AcasăOameni care au intrat în istorieCreatori de modăMary Florence Potts, inventatoarea celor mai populare fiare de călcat din lume

Mary Florence Potts, inventatoarea celor mai populare fiare de călcat din lume

Mary Florence Potts s-a născut pe 1 noiembrie 1850 în Ottumwa, Iowa, fiind fiica lui Jacob Hanec Webber și a Annei Nancy McGinley.

Tânăra s-a căsătorit cu Joseph Hunt Potts, un bărbat cu 17 ani mai în vârstă decât ea, la vârsta de 17 ani, pe 7 iunie 1868. Un an mai târziu s-a născut primul ei copil, un fiu pe care l-a numit Oscero. Familia s-a mutat din orașul Iowa în Philadelphia în 1873, unde s-a născut, în 1874, fiica ei, Leona. În 1890, soțul și fiul ei au plecat în Camden, New Jersey, unde au deschis o companie de produse optice.

Încă de la vârsta de 19 ani Mary era interesată de tehnică și a găsit cea mai bună soluție a epocii pentru a-și ușura viața de gospodină: a inventat un fier de călcat cu mâner detașabil, din lemn și cu o construcție unică, invenție pentru care a obținut brevetul de inventator nr. 113.448 în 1870.

Fierul de călcat proiectat de tânăra americancă avea talpa plată, făcută dintr-un strat gros de fier, iar laturile erau construite din foițe de fier mai subțiri, astfel încât greutatea lui să nu fie prea mare. În secolul al XIX-lea fiarele de călcat atingeau până la 4,5 kilograme și erau foarte greu de utilizat pentru că erau confecționate integral din metal, inclusiv mânerul, care se încingea și nu putea fi utilizat decât dacă era ținut cu o cârpă. Evident, când fierul se răcea, femeile trebuiau să înceteze călcatul rufelor și să aștepte să încingă din nou aparatul.

Mary a gândit un sistem de mâner detașabil care se putea prinde de fierul de câlcat propriu-zis, astfel încât, dacă în gospodărie existau mai multe fiare de călcat, ele erau încinse gradual, iar femeile prindeau mânerul de lemn de următorul fier și își continuau treaba.

La început, ea și-a vândut singură produsele, apoi a oferit franciza companiei American Machine din Philadelphia care a comercializat fierul de călcat într-un pachet de kituri care conținea un mâner din lemn care se atașa la trei baze de fier de diverse dimensiuni. Pachetul de fiare de călcat Potts a fost vândut cu 70 de cenți în 1896, iar în 1908 prețul i-a crescut la 78 de cenți, mecanismul fiind fabricat până în 1951.

Fierul de călcat proiectat de Mary Potts a devenit un aparat de uz casnic utilizat pe scară largă în secolul al XX-lea în America de Nord și în Europa.

Inventatoarea lui a murit în Baltimore pe 24 iunie 1922 și a fost înmormântată la Cimitirul New Camden din New Jersey.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu