HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteProfesoara Zoe Dumitrescu Bușulenga – Maica Benedicta: Gânduri amare la sfârșitul vieții

Profesoara Zoe Dumitrescu Bușulenga – Maica Benedicta: Gânduri amare la sfârșitul vieții

DS TW

Zoe Dumitrescu Bușulenga s-a născut pe 20 august 1920 la București, fiind fiica juristului Nicolae Dumitrescu și a Mariei Apostol, filolog.

În copilărie, a fost învățată să meargă în fiecare duminică la biserică, bunicul matern fiind preot și într-un interviu povestea că, înainte de a intra în sala de clasă la Școala de la Pitar Moș, mergea la capelă să spună Ave Maria și se împărtășea în fiecare post.

Zoe Dumitrescu a absolvit Școala Centrală din București, apoi a făcut studii muzicale intensive, se pregătea la pian și vioară și își dorea să dea admitere la Conservator. Pentru că s-a îmbolnăvit de tuberculoză, profesorul Marius Nasta, cel care o trata, i-a explicat categoric că nu va avea cum să își continue studiile muzicale și i-a sugerat să se orienteze spre o profesie mai puțin solicitantă din punct de vedere fizic, iar tânăra a ales să facă studii juridice și filologice, la fel ca părinții săi.

Între 1948 și 1971 a parcurs toate etapele universitare, de la asistent, lector, conferențiar și profesor universitar, devenind șef al Catedrei de Literatură Universală și Comparată la Facultatea de Litere a Universitatea din București.

Pentru a i se acorde permisiunea de a pleca în străinătate, Zoe Dumitrescu Bușulenga a fost sfătuită să primească propunerea de a deveni membră a Partidului Comunist. Speriată de această perspectivă, profesoara a mers la părintele Nicolae Mateescu de la Biserica Visarion, s-a spovedit, iar acesta a asigurat-o că intrarea în PCR nu e un păcat.

 

În 1973 Zoe Dumitrescu Buşulenga a devenit directoarea Institutului de Istorie și Teorie Literară George Călinescu din București, a fost apoi aleasă membră a Academiei Române și a unor importante institute culturale europene, dar după 1989 a decis să se retragă treptat din viața publică.

În 1975, buna ei prietenă, Valeria Sadoveanu, ultima soție a lui Mihail Sadoveanu, căreia îi fusese luată casa din Neamț după moartea scriitorului, s-a mutat în apropierea Mănăstirii Văratec, unde organiza un cerc literar informal și un grup ortodox de rugăciune. În fiecare vară timp de zece ani, până în 1985, când Valeria a murit, Zoe Dumitrescu Bușulenga mergea la Văratec unde i-a cunoscut pe părintele Bartolomeu Anania, pe Lily Teodoreanu, sotia lui Ionel Teodoreanu, cu care s-a împrietenit, pe Profira Sadoveanu, pe dirijorul Horia Andreescu și pe pictorul Horia Bernea.

 

În 2002, la puțin timp după ce avocatul Apostol Bușulenga, cel care îi fusese soț timp de 45 de ani, a murit, Zoe Dumitrescu Bușulenga s-a retras la Mănăstirea Văratec. S-a călugărit sub numele Maica Benedicta, după ce a îmbrăcat haina monahală la Mănăstirea Petru Vodă de lângă Piatra Neamț, slujba de tundere în monahism fiind oficiată de părintele Iustin Pârvu.

Zoe Dumitrescu Bușulenga a murit pe 5 mai 2006 și a fost înmormântată la Mănăstirea Putna, așa cum și-a dorit. Într-unul dintre ultimele interviuri pe care le-a acordat profesoara constata cu amărăciune: “Acum nu se mai știe limba, nu se mai vorbește corect românește. Nu se mai citește! Asta este nenorocirea! Îi vezi venind la bacalaureat, îi vezi venind la intrarea la facultate, sunt puși să vorbească despre un roman de Rebreanu, de Sadoveanu… habar n-au!”

DS TW
Latest comments
  • Am urmat cursurile ei de literatura universala la Universitatea din Bucuresti. Cand ne vorbea, avea tot timpul ochii indreptati spre cer ca si cum tot ce ne spunea era citit de acolo de undeva, din cer. Un gand bun pentru sufletul ei. Odihna vesnicü alaturi de ingeri, minunata Doamna!

    • Da.Exact asa: recita privind sobre cer! AM avut fericirea de a fi studenta ei.la clasele de literatura universala in 1963.

  • Adevărații oameni numai sunt printre noi, au plecat departe și totuși sunt aproape foarte aproape, la circa 2 metri sub pământ.
    Mulți dintre oamenii adevărați sunt bine, deosebirea dintre noi și ei este că lor, le este bine și nouă fffffff greu și asta pentru că ei au iubit mai mult pe DUMNEZEU și noi l-am uitat pe EL, pe DUMNEZEU.
    DOAMNE iartă-mă / iartă-ne și lor, te rugăm, dă-le iertare pentru păcate și odihna veșnică, DOAMNE AJUTĂ !

  • Rusine romanilor tineri,de 3 ori rusine.

leave a comment