Sophia Loren împlinește 89 de ani

DS TW

Sofia Villani Scicolone s-a născut pe 20 septembrie 1934 la Roma, mama ei fiind Romilda Villani, iar tatăl, inginerul Riccardo Scicolone. Bărbatul a refuzat să se căsătorească cu Romilda, care era în acel moment profesoară de pian și  actriță aspirantă și a lăsat-o fără niciun sprijin financiar. Sophia și-a întâlnit tatăl de trei ori în viață, prima dată la vârsta de cinci ani, a doua oară când avea șaptesprezece ani și ultima dată în 1976, când bărbatul era pe patul de moarte, spunând apoi că l-a iertat, dar că nu a uitat niciodată că a abandonat-o pe mama ei la scurt timp după ce aceasta mai adusese pe lume un copil, pe Maria, în 1938.

Romilda, Sofia și Maria s-au mutat la Pozzuoli, la bunica maternă, apoi întreaga familie s-a stabilit la Napoli, la niște rude îndepărtate. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, femeile s-au întors la Pozzuoli, bunica Sophiei, Luisa, a deschis un mic bar în sufrageria lor, unde vindea lichior de cireșe făcut în casă, mama, Romilda, cânta la pian, sora mai mică, Maria, dansa, iar Sophia Loren servea la mese și spăla vasele.

carturesti.ro

La vârsta de 15 ani, viitoarea actriță a participat la concursul de frumusețe Miss Italia 1950, fiind clasată pe locul al II-lea și devenind câștigătoare a titlului “Miss Elegance”. S-a înscris apoi la cursurile Centro Sperimentale di Cinematografia, cea mai veche școala de film din Europa de Vest, și a apărut un an mai târziu într-un mic rol în filmul “Quo Vadis” din 1951 al lui Mervyn LeRoy, apoi a avut apariții minore în mai multe producții, inclusiv în “La Favorita”, în 1952.

 

Primul ei rol principal a venit un an mai târziu, în 1953, în pelicula “Aida”, apoi a jucat în „Două nopți cu Cleopatra” și un an mai târziu în “The Gold of Napoli”, în regia lui Vittorio De Sica.

fashiondays.ro

Sophia Loren a devenit cunoscută pe plan internațional după ce a semnat un contract pe cinci ani cu Paramount Pictures, în 1958. Printre filmele ei din această perioadă s-au numărat “Desire Under the Elms”, „Houseboat”, o comedie romantică cu Cary Grant în rol principal, și „Heller”.

În 1960, Sophia a fost distribuită în filmul lui Vittorio De Sica, “La Ciociara”, povestea emoționantă a unei mame care încearcă să-și protejeze fiica de 12 ani în Italia sfâșiată de război, o peliculă pentru care a obținut premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de Film de la Cannes și premiul Oscar pentru cea mai bună actriță.

În anii ’60, Loren a devenit una dintre cele mai populare actrițe din lume, iar în 1964 a primit un milion de dolari pentru rolul său în “Căderea Imperiului Roman”. Un an mai târziu a obținut a doua nominalizare la Premiul Oscar pentru interpretarea din „Căsătorie în stil italian”.

Printre cele mai cunoscute filme ale lui Loren din această perioadă se numără producția lui Samuel Bronston, “El Cid” cu Charlton Heston, „Milionarul”, cu Peter Sellers, „A început la Napoli”, cu Clark Gable, „Ieri, Azi și Mâine”, cu Marcello Mastroianni, „Lady L”, cu Paul Newman și ultimul film al lui Charlie Chaplin, „A Countess from Hong Kong”, în care a jucat alături de Marlon Brando.

În 1982, în timp ce se afla în Italia, Sophia Loren a executat o pedeapsă de 18 zile de închisoare pentru acuzații de evaziune fiscală, dar această experiență nu i-a știrbit popularitatea.

Pe când avea vârsta de 15 ani, Sophia Loren l-a cunoscut pe producătorul de film Carlo Ponti, care avea în acel moment 37 de ani și era separat de mult timp de prima lui soție, Giuliana. Cei doi nu erau divorțați legal, astfel că Ponti nu se putea căsători cu Sophia în Europa, dar au făcut un mariaj prin procură în Mexic, în septembrie 1957, însă și-au anulat căsătoria în 1962, pentru a scăpa de acuzațiile de bigamie.

În 1965, actrița și iubitul ei au devenit cetățeni francezi, Ponti a obținut divorțul de Giuliana în Franța și a putut să se căsătorească cu Sophia Loren, evenimentul având loc pe 9 aprilie 1966. Cuplul a avut doi copii, Carlo Ponti Jr., născut pe 29 decembrie 1968, și Edoardo Ponti, născut pe 6 ianuarie 1973. Actrița a fost căsătorită cu producătorul Carlo Ponti până la moartea lui, pe 10 ianuarie 2007, și nu a fost niciodată suspectată pentru vreo aventură extraconjugală.

Sophia Loren locuiește în Elveția, la Geneva, dar are reședințe și la Napoli și Roma și își petrece verile în casă de vacanță aflată în orașul de coastă Castiglione della Pescaia din Toscana.

Actrița împlinește astăzi 89 de ani, iar ultima apariție pe platourile de filmare a avut-o cu trei ani în urmă, când a acceptat să apară în pelicula “The Life Ahead”, regizată chiar de fiul ei, Edoardo Ponti, și produsă de Netflix. În 2022, actrița și-a interpretat propriul rol în documentarul american “What Would Sophia Loren Do?”, difuzat tot de Netflix.

 

DS TW
No comments

leave a comment