HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteNadejda Krupskaia, femeia din umbra lui Lenin

Nadejda Krupskaia, femeia din umbra lui Lenin

Nadejda Krupskaia

Nadejda Krupskaia s-a născut pe 26 februarie 1869 și l-a întâlnit pe Vladimir Ilici Lenin la Sankt Peterburg în ianuarie 1894, pe când era profesoară la o școală serală pentru muncitori. Tânăra locuia împreună cu mama sa, Elizaveta Vasilievna, văduva unui fost ofițer de armată, dar, la puțin timp după exilarea lui Lenin la Șușenskoe, în Siberia, pentru propaganda revoluționară, Nadejda a fost exilată și ea pentru delicte asemănătoare la Ufa, în sudul Munților Urali. Lenin a făcut în acel moment o cerere la Departamentul Poliției ca pentru ca autoritățile să accepte venirea Nadejdei, logodnica sa, la Șușenskoe.

Pe 10 iulie 1898 cei doi s-au căsătorit, iar la insistențele Elizavetei Vasilievna, mama Nadejdei, s-a oficiat și o slujbă religioasă. De-a lungul întregii căsnicii, Nadejda Krupskaia a fost considerată echilibrată și blândă și a avut rolul de asistentă personală al soțului ei. Se pare că femeia suferea de boala Basedow-Graves, care apare din cauza hipersecreției de hormoni tiroidieni la adult, motiv pentru care nu a putut avea copii.

În relația conjugală a lui Lenin cu Krupskaia s-a aflat însă aproape în permanență o altă femeie. Inessa Armand, fiica unui cântăreț de operă francez, Theodore Stephan, și a Nathaliei Wild, o englezoaică cu cetățeanie franceză, făcuse o vizită la Moscova, în 1879, la mătușa ei, care era profesoară de franceză și muzică.

Inessa Armand

Inessa s-a căsătorit cu Alexandr Evghenievici Armand, fiul unui negustor bogat și a trăit în următorii opt ani la Moscova. S-a îngrijit în această perioadă de cei cinci copii pe care i-a avut cu soțul ei, a citit, a călătorit, s-a ocupat de acte de caritate, a deschis o școală pentru copiii țăranilor. Brusc, în 1905, și-a părăsit soțul pentru fratele mai tânăr al acestuia, Vladimir, apoi s-a implicat în activitățile ilegale ale Partidului Social Democrat al Muncii din Rusia, a distribuit materiale de propagandă considerate subversive și în 1907 a fost arestată și condamnată la doi ani de exil la Arhanghelsk. Femeia a fost urmată în exil de Vladimir, fratele soțului legitim, dar acesta din urmă s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a plecat la tratament în Elveția, unde a și murit în 1909.

În același an, după eliberarea din exil, Inessa a părăsit Rusia și s-a înscris la Universitatea din Bruxelles, apoi s-a mutat la Paris, unde l-a cunoscut pe Lenin și pe alți bolșevici care trăiau în exil. Din acest moment, ea a trăit aproape nedespărțită de Lenin și soția acestuia, Nadejda.

Inessa Armand s-a reîntors în Rusia în iulie 1912, pentru a ajuta la organizarea efortului politic al bolșevicilor pentru pătrunderea în Dumă. Două luni mai târziu a fost arestată din nou și a fost închisă pentru o jumătate de an, iar la eliberare, în august 1913, a plecat să locuiască alături de Lenin și soția acestuia, Nadejda Krupskaia, în Galiția.

După abdicarea țarului Nicolae al II-lea, Inessa s-a aflat în trenul cu care Lenin și alți 26 de revoluționari bolșevici din exil s-au întors la Sankt Petersburg, iar la finalul Revoluției din octombrie a devenit director al Jenotdel, o organizație care milita pentru egalitatea femeilor în partidul comunist și în sindicate. La scurtă vreme, în timpul unui concediu în nordul Caucazului, s-a îmbolnăvit de holeră și a murit pe 24 septembrie 1920.

Nu după mult timp starea de sănătate a idolului ei politic, Vladimir Ilici, va începe să se deterioreze. În mai 1922, Lenin a avut primul atac cerebral, a rămas parțial paralizat și rolul său în guvern a început să se diminueze. După al doilea atac din decembrie 1922 Lenin a demisionat din funcțiile politice, iar în martie 1923 a suferit al treilea atac, a rămas țintuit la pat și nu a mai putut vorbi.

Nadejda Krupskaia
Nadeja Krupskaia (centru) in anii '30

Vladimir Ilici Lenin a murit pe 21 ianuarie 1924 și la puțin timp după deces au început să circule zvonuri conform cărora ar fi suferit de sifilis. Soția lui, Krupskaia, deși era foarte respectată în interiorul partidului, a fost izolată politic de Stalin și de susținătorii acestuia. Nadejda Krupskaia a trăit până la vârsta de 70 de ani, a murit pe 27 februarie 1939 și a fost înmormântată în necropola din zidul Kremlinului.

No comments

leave a comment