HomeEroii României moderneSimina Mezincescu a încetat din viață

Simina Mezincescu a încetat din viață

Simina Mezincescu
DS TW

Simina Mezincescu, al cărei nume complet a fost Sanda Simina Sonia Caracaș, s-a născut pe 4 noiembrie 1928 la București și a fost fiica lui Grigore și a Sașei Costa-Foru (fiica gazetarului Constantin Costa-Foru), o familie de origine aromână.

Pasionată de moto-automobilism și de hipism, Simina Caracaș a concurat în mai multe concursuri naționale și internaționale, obținând o serie de distincții remarcabile în anii ’40.

Simina Mezincescu

S-a căsătorit cu Petre Mironescu în 1953, cei doi au avut împreună o fiică, Yvette, dar în 1959 Simina a fost arestată pentru uneltire împotriva regimului comunist și condamnată la șase ani de închisoare, trecând pe rând prin penitenciarele Arad, Miecurea Ciuc și Văcărești.

Simina Mezincescu
sursa: iiccmer.ro
Simina Mezincescu
sursa: iiccmer.ro

În 1963 a fost grațiată, dar a fost ținută permanent sub observația ofițerilor de securitate. Cinci ani mai târziu, datorită intervenției lui Henri Coandă, Simina Mezincescu a părăsit pentru câteva săptămâni România pentru a participa la un concurs automobilistic, dar a decis să revină în țară, pentru că între timp se căsătorise cu Matei Mezincescu. După 1989, a devenit cunoscută ca purtătoare de cuvânt a Casei Regale a României. Venerabila doamnă a încetat din viață astăzi, 26 octombrie 2022, la vârsta de 93 de ani, conform unui anunț făcut de Casa Regală a României.

DS TW
No comments

leave a comment