HomeMonarhieMari Duci și PrințiPrințul Alexandru, ultimul moștenitor al Casei de Orania

Prințul Alexandru, ultimul moștenitor al Casei de Orania

DS TW

Willem Alexander Charles Henry Frederick, Prinț de Orania, s-a născut pe 25 august 1851 la Haga și a fost al treilea copil al regelui Willem al III-lea și al reginei Sofia. Spre deosebire de fratele său mai mare, Wilhelm, prințul moștenitor, el a fost disciplinat și cultivat. După decesul acestuia pe 11 iunie 1879, la Paris, unde ducea o viață depravată, Alexandru a devenit moștenitorul aparent al tronului Țărilor de Jos și Prinț de Orania.

Tânărul a deținut poziția de moștenitor până la moartea sa și, deși nu s-a căsătorit niciodată, au avut loc negocieri pentru un eventual mariaj cu Prințesa Thyra a Danemarcei și cu Infanta Maria Ana a Portugaliei, fiica fostului rege Miguel I al Portugaliei, dar niciuna dintre pretendente nu i-a devenit soție.

Prințul a murit la vârsta de 32 de ani, pe 21 iunie 1884, de tifos, și a fost înmormântat pe 17 iulie 1884 la noua criptă regală, Nieuwe Kerk, din Delft.

După decesul lui, sora sa vitregă, viitoare regină Wilhelmina, a devenit moștenitoare prezumptivă a tronului.

Pentru o perioadă de 116 de ani, de la nașterea lui Alexandru, în 1851, la nașterea lui Willem Alexander, actualul succesor al tronului olandez, în 1967, nici un moștenitor de sex masculin nu s-a mai născut în Casa de Orania.

DS TW
No comments

leave a comment