AcasăOameni care au intrat în istorieCopii celebriO viață rebelă: Creatoarea de modă Elsa Schiaparelli

O viață rebelă: Creatoarea de modă Elsa Schiaparelli

Elsa Luisa Maria Schiaparelli s-a născut pe 10 septembrie 1890 la Palazzo Corsini, în Roma, mama ei, Maria-Luisa, provenind dintr-o veche familie aristocratică din Napoli. Tatăl fetei, Celestino Schiaparelli, era cercetător al lumii islamice și epocii Evului Mediu, ocupând poziția de decan al Universității din Roma, unchiul ei era astronomul Giovanni Schiaparelli, iar un unchi mai îndepărtat, Ernesto Schiaparelli, a fost un cunoscut egiptolog, cel care a descoperit mormântul lui Nefertari, prima soție a lui Ramses cel Mare și una dintre cele mai cunoscute regine egiptene după Cleopatra, Nefertiti și Hatshepsut.

 

Erudiția membrilor familiei a făcut-o pe Elsa să fie de la o vârstă fragedă interesată de istoria culturilor antice și a ritualurilor religioase. Copila a fost trimisă de părinți să își facă studiile la o mănăstire din Elveția, dar viața strictă de la internat nu i-a fost deloc pe plac Elsei, care s-a răzvrătit frecvent împotriva regulilor instituției și, pentru a-și determina părinții să o aducă acasă, a intrat în greva foamei.

Ajunsă înapoi la Roma, adolescenta a fost nemulțumită de stilul de viață al părinților care, deși era rafinat și confortabil, îl considera sursa nefericirii sale. Elsa era dornică de aventură și voia să cunoască lumea fără să simtă autoritatea părintească, așa că a primit cu bucurie oferta unui prieten care i-a propus un post de îngrijitoare la un orfelinat din Anglia. Nu s-a acomodat însă deloc în Marea Britanie și, refuzând să se întoarcă acasă, la Roma, pentru că familia i-ar fi reproșat insuccesul, Elsa s-a mutat la Paris pentru o vreme.

 

După câteva luni, fiind în imposibilitatea de a se întreține singură, a revenit acasă, dar nu pentru multă vreme pentru că părinții îi aranjaseră o căsătorie cu un rus bogat pe care tânăra l-a detestat încă de la prima întâlnire. Aventuriera Elsa a fugit la Londra, unde a participat împreună cu o prietenă la o prelegere despre teosofie susținută de un anume Willem de Wendt.  Acesta era un escroc care pretindea că e conte și că are puteri parapsihologice și își inventase o biografie academică, susținând că e detectiv, psiholog criminalist, medic și profesor. Elsa a fost imediat atrasă de acest șarlatan carismatic și s-a logodit cu el a doua zi după prima lor întâlnire.

Cei doi s-au căsătorit la scurt timp după aceea la Londra pe 21 iulie 1914. Ea avea 23 de ani, iar noul soț – 30 de ani. Părinții tinerei, deși în total dezacord cu decizia ei de a se căsători cu un individ pe care ei îl considerau iresponsabil, i-au oferit totuși o zestre și o consistentă indemnizație lunară, bani pe care cei doi îi cheltuiau fără niciun discernământ. Elsa a devenit un fel de ajutor în ședințele de hipnoză, magie și iluzionism ale soțului, dar cei doi au fost acuzați de autorități de impostură și escrocherie și în 1915 au fost forțați să părăsească Anglia. Elsa și Willem de Wendt au plecat într-un periplu la Paris, Cannes, Nisa și Monte Carlo, încercând să organizeze diverse conferințe și spectacole de parapsihologie, înainte de a pleca în America în primăvara anului 1916.

 

Cuplul a ajuns la New York, stând inițial la Brevoort, un hotel din Greenwich Village, după care cei doi s-au mutat într-un apartament lângă Central Park West. Aici bărbatul a închiriat și un sediu pentru a-și amenaja un „Birou de Psihologie” sperând să obțină faimă și avere, iar Elsa a lucrat ca asistentă a sa. În această perioadă, au intrat sub supravegherea Biroului de Investigații al Guvernului Federal, un precursor al FBI, nu numai pentru practicile profesionale dubioase, ci și pentru că el era suspectat că are o atitudine vădit pro-germană. Prieten cu cuplul de jurnaliștii John Reed și Louise Bryant (interesanta lor poveste și legăturile cu Bucureștiul vor fi subiectul unei postări peste câteva zile), soțul Elsei a fost catalogat de guvernul american ca un posibil simpatizant bolșevic și revoluționar comunist. Încercând să evite urmărirea agenților federali, cei doi au plecat din New York la Boston în 1918, unde au încercat să-și continue activitățile de parapsihologie.

Viața lor de familie se degradase însă în timpul acestor continue peregrinări și, în ciuda faptului că așteptau primul lor copil, și-au dat seama că trebuie să urmeze căi separate. Aproape imediat după ce fiica lor, Maria Luisa Yvonne Radha, alintată Gogo, s-a născut pe 15 iunie 1920, bărbatul a plecat lăsând-o pe Elsa singură cu fetița nou-născută.

 

În anii următori, ori de câte ori Gogo o întreba pe mama ei despre tatăl absent, aceasta îi spunea că este mort și nu a făcut nicio încercare de a obține de la el vreo formă de sprijin financiar pentru ea sau fetiță.  În 1921, Gogo, în vârstă de 18 luni, a fost diagnosticată cu poliomielită, ceea ce a fost o lovitură cumplită pentru Elsa. După mulți ani, Gogo își va aminti că și-a petrecut primii ani în ghips și în cârje, cu o mamă în mare parte absentă. Deși era căsătorită încă, Elsa a avut în această perioadă o relație cu cântărețul de operă Mario Laurenti, care a murit însă subit în 1922. Tânăra avea să divorțeze oficial de soțul ei în martie 1924, iar patru ani mai târziu bărbatul a fost ucis în Mexic în circumstanțe care nu sunt prea bine cunoscute.

 

În aceste condiții, Elsa avea să părăsească New York-ul mutându-se Franța în 1922, la îndemnul prietenei ei apropiate Gabrielle „Gaby” Buffet-Picabia, soția artistului suprarealist Francis Picabia. La sosirea la Paris, a închiriat un apartament scump într-un cartier select al orașului și a avut servitori, bucătar și menajeră, toate cheltuielile fiind suportate de părinții săi.

Deși continua să primească sprijin financiar de la mama ei, Elsa Schiaparelli a simțit totuși nevoia de a avea un venit independent. Prietena ei, Gaby Picabia, i-a făcut cunoștință cu designerul Paul Poiret, iar acesta avea să-i devină bun prieten, mentor și sprijin constant în viitoarea carieră profesională.

Fără a avea experiență sau școli de specialitate, Elsa s-a dovedit foarte inspirată în creație vestimentară, folosindu-se pe ea însăși ca model. La început făcea haine pentru ea și prietene, dar, cu încurajarea lui Poiret,  și-a început propria afacere.

 

Tânăra a lansat o colecție de tricotaje la începutul anului 1927, folosind o împletitură specială inspirată de la niște prieteni care erau refugiați armeni și promovând un stil de pulovere supradimensionate folosind tehnica trompe-l’œil. Primele modele au apărut în revista Vogue și au avut un succes neașteptat, apoi Elsa a creat colecția „pour le Sport” care s-a extins în anul următor la  costume de baie, îmbrăcăminte de schi și rochii de in. Încet-încet salonul ei de modă a devenit din ce în ce mai cunoscut, ajungând să-și mute sediul din Rue de la Paix în Place Vendôme, instalându-se în spațiul renumitului salon de modă al Louisei Chéruit pe care l-a rebotezat magazinul Schiap. Elsa a devenit principala contra-concurentă a lui Coco Chanel și avea să creeze un nou stil în moda pariziană.

La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, femeia a realizat că afacerile sale nu vor mai putea funcționa la același nivel așa că, la scurt timp după căderea Parisului, în  iunie 1940, a plecat spre New York și a rămas în America până la sfârșitul războiului.

 

La întoarcerea în Franța a descoperit că moda se schimbase, pe piața de haute-couture de la Paris apăruse o nouă stea, designerul Christian Dior, iar femeile respingeau orice stil ce aducea aminte de perioada de dinainte de război. Casa Schiaparelli s-a luptat cu austeritatea perioadei postbelice, iar Elsa a decis să reducă nivelul afacerilor în 1951. În decembrie 1954 și-a declarat falimentul. Întâmplător în același an marea ei rivală, Coco Chanel, avea o revenire absolut spectaculoasă în moda de la Paris.

În 1954, Elsa Schiaparelli a publicat un volum autobiografic, “Socant Life” și apoi a trăit în apartamentul ei din Paris, făcându-și vacanțele în casa pe care o deținea în Tunisia. Avea să moară pe 13 noiembrie 1973, la vârsta de 83 de ani.

 

În 2007, omul de afaceri italian Diego Della Valle a achiziționat marca Schiaparelli, iar în ianuarie 2014 a fost prezentată prima colecție a noului proprietar care și-a propus să reînvie numele Elsei Schiaparelli în moda internațională.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu