HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteRania a Iordaniei, o regină modernă “cu un job foarte cool”

Rania a Iordaniei, o regină modernă “cu un job foarte cool”

DS TW

Rania Al-Yassin s-a născut pe 31 august 1970 în Kuweit, părinții săi, Faisal Sedki Al-Yassin și Ilham Yassin, fiind palestinieni. Tânăra a obținut o diplomă în administrarea afacerilor de la Universitatea Americană din Cairo, apoi a lucrat pentru scurt timp în marketing pentru o bancă internațională și pentru compania Apple în Amman, Iordania.

În ianuarie 1993, s-a întâlnit cu prințul iordanian Abdullah bin Al-Hussein la o cină și șase luni mai târziu, pe 10 iunie 1993, cei doi s-au căsătorit, nunta lor fiind sărbătoare națională. Cuplul are patru copii: prințul moștenitor Hussein, prințesa Iman, prințesa Salma și prințul Hashem.
Soțul ei a urcat pe tron pe 7 februarie 1999 ca Abdullah al II-lea, Rania a fost proclamată regină pe 22 martie 1999 și din acel moment și-a folosit poziția pentru a pleda pentru modernizarea societății iordaniene. Astăzi este o figură cunoscută în întreaga lume și una dintre cele mai influente 100 de femei de pe planetă, concentrându-și eforturile și energia în domenii precum educația și sănătatea.

Regina este președinte al primului muzeu interactiv pentru copii din țară, instituție care își propune să încurajeze învățarea pe tot parcursul vieții. În aprilie 2008, a lansat programul “Madrasati” (“Școala mea”), o inițiativă public-privată menită să refacă 500 de școli de stat și a fondat The Queen Rania Teacher Academy, organism care oferă programe de dezvoltare pentru profesori, precum și programul de burse Queen Rania, care colaborează cu mai multe universități din întreaga lume pentru a sprijini oferirea de burse pentru studenții în management, marketing, administrarea afacerilor, psihologie, inginerie sau drept.

În 2005, suverana a înființat Societatea Regală pentru Conștientizarea Sănătății, cu scopul de a-i educa pe părinți și copii învățându-i elementele de bază ale nutriției și igienei, iar în ianuarie 2007, a fost numită primul avocat eminent al UNICEF pentru copii, fiind extrem de vocală cu privire la importanța dialogului intercultural și interconfesional.

Totuși, regina este criticată în Iordania pentru că oferă prea multe interviuri presei occidentale și pentru că ținutele ei de lux contrastează puternic cu standardul de viață al populației, iar regele Abdullah a fost, la rândul său, ținta nemulțumirilor pentru restricționarea libertății de exprimare. Foarte activă în mediul online, regina Rania este urmărită de 17 milioane de persoane pe Facebook și peste 6 milioane pe Instagram și se prezintă ca “o soție și o mamă cu un job foarte cool”.

 

Galerie foto:

 

DS TW
No comments

leave a comment