AcasăMonarhieMari Ducese și PrințeseUn cuplu atipic: Edwina și Louis Mountbatten

Un cuplu atipic: Edwina și Louis Mountbatten

Edwina Mountbatten s-a născut pe 28 noiembrie 1900, fiind fiica cea mare a lui Wilfred William Ashley și a Amaliei Mary Maud Cassel, fiica magnatului Ernest Joseph Cassel, prietenă și finanțatoare a viitorului rege Eduard al VII-lea. Bunicul Edwinei a fost unul dintre cei mai bogați și puternici oameni din Europa și, după ce și-a pierdut soția și fiica, pe Amalia, i-a lăsat cea mai mare parte din avere nepoatei cea mare.

După recăsătoria tatălui cu Molly Forbes-Sempill, fetița a fost trimisă la internat, mai întâi la cel din Eastbourne, apoi la Casa Alde din Suffolk. Pentru că nu s-a adaptat, bunicul ei, Sir Ernest, a luat-o să locuiască cu el în Londra, la Brook House. Mai târziu, celelalte vile ale magnatului, Moulton Paddocks și Branksome Dene, vor deveni parte din moștenirea fetei.

În momentul în care Lordul Louis Mountbatten a întâlnit-o pentru prima dată pe Edwina, în 1920, ea era un membru important al societății londoneze. Bunicul matern a murit în 1921, lăsându-i 2 milioane de lire sterline, adică echivalentul a 89,4 milioane de lire sterline astăzi.

 

 

Edwina și Mountbatten s-au căsătorit pe 18 iulie 1922 la St Margaret’s, Westminster, iar la ceremonie au asistat peste 8.000 de persoane. Printre invitații de onoare la nunta anului s-au aflat mulți membri ai familiei regale, printre care regina Mary, regina Alexandra și prințul de Wales, viitorul rege Eduard al VIII-lea.

Drew Pearson a descris-o pe Edwina în 1944 ca fiind una dintre cele mai frumoase femei din Anglia. Era cunoscută în epocă pentru că a avut diverse aventuri pe tot parcursul căsătoriei, fără a le ascunde de soțul ei, iar acesta i-a acceptat și chiar a dezvoltat prietenii cu iubiții ei, făcându-i parte a familiei. Cea mai cunoscută relație a Edwinei a fost cea cu Jawaharlal Nehru, prim-ministrul Indiei. La rândul său, lordul a avut nenumărate aventuri extraconjugale, fiind celebru pentru sinceritatea declarațiilor sale: „Edwina și cu mine ne-am petrecut toată căsnicia intrând în paturile altor oameni”.

 

 

Cuplul a avut două fiice, Patricia și Pamela, iar ultima a descris-o pe Edwina ca fiind o mamă detașată, care prefera mai degrabă să călătorească în lume cu iubitul ei decât să se ocupe de educația lor.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Lady Mountbatten s-a implicat în eforturile de a strânge fonduri pentru serviciul de ambulanță  și pentru Spitalul St John din Londra și și-a dedicat inteligența și energia acestui scop. În 1941, Edwina a vizitat Statele Unite, într-o călătorie de mulțumire pentru eforturile americane de strângere de fonduri pentru serviciile medicale britanice. În 1942, ea a fost numită superintendent-șef al serviciului de salvare de urgență, iar în 1945 a asistat la repatrierea prizonierilor de război din Asia de Sud-Est.

 

 

Lady Mountbatten a fost ultima viceregină a Indiei, soțul său fiind trimisul regelui George al VI-lea și servind în ultimele luni ale stăpânirii britanice, între februarie 1947 și iunie 1948.

Lady Edwina Mountbatten a murit în somn, la vârsta de 59 de ani, din cauze necunoscute, pe 21 februarie 1960 în Jesselton, în Insula Borneo, aflată sub protectorat britanic (astăzi Malaezia de Est), în timp ce se află într-o inspecție pentru Brigada de Ambulanță St John.

În conformitate cu dorințele ei, a fost incinerată, iar cenușa sa a fost aruncată în mare, în largul coastei Portsmouth, de pe vasul HMS Wakeful, pe 25 februarie 1960. Când a aflat vestea, regina-mamă Elisabeta a spus: „Edwinei întotdeauna i-a plăcut să facă senzație”.

 

 

Lordul Mountbatten, care era unchiul Ducelui Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, și-a continuat viața în preajma familiei regale britanice și a avut o puternică influență asupra nepotului său, Charles, prințul de Wales. Cei doi își spuneau „bunicul de onoare” și „nepotul de onoare”, el fiind cel care l-a încurajat pe prinț să se bucure de viața de burlac cât poate și apoi să se căsătorească cu o fată tânără și fără experiență, astfel încât să-și asigure o căsnicie stabilă.

Sir Louis Mountbatten a murit la 27 august 1979, într-un atentat cu bombă asumat de IRA, pe iahtul său aflat lângă Mullaghmore, în Irlanda. Printre morți s-a numărat și nepotul său de 14 ani, Nicholas Knatchbull, care se născuse la patru ani după moartea doamnei Edwina Mountbatten.

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu