HomeMonarhiePrințesa Adelaide s-a căsătorit cu vârstnicul rege detronat al Portugaliei

Prințesa Adelaide s-a căsătorit cu vârstnicul rege detronat al Portugaliei

DS TW

Prințesa Adelaide de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg s-a născut pe 3 aprilie 1831 la Kleinheubach, în Bavaria, chiar în duminica Paștelui, și a fost fiica lui Constantin, Prinț Ereditar de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg, și a Prințesei Agnes de Hohenlohe-Langenburg. Adelaide avea patru ani și jumătate când mama ei a murit și șapte ani când și-a pierdut și tatăl, iar fetița și fratele ei, Carol, au fost preluați de bunicii paterni.

Pe 24 septembrie 1851, Adelaide s-a căsătorit cu Miguel de Bragança, fostul rege al Portugaliei. Mireasa avea 20 de ani, în timp ce mirele avea aproape 49 de ani.

Bărbatul servise ca regent în Portugalia pentru nepoata sa de frate, Maria a II-a a Portugaliei, s-a logodit apoi cu aceasta, urma să se căsătorească cu ea, dar a preluat tronul pe 23 iunie 1828, a anulat Constituția liberală scrisă de fratele său, Pedro I al Braziliei, și a încercat să preia puterea ca monarh absolut. Miguel a fost forțat să abdice și a renunțat la toate pretențiile la tronul Portugaliei în schimbul unei pensii anuale pe care, de fapt, nu a primit-o niciodată, a rămas membru senior al liniei portugheze al Casei de Braganza, dar nu a revenit niciodată la tron și toate drepturile i-au fost anulate.

Cuplul a avut șapte copii: Maria das Neves, Miguel, Maria Tereza,  Maria Josepha, Adelgundes, Marie Anne și Maria Antónia. Soțul Adelaidei, Miguel, a murit pe 14 noiembrie 1866, înainte ca vreunul dintre copiii lor să ajungă la maturitate, iar ea, care era o femeie foarte ambițioasă, și-a petrecut următoarele decenii încercând să le asigure căsătorii avantajoase copiilor, reușind să le negocieze mariaje în marile familii regale europene.

.

 

În 1895, la doi ani după căsătoria ultimei sale fiice, prințesa s-a retras la mănăstirea Sainte-Cécile de Solesmes din nord-vestul Franței și a trăit acolo ca simplă călugăriță până pe 12 iunie 1897. Comunitatea s-a mutat mai târziu la Cowes și apoi la Ryde, pe Insula Wight, unde Adelhaid a murit pe 16 decembrie 1909, la vârsta de 78 de ani. În 1967 trupul ei și cel al lui Miguel au fost depuse în mausoleul Braganza de la Mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona.

DS TW
No comments

leave a comment