HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteRaisa Gorbaciova, o primă doamnă atipică (galerie foto)

Raisa Gorbaciova, o primă doamnă atipică (galerie foto)

DS TW

Presa străină a publicat frecvent articole despre Raisa Gorbaciova, cea care a fost supranumită “Red First Lady”, scriind că îi plăceau bijuteriile şi moda haute-couture şi că nu ezita să apeleze la creatori de modă renumiţi, cum ar fi Pierre Cardin sau Yves Saint-Laurent, al cărui parfum, “Opium”, îl aprecia în mod deosebit.

Ea a fost cea care a insistat pentru lansarea revistei germane “Burda” în limba rusă şi organizarea, în 1986, a unei prezentări Yves Saint-Laurent la Moscova. “Ţarina roşie” a sedus Occidentul, dar se pare că a atras invidia membrilor nomenclaturii sovietice, care nu au apreciat deloc gustul ei pentru lux şi au criticat-o pentru capriciile de vedetă.

Raisa Maximovna Gorbaciova s-a născut pe 5 ianuarie 1932 în orașul Rubtsovsk din regiunea Altai din Siberia, și a fost cel mai mare dintre cei trei copii ai inginerului feroviar Maxim Andreievici Titarenko, născut în orașul Cernihiv din Ucraina, și ai Alexandrei Petrovna Porada.

Și-a petrecut copilăria în Munții Ural și l-a cunoscut pe viitorul ei soț în timp ce studia filosofia la Moscova. Tânăra a obținut o diplomă la Institutul Pedagogic și a predat pentru scurt timp la universitate.

În septembrie 1953, s-a căsătorit cu Mihail Gorbaciov, apoi cuplul s-a mutat în regiunea Stavropol din sudul Rusiei, unde a predat filosofia marxist-leninistă și și-a susținut teza de doctorat, o cercetare sociologică despre viața oamenilor care lucrau în colhozuri. Patru ani mai târziu a venit pe lume singurul copil al familiei, Irina Mihailovna, iar când Gorbaciov a ajuns la Moscova ca oficial al Partidului Comunist, Raisa a devenit lector la Universitatea de Stat, dar și-a părăsit postul în momentul în care soțul ei a fost ales secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, în 1985.

Aparițiile publice alături de soțul ei, ca primă doamnă a Rusiei sovietice, au fost un element inedit pentru regimurile din Europa de est, Raisa fiind una dintre puținele soții ale liderilor comuniști care a avut un profil public atât de vizibil.

Pe 1 iunie 1990, Gorbaciova a însoțit-o pe prima doamnă a Statelor Unite, Barbara Bush, într-o vizită la Wellesley College din Massachusetts, unde a ținut un discurs despre rolul femeilor în societatea modernă. Toate televiziunile americane au transmis evenimentul în direct, iar popularitatea ei a atins cote greu de imaginat pentru statutul pe care îl avea.

Tentativa de lovitură de stat din august 1991, urmată de cele trei zile de arest la domiciliu, când Raisa a stat alături de soțul ei într-o dacea din Crimeea, demisia lui Mihail Gorbaciov din funcția de secretar general al PCUS, urmată, în decembrie 1991, de demisia lui de la președinția URSS au afectat-o grav pe prima doamnă, care a suferit în acele zile un accident vascular cerebral.

În 1997, soția lui Mihail Gorbaciov a înființat Clubul Raisa Maximovna pentru a încuraja participarea femeilor la viața politică și a avut un rol major în democratizarea vieții politice în fosta Uniune Sovietică.

Organizația a reunit persoane marcante din punct de vedere cultural și academic, personalități publice și jurnaliști și a elaborat o serie de planuri pentru combaterea violenței în societate și în familie, a inegalității de gen și a altor probleme sociale acute.

În iulie 1999, Raisa a fost diagnosticată cu leucemie de medicii de la Institutul de Hematologie RAMS, la scurt timp a călătorit împreună cu soțul și fiica ei la Münster, în Germania, unde a început un tratament la clinica medicală a Spitalului Universitar din oraș sub supravegherea profesorului Thomas Buechner. După două luni, pe 20 septembrie, Gorbaciova, care avea vârsta de 67 de ani, a încetat din viață. Rămășițele ei au fost repatriate în Rusia, fosta primă doamnă fiind înmormântată la Cimitirul Novodevichy din Moscova.

 

DS TW
Latest comment
  • Seamănă cu Thalia

leave a comment