Regina devenită călugăriță – Natalia a Serbiei

Natalia s-a născut pe 15 mai 1859, la Florența, și este fiica lui Petre Cheșco, urmașul unei ramuri a familiei Wassilko, colonel basarabean în armata rusă, și a Pulcheriei Sturdza, din familia boierilor Sturzești din Moldova, nepoata voievodului Moldovei Ioniță Sandu Sturdza.

Rămasă orfană de mică, Natalia este crescută de unchiul său, Constantin D. Moruzi, care era proprietarul moșiei Dănuțeni de lângă Ungheni, Basarabia. Natalia călătorea frecvent la Iași, Viena, Odesa și Chișinău și într-uuna dintre călătoriile în Austria îl cunoaște pe viitorul soț, principele Milan Obrenovici al Serbiei si tot aici are loc logodna lor.

Milan Obrenovici era născut în exil, în Moldova, ca fiu al lui Miloš Obrenović și al Elenei Maria Catargiu din Moldova (cunoscută în Serbia ca Marija Obrenović). La scurt timp după nașterea sa, părinții au divorțat. Doi ani mai târziu, la vârstă de șapte ani, Milan și-a pierdut tatăl care a murit într-o luptă cu turcii lângă București. Mama sa, Maria, a primit custodia legală, dar curând a devenit amanta domnitorul Alexandru Ioan Cuza cu care a avut doi copii – Sașa și Dimitrie.

Din acest motiv, ea și-a neglijat copilul din căsătoria cu Milos, așa că s-a ajuns la un acord ca tânărul Milan să fiu adoptat în mod legal de către vărul său, Mihailo Obrenovici al III-lea, care devenise prinț conducător al Serbiei.

Într-o duminică, pe 17 octombrie 1875, în Catedrala de la Belgrad s-a oficiat cununia religioasă dintre Natalia și Milan, fiul amantei lui Alexandru Ioan Cuza.

Cuplul a avut doi copii, viitorul rege Alexandru I, născut în 1876, și Sergei, care a murit la câteva zile după naștere, în 1878.

În 1882, la proclamarea Regatului Serbiei de către principele Milan, pricipesa Natalia a devenit regina Serbiei. În 1888, cuplul divorțează, dar după 5 ani, în 1893, se împacă și cer bisericii să le anuleze divorțul.

În 1889, după abdicarea regelui Milan, fiul său și al Nataliei, Alexandru, devine rege al Serbiei, sub numele de Alexandru I.

Noul rege Alexandru și soția sa Draga Mašin aveau să fie asasinați de organizația “Mâna Neagră” în 1903, pentru “atitudini provestice”.

Regina Natalia a rămas singurul membru în viață al dinastiei Obrenovici.

Queen Natalia Obrenovic in Paris

Regina și-a donat averea Universității din Belgrad, bisericilor și mănăstirilor din Serbia, apoi s-a convertit la catolicism. S-a călugărit în anul 1903 și a lucrat ca infirmieră pentru mai mulți ani.

Fosta regină și-a petrecut restul vieții în Franța. A murit pe 8 mai 1941, la vârsta de 81 de ani, la Saint Denis, lângă Paris, iar memoriile sale se păstrează în Muzeele Vaticanului.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *