HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteMary Florence Potts, inventatoarea celor mai populare fiare de călcat din lume

Mary Florence Potts, inventatoarea celor mai populare fiare de călcat din lume

DS TW

Mary Florence Potts s-a născut pe 1 noiembrie 1850 în Ottumwa, Iowa, fiind fiica lui Jacob Hanec Webber și a Annei Nancy McGinley. Tânăra s-a căsătorit cu Joseph Hunt Potts, un bărbat cu 17 ani mai în vârstă decât ea, pe 7 iunie 1868. Un an mai târziu s-a născut primul ei copil, un fiu pe care l-a numit Oscero. Familia s-a mutat din orașul Iowa în Philadelphia în 1873, unde s-a născut, în 1874, o fiică numită Leona.

Mary era interesată de tehnică și a găsit cea mai bună soluție pentru a-și ușura viața de gospodină: a inventat un fier de călcat cu mâner detașabil, din lemn și cu o formă inovativă, invenție pentru care a obținut brevetul nr. 113.448 în 1870.

Mașinăria proiectată de tânăra americancă avea talpa plată, făcută dintr-un strat gros de fier, iar laturile erau construite din foițe de fier mai subțiri, astfel încât greutatea să nu fie prea mare. În secolul al XIX-lea, fiarele de călcat atingeau până la 4,5 kilograme și erau foarte greu de utilizat, pentru că erau confecționate integral din metal, inclusiv mânerul, care se încingea și nu putea fi folosit decât dacă era ținut cu o cârpă. Evident, când fierul se răcea, femeile trebuiau să înceteze călcatul rufelor și să aștepte să se încingă din nou aparatul.

Mary a gândit un sistem cu mâner detașabil care se putea prinde de fierul de călcat propriu-zis, astfel încât, dacă în gospodărie existau mai multe aparate, ele erau încinse gradual, iar femeile prindeau mânerul de lemn de următorul fier și își continuau treaba.

La început și-a vândut singură produsele, apoi a oferit franciza companiei American Machine din Philadelphia, care a comercializat fierul de călcat într-un pachet de kituri care conținea un mâner din lemn care se atașa la trei baze de fier de diverse dimensiuni. Pachetul de fiare de călcat Potts a fost vândut cu 70 de cenți în 1896, iar în 1908 prețul i-a crescut la 78 de cenți, mecanismul fiind fabricat până în 1951.

Fierul de călcat proiectat de Mary Potts a devenit un aparat de uz casnic utilizat pe scară largă în secolul XX în America de Nord și în Europa. Inventatoarea lui a murit în Baltimore, pe 24 iunie 1922, și a fost înmormântată la Cimitirul New Camden din New Jersey.

DS TW
Latest comment

leave a comment