AcasăOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliSoarta celor opt neveste ale țarului Ivan cel Groaznic

Soarta celor opt neveste ale țarului Ivan cel Groaznic

Ivan cel Groaznic s-a născut pe 25 august 1530 și a fost fiul mult așteptat al lui Vasili, Marele Cneaz al Moscovei. Pe 25 noiembrie 1533, Marele Cneaz, aflat pe patul de moarte, își dictează testamentul desemnându-l ca succesor la tron pe Ivan, singurul său fiu, care are aproape 3 ani, cu condiția ca până la vârsta de 15 ani să se afle sub tutela mamei, Elena, și a boierilor fideli.
După moartea tatălui, micul Ivan devine Marele Cneaz al Moscovei, dar mama lui, regentă a cnezatului, Elena Glinskaia, nu apucă să își ducă regența până la termen pentru că moare otrăvită după cinci ani,. Este momentul în care la Moscova izbucnește o luptă crâncenă între boierii care își disputau influența pentru conducerea cetății. Copilul asistă la momente de cruzime greu de imaginat și învață despre viclenia supușilor. Ajuns la vârsta de 13 ani, devine conștient de autoritatea lui și începe să se răzbune. O primă faptă cruntă este consemnată: pe 29 decembrie 1543 dă ordin ca boierul Andrei Suiski să fie sfâșiat de câini de vânătoare înfometați.
Când împlinește 16 ani, Ivan este încoronat țar la Moscova, apoi se căsătorește, pe 3 februarie 1547, în Catedrala Adormirii Maicii Domnului, cu Anastasia Romanova, fiică a unor boieri dintr-o familie de viță veche.

 

Șapte ani mai târziu, pe 28 martie 1554, cuplul are bucuria de a avea primul copil, țareviciul Ivan. Țarina mai născuse două fete dintre care una, Ana, a murit la doi ani și un băiat, Dimitri, a murit la câteva luni după naștere.
Tânărul țar își construiește o nouă structură de conducere, formează un sfat de tip nou, alcătuit din membri ai nobilimii și ai clerului. Consiliul este dominat de Mitropolitul Macarie și de părintele Silvestru, un predicator luminat.
În august 1554 supune regiunea Astrahanului și obține controlul peste toate satele aflate pe cursul Volgăi, iar în 1558 armata sa pătrunde în Livonia.
Țarina Anastasia moare pe 7 august 1560, iar Ivan se căsătorește cu fiica unui prinț cerchez care este botezată ortodox și primește numele Maria. Noua țarină este frumoasă, însă analfabetă și răzbunătoare. Cuplului i se naște un băiat, Vasili, care va muri după câteva săptămâni, iar pe 1 septembrie 1569, ajunsă la 25 de ani, și țarina Maria moare otrăvită.

 

Pe 28 octombrie 1571 Ivan se căsătorește pentru a treia oară cu Marfa Sobakina, fiica unui negustor din Novgorod, și, în același an, pe 3 noiembrie are loc nunta fiului său, Ivan, cu Eudoxia Saburova. Țarina Marfa, care se îmbolnăvise înainte de nuntă, moare pe 13 noiembrie, la două săptămâni după căsătorie. De teamă că nu i se va permite cea de-a patra căsătorie, țarul Ivan declară că n-a avut nici un contact cu soția sa și cere Bisericii anularea căsătoriei. Astfel că obține permisiunea clerului și se însoară în 1572 cu Anna Koltovski, fiica unui curtean. După doi ani de căsătorie îi va reproșa sterilitatea, o va repudia și o va trimite într-o mănăstire unde Anna va deveni sora Daria.
Țarul se căsătorește pentru a cincea oară cu Anna Vasilcikova care, curând, va suferi o moarte violentă. A șasea soție, Vasilisa Melentieva, este surprinsă după câteva luni în adulter cu prințul Ivan Devtelev și este trimisă și ea la mănăstire. Cea de-a șaptea soție, Maria Dolgoruki, îl dezamăgește pe Țar mai mult decât toate celelalte: nu este fecioară. Pedeapsa lui Ivan este groaznică: dă ordin să fie legată de o trăsură, iar caii o trag în râu unde se îneacă. În 1581 se căsătorește pentru a opta oară cu Maria Nagoi, fiica unui dregător de la curte. În același timp, cel de-al doilea fiu al său din prima căsătorie, Feodor, o ia de soție pe Irina.
La curtea sa trăiau așadar cei doi fii și soțiile acestora. Într-o zi, țarul Ivan își vede nora, pe Elena, soția fiului cel mare, Ivan, care era însărcinată, purtând o rochie subțire în loc de trei rochii, așa cum era obiceiul, se năpustește asupra ei furios și o bate atât de tare încât aceasta avortează. Țareviciul Ivan ridică vocea în fața lui, țarul își lovește la nervi fiul cu un baston cu vârful de fier și îl rănește mortal. Pe 19 noiembrie 1581 țareviciul moare în urma unei febre puternice.


Țarul Ivan este distrus, nu mai doarme și nu mai mănâncă, se simte vinovat pentru că și-a omorât fiul, moștenitorul de drept al tronului.
La începutul anului 1584, starea lui de sănătate se agravează și cheamă vracii cei mai vestiți pentru a-l trata. Din toate părțile sosesc la Moscova astrologi și ghicitori, și, deși boierii îi ascund concluziile prezicătorilor, Ivan află că astrologii i-au calculat data decesului – 18 martie.
Începe să facă mai multe daruri bisericilor și este preocupat de succesiune. În prezența boierilor dictează dispoziții prin care îl numește moștenitor pe cel de-al doilea fiu al său, Feodor.
Întâmplarea a făcut ca exact pe 18 martie 1584, Ivan să moară în timp ce juca o partidă de șah. Țarul a fost înmormântat în biserica Sfântului Arhanghel Mihail alături de fiul său pe care el însuși l-a ucis într-un acces de furie.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu