inspecta noul său regat, însă când a ajuns la Gdańsk a constatat că August al II-lea luase puterea, așa că s-a întors în Franța.

În 1709, François Louis a murit la Paris și, după decesul lui, Marie Thérèse a suferit foarte mult, dar a găsit resurse să se implice într-un proiect care a însuflețit-o: renovarea reședinței Conti, Hôtel de Conti, lucrarea fiindu-i încredințată arhitectului Robert de Cotte, prim arhitect al regelui.

fashiondays.ro

În 1713, la Versailles a fosr organizată o dublă ceremonie: fiica ei, Marie Anne, s-a căsătorit cu Louis Henri, Duce de Bourbon, fiul fostei metrese a soțului ei, și în aceeași zi, fiul ei, noul Prinț de Conti, s-a căsătorit cu un alt copil al Prințesei de Condé, Louise Élisabeth de Bourbon, care a preluat titlul pe care Marie Thérèse îl deținuse timp de aproape 30 de ani.

Marie Thérèse a murit pe 22 februarie 1732 la Hôtel de Conti, probabil din cauza unui sifilis pe care l-a contractat de la soțul ei și, după decesul prințesei, fiul său i-a dăruit unui cumnat superbul palat Conti, iar acesta l-a demolat.

DS TW
No comments

leave a comment