HomeRăzboaie și revoluțiiAl Doilea Război MondialMisteriosul Sven Hassel, cel mai vândut scriitor danez din toate timpurile

Misteriosul Sven Hassel, cel mai vândut scriitor danez din toate timpurile

Sven Hassel
DS TW

Sven Hassel, pe numele său real Borge Willy Redsted Pedersen, s-a născut pe 19 aprilie 1917 în satul Nyhuse din Danemarca, fiind primul copil din cei șapte ai morarului Peder Oluf Pedersen și ai soției sale, Maren Hansine Andersen. Trei ani mai târziu, în 1920, familia s-a mutat în Hyllinge și în cele din urmă la Copengaga. Hassel a susținut că la vârsta de 14 ani s-a alăturat marinei comerciale ca ucenic de marinar și că a lucrat pe diverse nave până în 1936, când a fost încorporat în armată. După un an a fost lăsat la vatră și, pentru că nu își găsea de lucru, s-a mutat în Germania.

Într-un interviu din 1990, scriitorul a spus: “Germania s-a întâmplat să fie mai aproape decât Anglia, m-am dus la un birou de recrutare al Wehrmacht-ului pentru a mă înrola, dar nu a fost atât de ușor pe cât credeam. Numai cetățenii germani puteau servi în armata germană. După șase luni de încercări, m-au acceptat în regimentul al VII-lea de cavalerie cu condiția să obțin cetățenia germană.”

Tânărul Sven Hassel a servit în Divizia a 2-a Panzer care era staționată la Eisenach, iar în 1939, în timpul invaziei Poloniei, a condus, după spusele sale, un tanc și un an mai târziu ar fi încercat să dezerteze, dar nu a reușit. A servit apoi în Regimentul 2 Cavalerie și mai târziu în regimentele 11 și 27 Panzer pe toate fronturile, cu excepția celui din Africa de Nord, fiind rănit de mai multe ori. În cele din urmă a primit gradul de locotenent și a fost distins cu Crucea de Fier clasa I și a II-a.

Pe 23 august 1942 ziarul de rezistență De Frie Danske a scris că în urmă cu zece zile la Copenhaga avusese loc un accident rutier grav în care a fost implicat un Cadillac (înmatriculat pe numele unui membru al Partidului Național Socialist al Muncitorilor din Danemarca) și că un anume Borge Petersen, care se aflase în mașină, a dispărut de la locul faptei, dar că a fost ulterior prins și urmează să fie judecat. Organizația politică a transmis însă un comunicat în care susținea că, din cauza condamnărilor sale anterioare, Borge Petersen nu ar fi putut să fie niciodată membru al partidului. Controversatul jurnalist danez negaționist Erik Haaest (care, printre altele, a scris că Jurnalul Annei Franck este o ficțiune  și că lagărele de concentrare ar fi fost o invenție) a susținut că viitorul scriitor era cel al cărui nume a fost menționat în ziarul respectiv și că și-ar fi asumat identitatea unui ofițer de poliție, precizând că la acel moment bărbatul locuia la Hoffdingsvej, împreună cu părinții săi.

Sven Hassel

Pe site-ul oficial al lui Sven Hassel se arată că, după încheierea războiului, în 1945, s-a predat trupelor sovietice la Berlin și că și-a petrecut câțiva ani în diverse lagăre de prizonieri din mai multe țări, dar alte surse spun că a fost arestat în Danemarca în 1945, fiind suspectat de crime de război și condamnat la închisoare.

În perioada petrecută în penitenciar, Sven Hassel a început să scrie prima sa carte, “Legiunea damnaților”. A fost eliberat în 1949, după ce executase patru cei zece ani de închisoare și se pare că în acel moment intenționa să se alăture Legiunii Franceze, dar a renunțat la această idee. Scriitorul a întâlnit-o pe Laura Dorthea Guldbæk Jensen, o traducătoare divorțată, iar pe 6 ianuarie 1951 cei doi s-au căsătorit. În 1952, soția sa a născut la Spitalul St Josef din Copenhaga un fiu care a fost botezat Michael Franz Erwin Guldbæk Angouléme Arbing. În scurt timp bărbatul s-a angajat ca muncitor la o fabrică de mașini, dar soția l-a încurajat să scrie despre experiențele din timpul războiului.

Sven Hassel
Sven Hassel

În 1953 i-a apărut romanul de debut, “Legiunea damnaților”, pe care l-a semnat cu pseudonimul Sven Hazel de Grafisk Forlag, în 1957 s-a îmbolnăvit grav fiind paralizat timp de aproape doi ani, dar după recuperare a început să scrie într-un ritm susținut.

În 1964, Hassel și familia sa s-au mutat la Barcelona, în Spania, unde a locuit până la sfârșitul vieții, iar un an mai târziu și-a schimbat numele în Sven Willy Hasse Arbing. Tot în 1965 i-a schimbat numele fiului său în Michael Hassel Arbing și pe al soției în Dorthe Laura Hassel Guldbæk Arbing.

Toate cărțile lui Sven Hassel, majoritatea traduse în limba română și publicate la Editura Nemira, sunt scrise la persoana întâi și descriu evenimentele prin care au trecut membrii Regimentului 27 Panzer, un batalion disciplinar format din criminali, soldați trimiși la curtea marțială sau considerați indezirabili politic. Pe lângă Sven, printre personajele sale se află Alfred Kalb, “legionarul” (fost membru al Legiunii Străine), Wolfgang Creutzfeldt, Little John, Joseph Porta, care întruchipa un hoț, sergentul Willie Beier, Julius Heide, un fanatic nazist, Barcelona Blom, un veteran al Războiului civil spaniol, Gregor Martin, Wolf și sergentul major Hoffman.

Sven Hassel

Bărbații servesc pe mai multe fronturi, inclusiv în Nordul Finlandei, Italia (Monte Cassino), Grecia (Drumul sângeros al morții), Balcani și Franța (Liquidate Paris), dar cel mai frecvent acțiunea cărților se petrece în URSS. Hassel a declarat că, deși romanele sale sunt cărți de ficțiune, personajele se bazează pe oameni pe care i-a cunoscut personal.

Sven Hassel a publicat în total 14 romane care au fost traduse în 18 limbi, iar în 1987, volumul său, “Roțile terorii” a fost ecranizat de regizorul american de origine daneză Gordon Hessler sub numele „The Misfit Brigade”. Cărțile au fost deosebit de populare în Regatul Unit, unde au fost vândute 15 milioane din cele 53 de milioane vândute în întreaga lume.

Sven Hassel
Sven Hassel

Pe 10 octombrie 1963, jurnalistul George Kringelbach a dezvăluit într-o emisiune radio că Sven Hassel este, de fapt, pseudonimul trădătorului Borge Willy Redsted Pedersen și a susținut că, deși bărbatul ar fi putut fi în Germania în timpul războiului, cu siguranță nu se afla într-un batalion disciplinar și că, probabil, a lucrat pentru o agenție germană de informații care a colaborat cu HIPO. În urma apariției acestor informații, editorul lui Hassel, Grafisk Forlag, a încetat colaborarea cu el, dar scriitorul și-a înființat propria editură numită “Bellum”, unde și-a publicat restul cărților.

Controversatul jurnalist danez Erik Haaest a susținut că Hassel nu s-a aflat niciodată pe Frontul de est și că a locuit în cea mai mare parte a celui de-al Doilea Război Mondial în Danemarca ocupată, iar informațiile sale despre război provin de la veteranii danezi din Waffen-SS pe care i-a întâlnit după 1945. Bărbatul a avansat ideea că în perioada războiului Hassel a fost, de fapt, membru al Corpului HIPO sau Hilfspolizei, un departament de poliție creat de Gestapo format din informatori danezi și că primul lui roman a fost scris de altcineva, posibil de soția sa. Contestările au continuat, fiind preluate mai târziu inclusiv de postul public de televiziune din Danemarca (DR2), dar televiziunea i-a oferit scriitorului un drept la replică pentru că Hassel ar fi furnizat documente legate de activitatea sa pe front din timpul războiului.

În 2012, istoricul danez Claus Bundgård Christensen, care a realizat prima lucrare științifică despre danezii din Waffen SS, a declarat că Hassel nu a servit niciodată pe Frontul de est, că toate volumele sale sunt o fraudă și că nu se bazează pe experiențe personale.

Scriitorul a murit pe 21 septembrie 2012, la vârsta de 95 de ani, la Barcelona. Deși contestat atât în timpul vieții, cât și după moarte, Hassel are astăzi peste 50 de milioane de cărți vândute, fiind cel mai cotat autor danez din toate timpurile, urmat, în clasament, de Hans Christian Andersen.

 

Surse:

svenhassel.com

Sven Hassel: Soldier who won the Iron Cross and wrote best-sellers, independent.co.uk

Dan van der Vat, Sven Hassel obituary, The Guardian, 2012

DS TW
Latest comments
  • Dezamagit.I-am citit toate cartile publicate in limba romana inclusiv cele in care apar personaje din armata romana.
    Nu cred ca acest scriitor nu a trait peripetiile razboiului.Sunt prea vii relatarile lui,prea la obiect.Cred ca mai degraba invidia pe succesul lui ca scriitor a facut pe unii sal conteste.Asa cum sa intamplat si cu Papillon.

    • Nimic nu e imposibil .Karl May a scris o mulțime de cărți despre pieile roșii un ciclu întreg ce începe cu Winnetou (în Valea morții) etc. Cu Old Shaterhand(îmi cer scuze daca am scris numele greșit) ….dar el,Karl May nu a fost niciodată în America ,nu a văzut nici măcar un indian.Cartile sunt atât de ,,vii” de antrenante că ale lui Sven.Si nu ar fi singurul …

  • Am citit toate lucrarile lui. Sigur ca a avut si un editor care a corectat lucrarile lui. Cartile lui sunt bine documentate si minutios detailate ceea ce confirma faptul ca a fost prezent la razboi, mai ales ca era cel care cara cam tot in urma plutonului. A fost un scriitor real si care nu se poate confunda cu alti scriitori de renume.

    • A fost un scriitor care ne-a a delectat enorm cu scrierile lui. Doar asta este ceea ce conteaza. În rest? doar invidie și indivizi care au scos un ban amarat de pe urma scrierilor murdare despre el.

      • Nu ma intereseaza ce scriu altii negativ despre El. Sven Hassel mi-a deschis orizontul,scrierile lui mi-au aratat cat de macabru poate fi un razboi,in special Cel de al doilea razboi Mondial. Totul este foarte verosimil,asta a fost fata murdara a unui razboi si a unei oranduiri. Sunt sigur ca tot ce a relatat a fost propria existenta si experienta din transee. Altfel daca a fost totul o fantezie,atunci este cel mai bun autor realist -fantastic din lume. Sunt tot timpul denigratori care din invidie sau rautate,sau pentru bani incearca sa strice imaginea unor oameni mari! Niste incapabili! Un mare omagiu lui Sven Hassel,te voi citi mereu!

  • Asa am crezut si eu de Papillon dar se pare ca poveste lui este o alta “compilatie”! Place sau nu place, trebuie sa acceptam adevarul! Cautand sa ma documentez despre povestea lui (atat cat se poate pe Internet; articole, documentare video) am dat peste cartea lui René Belbenoît, Dry Guillotine (Ghilotina Uscata) scrisa prin 1938, cu mult inaintea volumului Papillon care a aparut in 1964.
    Cei doi, René Belbenoît si Henri Charrière, fiind la inchisoare in aceasi perioada si in aceleasi locuri, ar fi trebuit sa se fi cunoscut intre ei! Numai ca René Belbenoît nu pomeneste nimic despre Henri Charrière(Papillion)! Mai plus, multe dintre intamplarile povestite de René Belbenoît in Dry Guillotine se regasesc in Papillion, cartea aparuta mai tarziu.
    Una peste alta, se pare ca Henri Charrière ar fi scris Papillion bazat pe Dry Guillotine, cartea si viata lui René Belbenoît. Se speculeaza ca Dega din Papillion ar fi fost de fapt construit pe personajul real René Belbenoît care ar fi avut un nume de pe vremea cand era in inchisoare! Pe cand Henri Charrière a devenit cunoscut dupa ce a publicat cartea!

    Cele doua carti, Dry Guillotine si Papillion, se aseamana foarte mult nu doar prin prisma evenimentelor cat si prin stil!
    Posibil sa fie o impresie subiectiva care deriva faptul ca am citit Dry Guillotine de curand, dar plasa-o peste Papillion!

  • Voi reciti toate cărțile despre EL și camarazii lui…sînt parte din viața unui OM care a avut parte în viață de multe experiențe.Mai mult sau mai puțin plăcute.

leave a comment