HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicMary Pickford, regina epocii de aur de la Hollywood

Mary Pickford, regina epocii de aur de la Hollywood

Mary Pickford
DS TW

Mary Pickford, pe numele său real Gladys Louise Smith, s-a născut pe 8 aprilie 1892 la Toronto, în Ontario, și a fost fiica lui John Charles Smith, un emigrant britanic, și a Charlottei Hennessey, o canadiancă cu descendenți irlandezi.

În 1899, tatăl copilei a murit, iar mama ei, Charlotte, s-a împrietenit cu un anume Mr. Murphy, care era director de scenă ai Teatrul Cummings. Acesta i-a sugerat că Gladys, care avea în acel moment șapte ani, și Lottie, sora ei mai mică, să fie duse la o audiție, astfel că fetițele au fost ditribuite într-un spectacol la Princess Theatre din Toronto, show în care mama lor a cântat la orgă.

Gladys a jucat apoi în mai multe melodrame, iar în 1907 a fost distribuită pe Broadway, într-un rol secundar în piesa “The Warrens of Virginia”, scrisă de William C. DeMille, fratele lui Cecil B. DeMille, moment în care a primit pseudonimul Mary Pickford.

Pe 19 aprilie 1909, adolescenta de 17 ani a participat la o probă pentru scurtmetrajulul “Pippa Passes”, peliculă realizată de compania Biograph, nu a primit rolul, dar a fost remarcată de regizorul D.W. Griffith, care a decis să o angajeze, plătind-o cu 40 de dolari pe săptămână. Mary a apărut în acel an în 51 de scurtmetraje, aproape unul pe săptămână, iar prima producție în care a jucat, “The Violin Maker of Cremona”, i-a adus întâlnirea cu viitorul ei soț, Owen Moore. În 1910, a plecat într-un turneu cu echipa Biograph în Los Angeles, unde a realizat filmele “Sweet and Twenty”, “They Would Elope” și “To Save Her Soul”, dar la sfârșitul aceluiași an a părăsit casa de producție și a început să colaboreze cu Independent Moving Pictures, care va fi mai târziu integrată în Universal Studios.

În 1912, Adolph Zukor a înființat compania “Famous Players in Famous Plays” (care se va transforma mai târziu în Paramount Pictures), iar Mary Pickford a primit o serie de roluri în filmele produse de Zukor, printre care “In the Bishop’s Carriage” și “Caprice”, ambele realizate în 1913. Devenită extrem de cunoscută, actrița era răsplătită în această perioadă cu un salariu record de 10.000 de dolari pe săptămână și i-a fost promis, în plus, jumătate din profitul filmelor sale, cu o garanție de 1,040,000 de dolari, devenind astfel prima actriță care semna un contract de un milion de dolari.

În total, Mary Pickford a apărut în 52 de lungmetraj și peste 150 de scurtmetraje, iar la momentul de vârf al carierei sale era una dintre cele mai bogate și faimoase femei din Statele Unite. Actrița, care a fost parteneră și buna prietenă a lui Charlie Chaplin, a fost căsătorită timp de nouă ani cu actorul Owen Moore, de care a divorțat din cauza alcoolismului și manifestărilor violente ale bărbatului, apoi s-a recăsătorit de încă două ori.

Actorul și regizorul Douglas Fairbanks i-a devenit soț pe 2 martie 1920, iar relația lor a durat timp de 16 ani.

Artistul era proprietarul unui domeniu uriaș în Beverly Hills care servea inițial ca o cabană de vânătoare, dar în anii ’20 cuplul a renovat și extins căsuța transformând-o într-un conac luxos, celebrul “Pickfair”, care a fost considerat a doua cea mai importantă casă din Statele Unite, după Casa Albă. Reședința avea 25 de camere, terenuri de tenis, camere pentru servitori, grajduri și o aripă pentru musafiri, iar aici, de-a lungul timpului, au locuit sau au participat la petrecerile organizate de Mary musafiri celebri precum Charlie Chaplin, Albert Einstein, F. Scott Fitzgerald, Amelia Earhart, Sir Arthur Conan Doyle, președintele Franklin D. Roosevelt și soția sa, Eleanor Roosevelt, Helen Keller, inventatorul Thomas Edison, Pearl S. Buck, actrițele Dorothy Gish, Lillian Gish, Greta Garbo sau Joan Crawford.

Ultimul soț al artistei a fost muzicianul Charles Rogers, alături de care a locuit tot la Pickfair. La șase ani după căsătorie, Mary, care împlinise deja 51 de ani, a realizat că singura neîmplinire a vieții ei este aceea că nu are copii, a vizitat un orfelinat și a decis să înfieze un băiețel și o fetiță, pe Ronald Charles și Roxanne.

Mary Pickford
Mary Pickford și Douglas Fairbanks
Mary Pickford
Mary Pickford

Relația cu aceștia a fost descrisă deseori ca fiind tensionată, se pare că îi critica pentru diverse imperfecțiuni fizice, spunându-i, de exemplu, lui Ronnie că e mic de statură și Roxannei că are dinții strâmbi. Ambii copii au povestit mai târziu că mama lor a fost prea absorbită de cariera și prietenii ei pentru a le oferi o dragoste maternă adevărată. În 2003, Ronnie va mărturisi: „Lucrurile în familia noastră nu au fost deloc bune, dar nu o voi uita niciodată. Cred că a fost o femeie bună”.

După ce a renunțat la cariera artistică, Mary Pickford a început să aibă probleme cu alcoolul, iar spre sfârșitul vieții a suferit de depresie, a refuzat să primească musafiri și să iasă din casă și s-a refugiat în vechile ei amintiri.

Mary Pickford

Actrița a murit pe 29 mai 1979, la vârsta de 87 de ani, în Santa Monica, California, fiind înmormântată la Cimitirul Glendale, iar după dispariția ei celebrul conac Pickfair, care fusese gazda epocii de aur a Hollywood-ului, a fost vândut și apoi dărâmat.

Mary Pickford

Surse:

Eileen Whitfield, Pickford: The Woman Who Made Hollywood, 1997

Christel Schmidt, Mary Pickford: Queen of the Movies, 2013

DS TW
No comments

leave a comment