HomeMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreMaria Obrenovici, amanta lui Cuza, prin ochii doctorului Davila

Maria Obrenovici, amanta lui Cuza, prin ochii doctorului Davila

Maria Obrenovici
DS TW

În vara anului 1873, la Viena, o întâlnire neașteptată avea să-l surprindă pe Carol Davila, celebrul medic și apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În mijlocul agitației de la Expoziția Universală, unde doctorul încerca să atragă atenția delegației române asupra modului deficitar în care erau amenajate pavilioanele țării, destinul i-a scos în cale o figură emblematică a trecutului Principatelor Unite – Maria Obrenovici, fosta parteneră a lui Cuza și mama copiilor domnitorului.

Maria Obrenovici – de la iubita lui Cuza la doamna de onoare a împărătesei Germaniei

Într-o scrisoare din iulie 1873, Davila notează cu uimire această întâlnire:

“Ieri s-a deschis, în sfârșit, expoziția ambulanțelor, la care Împărăteasa Augusta a onorat cu prezența sa. Eram de față cu doamna și domnul Fotino. Principesa Obrenovici, atașată ca doamnă de onoare a împărătesei Germaniei, a avut amabilitatea să mă recunoască de departe și a străbătut mulțimea ca să-mi strângă mâna. Era splendidă.”

La doar câțiva ani de la detronarea lui Cuza, Maria Obrenovici, fostă Catargi, părea să fi depășit evenimentele care o legaseră de România și își găsise un loc de prestigiu la curtea imperială germană.

Maria Obrenovici
Maria Obrenovici
sursa fotografiilor: Oglinda lumii

Un portret dincolo de fotografie – eleganță și nostalgie

Imaginea Mariei Obrenovici, surprinsă probabil într-un atelier fotografic vienez, sugerează o femeie în continuare fermecătoare:

“E o femeie de statură potrivită (nici Cuza-Vodă nu era, de altfel, un bărbat înalt cum apare în poze, ci mai mult de înălțime medie, dar care inspira marțialitate), îmbrăcată într-o elegantă rochie cu o imensă trenă de culoare albă. Părul negru, coafat cu cărare si coc înalt scoate în evidență albeața desăvârșită a tenului. Trăsăturile feței sunt încă bine conturate, o oarecare meditație interioară este ascunsă sub privirea îndreptată aparent în jos. Corsetul rochiei nu face decât să sublinieze o talie care s-ar mai vrea încă subțirică. Degetele mâinilor sale arată însă o tendință contrară”, arăta o descriere a fostei amante a domnitorului.

Amintirea unei nopți fatidice – Maria și momentul detronării lui Cuza

Întâlnirea dintre Davila și Maria Obrenovici avea, fără îndoială, și o încărcătură simbolică. Aceeași femeie care fusese alături de Cuza în noaptea detronării sale, pe 11 februarie 1866, trăia acum o viață cu totul diferită, departe de frământările politice din Principate.

În acea noapte fatidică, Maria l-a văzut pe domnitor nu atât îndurerat de pierderea tronului, cât dezamăgit că actul fusese orchestrat de conspiratori ce purtau uniformă militară.

Maria Obrenovici a știut să își reinventeze destinul, păstrându-și rangul și influența chiar și după căderea lui Cuza. În ochii contemporanilor, a rămas mult timp o prezență fascinantă, un simbol al rafinamentului și al discreției, o figură care a continuat să stârnească interes și după ce istoria României își schimbase cursul.

DS TW
No comments

leave a comment