AcasăOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteTāj al-Saltana, prințesă persană care a sfidat regulile curții regale

Tāj al-Saltana, prințesă persană care a sfidat regulile curții regale

Saltaneh sau Tāj al-Saltana s-a născut în 1883 și a fost o prințesă a dinastiei Qajar care a devenit cunoscută ca feministă, activistă pentru drepturile femeilor și memorialistă. A fost fiica lui Naser al-Din Shah, rege al Persiei din 1848 până în mai 1896 și a soției acestuia, Turan es-Saltaneh.

În memoriile sale, prințesa iraniană a descris haremul regal, oferind detalii despre regulile curții și despre faptul că ea însăși a beneficiat de doici și sclave, dar a avut o viziune critică asupra acestor obiceiri ale societății iraniene și a atras atenția asupra problemelor cu care se confruntau femeile persane.

Prințesa a fost căsătorită la vârsta de 13 ani cu Sardar Hassan Shojah Saltaneh, un aristocrat iranian și fiu al ministrului apărării Shojah al-Saltaneh. Cuplul a avut patru copii, dar mariajul a fost nefericit și Saltaneh a decis să divorțeze de soțul ei, încălcând toate tabuurile și devenind prima femeie din familia regală care a îndrăznit să facă acest gest.

În scrierile sale, a dat detalii despre propria ei logodnă, care a avut loc atunci când avea doar opt ani, și a povestit cât de traumatizante sunt căsătoriile aranjate, a vorbit despre cât sunt de restrictive vălurile tradiționalele pentru viața de familie și pentru societatea persană în general și și-a descris suferința datorată aventurilor extraconjugale ale soțului ei, mărturisind chiar că a ales să facă un avort de teamă că va muri în timpul nașterii.

În ultimii ani ai vieții, prințesa și-a dedicat viața scrisului, lecturii și creșterii nepoatei sale iubite, Taj Iran, cu care a avut o legătură specială și căreia i-a influențat puternic educația.

Saltaneh a fost scriitoare, pictoriță și activistă pentru drepturile femeilor, găzduia saloane literare la ea acasă o dată pe săptămână, vorbea fluent araba și franceza, cânta la vioară și a fost prima femeie de la curtea iraniană care și-a dat jos hijabul și a purtat haine occidentale și prima care a scris un memoriu critic al monarhiei conduse chiar de tatăl ei, Naser el-Din Shah, și de fratelui ei, Mozafar el-Din Shah.

Femeia a vorbit deschis despre sărăcie, despre lipsa educației pentru marea masă a copiilor și despre drepturile femeilor, dar și despre faptul că a avut trei tentative de suicid, vocea ei fiind singura care pleda pentru schimbare și democrație în Iran.

Memoriile sale, Crowning Anguish: Memoirs of a Persian Princess from the Harem to Modernity 1884 – 1914, au fost scrise chiar de mâna ei, nu de scribi sau secretari, și au rămas nepublicate timp de 60 de ani de la moartea sa, iar astăzi manuscrisul se află în arhivele Bibliotecii Naționale a Iranului.

Prințesa a murit pe 25 ianuarie 1936, la vârsta de 52 de ani, și este înmormântată în cimitirul Zahir od-Dowleh din Tajrish.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu