HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseMary Anne, excentrica soție a lui Benjamin Disraeli

Mary Anne, excentrica soție a lui Benjamin Disraeli

Marry Ann Disraeli
DS TW

Mary Anne Disraeli, prima vicontesă de Beaconsfield, s-a născut pe 11 noiembrie 1792 în Brampford Speke, în Devon, fiind singura fiică a comandantului militar John Viney-Evans și a lui Eleanor Scrope-Viney.

În 1815, la Clifton, Mary s-a căsătorit cu Wyndham Lewis, un coleg al viitorului politician britanic Benjamin Disraeli. După 24 de ani, în august 1839, la un an după ce soțul ei a murit, vicontesa s-a recăsătorit cu Disraeli, care avea să devină prim ministru în perioadele februarie – decembrie 1868 și februarie 1874 – aprilie 1880. Nunta a avut loc la Biserica St George’s din Londra, iar averea ei uriașă le-a permis celor doi să cumpere o proprietate în Buckinghamshire, unde cuplul și-a petrecut cea mai mare parte din timp.

Marry Ann Disraeli

Doamnele de la curtea Reginei Victoria erau adesea scandalizate de lipsa de inhibiții a lui Mary, dar au acceptat-o așa cum era, evitând să protesteze sau să o jignească pentru derapajele sale neobișnuite.

Chiar și regina Victoria a fost amuzată atunci când Mary Anne a comentat, ca răspuns la o remarcă despre tenul palid al unei doamne, “Aș vrea să-l poți vedea pe Dizzy al meu în baie!”

Odată, la o petrecere organizată la o moșie de la țară la care participa Lordul Harding, care fusese cazat în noaptea precedentă într-un apartament aflat lângă cel al soților Disraeli, Mary Anne a anunțat la micul dejun că a dormit între cel mai mare soldat, referindu-se la Sir Hardinge, și cel mai mare orator, referindu-se la soțul ei. Mary Anne i-a fost de mare ajutor lui Benjamin Disraeli în editarea cărților pe care acesta le-a scris și a petrecut 30 de ani având grijă de el. Marele politician chiar a spus la un eveniment public că, deși s-a căsătorit cu ea pentru averea pe care o avea, ar mai face-o încă o dată, de data aceasta din dragoste. În următorii ani, a devenit din ce în ce mai excentrică, atât în conversație, cât și în ceea ce privește modul în care se îmbrăca atunci când participa la evenimente publice, dar devotamentul și loialitatea soțului față de ea nu s-au clătinat niciodată. Deși Mary Ann era cu aproximativ 12 ani mai mare decât Benjamin, povestea lor de dragoste a continuat până în ziua în care ea a murit.

Marry Ann Disraeli

În primăvara anului 1872 s-a îmbolnăvit grav, iar medicii au diagnosticat-o cu cancer la stomac. În timpul verii s-a simțit ceva mai bine și a vizitat proprietățile pe care le avea, iar în noiembrie a organizat chiar o mică petrecere pentru prietenii apropiați. Starea ei de sănătate s-a deteriorat spre sfârșitul anului și a murit pe 15 decembrie, la vârsta de optzeci de ani.

“Nu a existat nicio grijă pe care nu a putut-o atenua și nicio dificultate la care să nu poată face față. A fost cea mai veselă și curajoasă femeie pe care am cunoscut-o vreodată”, a scris Disraeli după moartea lui Mary Ann.

DS TW
No comments

leave a comment