HomeVizionariiMuzicieniRitchie Valens, Buddy Holly și The Big Bopper. Ziua în care muzica a murit

Ritchie Valens, Buddy Holly și The Big Bopper. Ziua în care muzica a murit

DS TW

Ritchie Valens, pe numele său real Richard Steven Valenzuela, s-a născut pe 13 mai 1941 în Pacoima, un cartier din regiunea San Fernando Valley din Los Angeles. Părinții săi, José Esteban Valenzuela și Concepción “Concha” Reyes, erau emigranți din Mexic, iar Ritchie a avut doi frați, Roberto “Bob” Morales și Mario Ramirez și două surori mai mici, Connie și Irma.

Influențat de muzica tradițională mexicană mariachi, Ritchie a fost încurajat să cânte de tatăl său, care i-a oferit lecții de chitară și de trompetă încă de la vârsta de cinci ani, iar mai târziu a învățat singur să cânte la tobe.

În 1957, adolescentul de 15 ani era elev al Liceul Pacoima, mergea frecvent cu chitara la școală și obișnuia să le cânte prietenilor, devenind o mică celebritate locală. Pe 31 ianuarie, în ziua prăbușirii unui avion Douglas DC-7B care făcea un zbor test, în curtea liceului la care învăța, Ritchie nu se afla la școală, deoarece participa la înmormântarea bunicului său, dar dezastrul în care au murit cei patru membri ai echipajului i-a produs multe coșmaruri și l-au făcut să-i fie teamă de zbor.

Când avea 16 ani, Ritchie a fost invitat să se alăture unei trupe locale, “The Silhouettes”, ca chitarist, iar când vocalistul a părăsit grupul, Valenzuela i-a preluat rolul și a debutat pe scenă pe 19 octombrie 1957, devenind, în câteva luni, fără să aibă vreo pregătire specială și fără să urmeze cursuri cu profesori consacrați, un muzician foarte talentat.

În 1958, Bob Keane, proprietarul și președintele unei mici case de discuri de la Hollywood, a aflat de tânărul Ritchie Valens de la un coleg al acestuia, Doug Macchia, elev la Liceul San Fernando, care i-a vorbit despre “Micul Richard din San Fernando”. Keane a participat la un spectacol al trupei lui Ritchie care se desfășura la un cinematograf din San Fernando și, impresionat, i-a invitat pe artiștii de liceu la o audiție la el acasă, în zona Silver Lake din Los Angeles, unde avea un mic studio de înregistrări.

La scurt timp după această primă audiție, pe 27 mai 1958, Keane a semnat un contract cu adolescentul care și-a luat numele de scenă “Ritchie” pentru că, așa cum va povesti Keane, a spus: “există o grămadă de Richards în jurul meu în acest moment și vreau să fiu diferit”, iar Keane i-a recomandat să-și scurteze numele de familie de la Valenzuela la “Valens”, pentru a nu fi asociat cu originea sa mexicană.

Primele înregistrări ale tânărului, alături de o trupă formată din René Hall, Carol Kaye și Earl Palmer, s-au desfășurat la Gold Star Studios și au însemnat o singură sesiune de studio într-o după-amiază din iulie 1958. Piesele lui, “Come On, Let’s Go” și “Framed”, au avut un mare succes, așa că a primit propunerea de a scoate încă un disc, ultimul care va fi lansat în timpul vieții sale, cu piesa “Donna” (despre iubita lui Ritchie, Donna Ludwig) și celebra “La Bamba”. Albumul s-a vândut în peste un milion de exemplare și după doar câteva luni, până în toamna anului 1958, Ritchie Valens a renunțat la liceu pentru a onora invitațiile la concerte și în diverse programe tv pe care le primea.

După un concert în Clear Lake, Iowa, care s-a desfășurat pe 2 februarie 1959 , încheiat după miezul nopții, și la care au participat, alături de Ritchie, tinerii muzicieni Buddy Holly și J. P. “The Big Bopper”, cei trei s-au urcat într-un avion de mici dimensiuni pe care Holly îl închiriase pentru a ajunge mai repede în următorul oraș unde trebuiau să cânte a doua zi.

Valens s-a încumetat să zboare, deși era terorizat de frică, pentru că făcuse un pariu cu chitaristul de rezervă lui Holly, Tommy Allsup, iar basistul acestuia, Waylon Jennings, renunțase de bunăvoie la locul său în avion pentru a i-l oferi lui J.P. Richardson, care era bolnav de gripă. Pe 3 februarie 1959, în jurul orei 1 noaptea, micul avion în care se aflau cei trei pasageri și pilotul Roger Peterson a plecat spre Fargo, Dakota de Nord, dar s-a prăbușit la câteva minute după decolare din motive necunoscute. Toți cei patru au murit imediat după impact din cauza unor leziuni craniene grave.

Ritchie Valens, care avea în spate doar opt luni de carieră muzicală, dar devenise noul star al Americii datorită piesei sale, “La Bamba”, era cel mai tânăr dintre ei, avea doar 17 ani, prietenii săi având 22 și, respectiv, 28 de ani.

Soția lui Buddy Holly, María Elena, a aflat despre moartea soțului ei urmărind programele de știri de la televiziune și, aflând că a rămas văduvă după numai șase luni de la căsătorie, a suferit un avort spontan din cauza șocului, iar mama artistului de 22 de ani, care a aflat tragica veste ascultând întâmplător știrile la radio, s-a prăbușit de durere. La câteva luni de la moartea celor trei tineri, autoritățile au modificat legislația pentru a se asigura că numele victimelor incidentelor traumatice nu sunt făcute publice înainte ca familiile lor să fie anunțate.

Înmormântările artiștilor au fost organizate individual. Holly și Richardson au fost îngropați în Texas, Ritchie Valens a fost dus în California, iar pilotul Roger Peterson a fost înhumat în Iowa.

DS TW
No comments

leave a comment