AcasăOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteMartha Washington, prima Primă Doamnă a Americii

Martha Washington, prima Primă Doamnă a Americii

Martha Dandridge Washington s-a născut pe 13 iunie 1731 pe moșia părinților ei din Colonia, Virginia, fiind fiica cea mare a lui John Dandridge, un imigrant din Anglia, și a soției sale, Frances Jones. Martha a avut trei frați și patru surori: John, William, Bartolomeu, Anna Maria „Fanny” Bassett, Frances Dandridge, Elizabeth Aylett Henley și Mary Dandridge.

Pe 15 mai 1750, la vârsta de 18 ani, tânăra s-a căsătorit cu Daniel Parke Custis, un fermier înstărit cu 20 de ani mai mare decât ea și s-a mutat la reședința acestuia situată pe malul sudic al râului Pamunkey. Cuplul a avut patru copii: Daniel, Frances, John și Martha, dar primii doi au murit în copilărie.

 

La moartea soțului ei, în 1757, Martha era o văduvă bogată, în vârstă de 26 de ani, cu control exclusiv asupra moștenirii copiilor ei minori, având aproximativ 17.500 de acri de teren și 300 de sclavi, în afară de alte investiții și bani. Potrivit biografului Marthei, „ea a condus în mod competent cele cinci plantații de tutun primite când primul ei soț a murit, negociind cu comercianții din Londra pentru cele mai bune prețuri la produse.”

Când avea 27 de ani Martha Custis l-a cunoscut pe George Washington, care avea 26 de ani la acel moment. În martie 1758, acesta a vizitat-o de două ori, i-a propus să se căsătorească, iar tânăra văduvă a acceptat în scurt timp. Nunta a avut loc pe 6 ianuarie 1759 și a fost organizată în cele mai mici detalii. Costumul lui Washington era de culoare albastră și argintie, cu borduri roșii și catarame aurii la genunchi. Mireasa a purtat pantofi de mătase mov cu catarame. Cuplul și-a petrecut luna de miere la reședința familiei, apoi s-a stabilit pe proprietatea lui Washington, Mount Vernon. Cuplul a avut o căsnicie solidă și, deși cei doi nu au avut copii împreună, i-au crescut pe cei doi copii supraviețuitori ai Marthei.

 

John, fiul Marthei, a fost consilier civil al lui George Washington în timpul Războiului de Independență, dar a murit de „febră de tabără” (probabil tifos epidemic). După moartea lui, soții Washington i-au crescut pe doi dintre cei patru copii ai lui John, Eleanor (Nelly) Parke Custis și George Washington Parke (Washy) Custis, cele două fete mai mari rămânând cu mama lor.

Nemulțumindu-se să trăiască o viață liniștită la Mount Vernon, Martha Washington și-a urmat soțul în expedițiile sale militare, a ajutat la menținerea moralului în rândul ofițerilor și soldaților, iar presa a relatat despre călătoriile ei, mai ales că era atât de iubită încât administrațiile orașelor salutau sosirea ei sunând clopotele.

 

După încheierea războiului, Martha nu a fost o susținătoare a soțului ei care urma să devină președinte al Statelor Unite nou formate, pentru că ar fi preferat o viață mai liniștită, dar, odată ce a preluat rolul de Primă Doamnă, și-a îndeplinit exemplar sarcinile.

Starea de sănătate a Marthei a fost mereu fragilă, dar s-a înrăutățit la scurt timp după moartea soțului ei. La doi ani și jumătate după decesul lui Washington, pe 22 mai 1802, Martha a murit, la vârsta de 70 de ani, fiind înmormântată alături de fostul președinte al Statelor Unite ale Americii pe proprietatea familiei din Mount Vernon.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu