HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseLouise de Saxa-Gotha, forțată să-și abandoneze copiii

Louise de Saxa-Gotha, forțată să-și abandoneze copiii

Louise de Saxa
DS TW

Prințesa Louise de Saxa-Gotha-Altenburg s-a născut pe 21 decembrie 1800 și a fost singura fiică a lui Augustus, Duce de Saxa-Gotha-Altenburg și a primei lui soții, Louise Charlotte de Mecklenburg-Schwerin,

La vârsta de 16 ani, pe 21 iulie 1817, tânăra s-a căsătorit cu verișorul ei, Ernst al III-lea, care avea 33 de ani și era Duce de Saxa-Coburg-Saalfeld. Bărbatul încercase inițial să facă un mariaj în familia imperială a Rusiei, dar pentru că nu a avut succes, s-a orientat către micuța Louise, pe care a găsit-o “tânără, inteligentă și frumoasă”.

Cuplul a avut doi copii: Ernst, care a moștenit pământurile și titlurile tatălui său, și Albert, care mai târziu va deveni soțul reginei Victoria a Marii Britanii.

Căsătoria a fost nefericită din cauza infidelităților lui Ernst, iar cuplul s-a separat în 1824. Ducesa a fost trimisă la St. Wendel, în Principatul de Lichtenberg, fiind forțată să-și abandoneze cei doi fii. Istoricul Lytton Strachey nota: “Curtea ducală nu era tocmai un exemplu de moralitate. Ducele era un bărbat galant și se zvonea că ducesa i-a urmat exemplul soțului. Au fost mai multe scandaluri legate de Louise, dar s-a vorbit mai ales despre o relație cu un anume conte de Chamberlain, un tânăr fermecător și cultivat de origine evreiască”.

Pe 31 martie 1826 căsătoria cuplului ducal a fost dizolvată oficial. Șapte luni mai târziu, pe 18 octombrie 1826, Louise s-a căsătorit în secret la St. Wendel cu un fost iubit, baronul Alexander von Hanstein. În februarie 1831, când fostul soț, ducele Ernst al III-lea, a aflat de mariajul secret, ducesa și-a pierdut definitiv copiii, care au fost lăsați în grija bunicii paterne, ducesa Augusta de Reuss-Ebersdorf.

Louise de Saxa

Louise a murit de cancer în același an, pe 30 august 1831, la doar 30 de ani, fiind înmormântată în mausoleul ducal de la Friedhof am Glockenberg. După mulți ani de la moartea ei, regina Victoria a scris despre soacra pe care nu o cunoscuse niciodată: “Prințesa mi-a fost descrisă ca fiind foarte frumoasă, deși micuță de statură. Avea ochi albaștri și se spune că Prințul Albert seamănă foarte mult cu ea”.

DS TW
No comments

leave a comment