HomeOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliSoarta celor opt neveste ale țarului Ivan cel Groaznic

Soarta celor opt neveste ale țarului Ivan cel Groaznic

Ivan cel Groaznic s-a născut pe 25 august 1530 și a fost fiul mult așteptat al lui Vasili, Marele Cneaz al Moscovei. Pe 25 noiembrie 1533, Marele Cneaz, aflat pe patul de moarte, și-a dictat testamentul desemnându-l ca succesor pe singurul său fiu, care avea aproape 3 ani în acel moment, cu condiția ca până la vârsta de 15 ani să se afle sub tutela mamei, Elena, și a boierilor fideli acesteia.

După moartea tatălui, micul Ivan devine Marele Cneaz al Moscovei, dar mama lui, regentă a cnezatului, Elena Glinskaia, nu apucă să își ducă misiunea până la termen pentru că moare otrăvită după cinci ani. Este momentul în care la Moscova izbucnește o luptă crâncenă între boierii care își disputau influența pentru conducerea cetății, iar copilul asistă la momente de o cruzime greu de imaginat și învață despre viclenia supușilor săi. Ajuns la vârsta de 13 ani, devine conștient de autoritatea lui și începe să se răzbune. O primă faptă cruntă este consemnată pe 29 decembrie 1543, când dă ordin ca boierul Andrei Suiski să fie sfâșiat de câini de vânătoare înfometați. Când împlinește 16 ani, Ivan este încoronat țar la Moscova, apoi se căsătorește, pe 3 februarie 1547, în Catedrala Adormirii Maicii Domnului, cu Anastasia Romanova, fiică a unor boieri dintr-o familie de viță veche.

 

Șapte ani mai târziu, pe 28 martie 1554, cuplul are bucuria de a avea primul copil, țareviciul Ivan. Țarina mai născuse două fete dintre care una, Ana, murise la vârsta de doi ani și un băiat, Dimitri, care a murit la câteva luni după naștere, ultimul ei copil fiind Feodor, născut în 1557, un copil cu retard psihic și mari probleme de sănătate.
Tânărul țar își construiește o nouă structură de conducere, formează un sfat de tip nou, alcătuit din membri ai nobilimii și ai clerului, consiliul fiind dominat de Mitropolitul Macarie și de părintele Silvestru, un predicator luminat.
În august 1554 supune regiunea Astrahanului și obține controlul peste toate satele aflate pe cursul Volgăi, iar în 1558 armata sa pătrunde în Livonia. Țarina Anastasia moare pe 7 august 1560, iar Ivan se căsătorește cu fiica unui prinț cerchez care este botezată în credința ortodoxă și primește numele Maria. Noua țarină este frumoasă, însă analfabetă și răzbunătoare. Cuplului i se naște un băiat, Vasili, care va muri după câteva săptămâni, iar pe 1 septembrie 1569, ajunsă la 25 de ani, țarina Maria moare otrăvită.

 

Pe 28 octombrie 1571 Ivan se căsătorește pentru a treia oară cu Marfa Sobakina, fiica unui negustor din Novgorod, și în același an, pe 3 noiembrie, are loc nunta fiului său, Ivan, cu Eudoxia Saburova. Țarina Marfa, care se îmbolnăvise înainte de nuntă, moare pe 13 noiembrie, la doar două săptămâni după căsătorie. De teamă că nu i se va permite cea de-a patra căsătorie, țarul Ivan declară că n-a avut nici un contact intim cu soția sa și cere Bisericii anularea mariajului, obține permisiunea clerului și se însoară în 1572 cu Anna Koltovski, fiica unui curtean. După doi ani de căsătorie îi va reproșa femeii sterilitatea, o va repudia și o va trimite la o mănăstire, unde Anna va primește numele sora Daria.

 

Țarul se căsătorește pentru a cincea oară cu Anna Vasilcikova care, curând, va avea parte de o moarte violentă. A șasea soție, Vasilisa Melentieva, este surprinsă după câteva luni în adulter cu prințul Ivan Devtelev și este trimisă și ea la mănăstire. Cea de-a șaptea soție, Maria Dolgoruki, îl dezamăgește pe țar mai mult decât toate celelalte: nu este virgină. Pedeapsa lui Ivan a fost groaznică: a dat ordin să fie legată de o trăsură, caii au tras-o într-un râu, iar femeia a murit înecată. În 1581 se căsătorește pentru a opta oară cu Maria Nagoi, fiica unui dregător de la curte și în aceeași zi, cel de-al doilea fiu al său din prima căsătorie, Feodor, o ia de soție pe Irina Godunova, un mariaj aranjat de teribilul țar.

La curtea sa trăiau așadar cei doi fii și soțiile acestora, dar într-o zi țarul Ivan își vede una dintre nurori, pe Elena Sheremeteva, cea de-a treia soție a fiului cel mare, Ivan, care era însărcinată, purtând o rochie subțire în loc de trei rochii, așa cum era obiceiul, se năpustește asupra ei furios și o bate atât de tare încât aceasta pierde sarcina. Țareviciul Ivan ridică vocea în fața lui, țarul își lovește la nervi fiul cu un baston cu vârful de fier și îl rănește mortal, iar pe 19 noiembrie 1581 țareviciul moare în urma unei febre puternice provocate de infecția pe care o suferise.


Țarul Ivan este distrus, nu mai doarme și nu mai mănâncă, se simte vinovat pentru că și-a ucis fiul, moștenitorul de drept al tronului, la începutul anului 1584, starea lui de sănătate se agravează și cheamă vracii cei mai vestiți pentru a-l trata. Din toate părțile au sosit la Moscova astrologi și ghicitori, și, deși boierii i-au ascuns concluziile prezicătorilor, Ivan află că astrologii i-au calculat inclusiv data decesului – 18 martie.

Este momentul în care începe să facă multe daruri bisericilor și devine preocupat de succesiune, iar în prezența boierilor dictează dispoziții prin care îl numește moștenitor pe cel de-al doilea fiu al său, Feodor. Întâmplarea a făcut ca exact în ziua de 18 martie 1584 Ivan să moară în timp ce juca o partidă de șah. Țarul a fost înmormântat în biserica Sfântului Arhanghel Mihail alături de fiul pe care el însuși îl ucisese.

Latest comments

leave a comment