HomeVizionariiScriitoriRomanţa zilelor de ieri: Ion Minulescu și Claudia Millian

Romanţa zilelor de ieri: Ion Minulescu și Claudia Millian

Ion Minulescu s-a născut la București pe 6 ianuarie 1881, dar, din păcate, tatăl copilului, Tudor Minulescu, murise cu o săptămână în urmă, chiar de Revelion, și la scurt timp după naștere mama lui s-a mutat la Slatina. Copilul a urmat școala primară și gimnaziul la Pitești și a dat examenul de bacalaureat în 1899 la pensionul particular „Brânză și Arghirescu” din București.

Doi ani mai târziu poetul a plecat la Paris pentru a studia dreptul, dar, intrând în contact cu boema artistică, și-a schimbat planurile, a renunțat la studiile juridice și s-a concentrat pe activitatea literară. După numai 4 ani s-a întors în țară, iar în 1905 va publica câteva fragmente de proză din Jurnalul unui pribeag în revista Viața nouă.

Un an mai târziu, în 1906, Ion Minulescu începe să publice o parte din versurile ce vor compune “Romanțele pentru mai târziu” în revista Viața literară a lui Ilarie Chendi și tot în această perioadă începe prietenia cu Dimitrie Anghel.

 

Pe 11 aprilie 1914 scriitorul se căsătorește cu profesoara de desen Claudia Millian, și ea poetă, iar cei doi au avut o fiică, pe Mioara Minulescu, artist plastic. În perioada războiului, între 1916 și 1918, soții Minulescu se refugiază la Iași, dar după război familia revine în București, devenind unul dintre cele mai mondene cupluri ale epocii interbelice.

În anul 1940 poetul a fost inițiat în francmasonerie împreună cu soția sa, Claudia Millian-Minulescu, care a devenit una dintre puținele femei legate de Marea Lojă de Adopţiune Steaua Orientului ce fusese fondată pe 1 martie 1922. Sunt consemnate numele a 24 de “surori” inițiate în masonerie, printre care prozatoarea Bucura Dumbravă, actrița Agepsina Macri-Eftimiu, care era soția scriitorului Victor Eftimiu, Zoe C. Pallade și Smaranda Maltopol, soția colonelului Mihail Maltopol.

 

Pe 11 aprilie 1944, chiar în ziua aniversării căsătoriei sale, și la aproape o săptămână de la bombardamentele americane asupra Bucureștiului din 4 aprilie, Ion Minulescu, ajuns la vârsta de 63 de ani, a murit la Spitalul Brâncovenesc. Claudia Millian a trăit încă aproape douăzeci de ani, până în 1961, transformând apartamentul în care au locuit împreună într-un mic muzeu care putea fi vizitat cu o programare prealabilă.

 

În 1991, fiica cuplului, Mioara Minulescu, ajunsă la o vârstă înaintată, a donat Muzeului Literaturii Române casa părinților ei și toate bunurile din ea, inclusiv desenele mamei si manuscrisele tatălui, cu condiția ca aceasta sa fie păstrată ca si cum părinții săi ar locui încă acolo. Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” se află în București, pe Bulevardul Gheorghe Marinescu nr. 19, în cartierul Cotroceni.

 

 

Galerie foto:

No comments

leave a comment