HomeEroii României moderneDoamne și domnițeOlena, fiica lui Ștefan cel Mare, ucisă în temniță la Moscova

Olena, fiica lui Ștefan cel Mare, ucisă în temniță la Moscova

Olena

Domniţa Olena s-a născut în anul 1464 sau 1466 la Suceava și a fost fiica domnitorului Ştefan cel Mare şi a Evdochiei de Kiev, prima soție a domnitorului moldovean. În anul 1479, când Olena era adolescentă, tatăl ei a început tratativele pentru căsătoria cu moştenitorul cneazului Moscovei, Ivan Ivanovici (cel Tânăr).

Acesta era fiul lui Ivan al III-lea al Rusiei și al primei lui soții, Maria de Tver, iar intermediară în negocierea mariajului diplomatic a fost cumnata lui Ștefan, Teodosia, sora Evdochiei, care era apropiată a familiei princiare de la Moscova. Aceasta îi scrie domnitorului în anul 1480: “Şi eu am rugat pe marea cneaghină şi marea cneaghină a binevoit şi s-a rugat fiului său și marelui cneaz. Şi marele cneaz a binevoit ca să vrea să ia pentru fiul său pe fiica ta. Şi marea cneaghină şi marele cneaz au poruncit ca să poruncesc către tine ca tu cu acest lucru cu tot să trimiţi la marele cneaz pe omul tău bun”.

După logodna din 1482, care a avut loc prin procură la Suceava, Ivan cel Tânăr fiind reprezentat de Andrei Plesceev, Olena a plecat spre noua ei familie din Moscova, fiind însoțită de un alai impresionant.

Cununia religioasă cu Ivan a avut loc în ianuarie 1483, iar pe 10 octombrie 1483 principesa a născut un fiu, pe Dimitrie, însă șapte ani mai târziu, pe 7 martie 1490, soțul ei a murit, cel mai probabil fiind otrăvit de un medic care fusese chemat din Veneţia pentru a-l îngriji. Din acel moment, fiica lui Ștefan cel Mare a intrat în conflict cu Sofia Palaiologhina, cea de-a doua soţie a marelui cneaz al Moscovei, care dorea ca tronul să revină fiului ei, Vasili, al doilea născut al marelui cneaz.

Marele prinț Ivan Ivanovici
Ștefan cel Mare

Ştefan cel Mare, care era la curent cu intrigile în care era implicată fiica sa, i-a trimis un document principelui lituanian prin care îi cerea drept de trecere liberă pentru solii săi, iar răspunsul celui din urmă a fost: “Dacă ar vrea de data aceasta chiar să trimită soli la cuscrul său, la marele cneaz Ivan Vasilievici, ca să se încredinţeze de sănătatea fiicei sale, a marii cneaghine şi a nepotului său, noi dăm solilor săi trecere slobodă prin ţara noastră la Moscova şi de acolo îndărăt la ţara sa. Aceasta, noi, la dorinţa Domniei Sale, a prietenului nostru, o facem”.

Complotul organizat de marea cneaghină Sofia în 1498 a fost înăbuşit, iar Dimitrie, nepotul lui Ștefan cel Mare, a fost proclamat succesor al marelui cneaz al Vladimirului, Moscovei şi Novgorodului, fiind încoronat la vârsta de 15 ani, dar luptele pentru putere nu s-au încheiat. După doar patru ani și o nouă rundă de conspirații, Sofia a ieşit învingătoare, Olena şi fiul său au fost închişi, iar Vasili a fost desemnat moştenitorul lui Ivan al III-lea. Fiica lui Ștefan cel Mare a murit în închisoare pe 18 ianuarie 1505, la vârsta de 41 de ani, probabil otrăvită, şi a fost înmormântată la Mănăstirea Voznezenskaia.

Sofia Palaiologhina
Cneazul Ivan al III-lea
Olena
Giulgiul realizat de Olena la încoronarea fiului său

Fiul ei, Dimitrie, a murit și el în închisoare de frig, de foame sau posibil ucis din ordinul rivalului său, iar Vasili va deveni cneaz al Moscovei în anul 1505. Bărbatul a fost căsătorit timp de 20 de ani cu Solomonia Saburova, dar cuplul nu a avut niciun copil. Solomonia a încercat inutil să aducă pe lume un moștenitor, a mers în pelerinaje și a consultat vrăjitori, având credința că rugăciunile o vor ajuta, dar încercările ei au fost inutile. În aceste condiții, boierii i-au sugerat lui Vasili să-și ia o nouă soție, și în ciuda opoziției clerului, marele cneaz a divorțat de Solomonia și s-a căsătorit cu Elena Glinskaia, o prințesă tătară de 23 de ani. Bărbatul era atât de îndrăgostit încât a decis să sfideze normele sociale din Rusia și și-a tuns barba ca să pară mai tânăr, dar după câteva luni de strădanie părea că Elena era la fel sterilă ca și precedenta soție. În cele din urmă, cneaghina Elena a dat naștere unui fiu, Ivan al IV-lea, care avea să devină țarul Ivan al IV-lea la vârsta de doar trei ani, după moartea cneazului Vasili, și va fi cunoscut în istorie ca țarul Ivan cel Groaznic.

Ivan cel Groaznic
Latest comment

leave a comment