AcasăVizionariiScriitoriCharles Perrault, creatorul basmelor omenirii

Charles Perrault, creatorul basmelor omenirii

Charles Perrault

Charles Perrault s-a născut pe 12 ianuarie 1628 la Paris, într-o familie burgheză înstărită, fiind al șaptelea copil al lui Pierre Perrault și al lui Paquette Le Clerc. Tânărul a urmat școli foarte bune și a studiat dreptul înainte de a alege o carieră în serviciul guvernamental, iar când s-a înființat Mica Academie, în 1663, Perrault a fost numit secretar al instituției și a lucrat pentru Jean Baptiste Colbert, ministru de finanțe al regelui Ludovic al XIV-lea. Jean Chapelain, Amable de Bourzeys și Jacques Cassagne, bibliotecarul regelui, au fost angajați și ei la această instituție.

În 1668, Perrault scrie “La Peinture”, volum dedicat primului pictor al regelui, Charles Le Brun, iar trei ani mai târziu, în 1671, devine membru al Academiei Franceze. Instituția s-a divizat curând pentru că a izbucnit celebra polemică dintre antici și moderni, scriitorul fiind printre cei care susțineau viziunea modernă pentru progresul civilizației și în această perioadă scrie poemul “Epoca lui Ludovic cel Mare”, care îl plasează între Molière și François de Malherbe.

Un an mai târziu Charles Perrault s-a căsătorit cu Marie Guichon, care avea 19 ani, dar după șase ani, în 1678, tânăra sa soție a murit.

În 1669, scriitorul l-a sfătuit pe Ludovic al XIV-lea să includă un număr de treizeci și nouă de fântâni, fiecare dintre ele reprezentând una dintre fabulele lui Esop, în labirintul de la Versailles,  lucrările au fost executate între 1672 și 1677, iar jeturile de apă care țâșneau din gura animalelor au fost concepute astfel încât să dea impresia că acele creaturi vorbesc între ele.

Charles Perrault

În 1695, la vârsta de 67 de ani, Perrault și-a pierdut funcția de secretar al Academiei și a decis să se dedice copiilor. Este perioada sa cea mai prolifică, în care scrie basmele pe care le-am îndrăgit toți in copilărie: Motanul încălțat, Scufița Roșie,  Piele de măgar si multe altele.

Charles Perrault a murit la Paris, în 1703, la vârsta de 75 de ani, dar poveștile sale rămân veșnic nemuritoare.

Charles Perrault
Niciun comentariu

Lasă un comentariu