HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicTala Birell, frumusețea de la Hollywood născută la București

Tala Birell, frumusețea de la Hollywood născută la București

Tala Birell

Tala Birell, pe numele său real Natalia Bierle, s-a născut pe 10 septembrie 1907 la București, unde se aflau la acel moment părinții ei. Tatăl actriței, Karl Bierle, făcea afaceri legate de extracțiile de petrol, iar mama ei, Stefanie von Schaydakowska, era o nobilă de origine poloneză.

Fetița și-a petrecut primii ani din viață în România, apoi familia a plecat în Germania, iar Tala a urmat școala la Berlin, în perioada Primului Război Mondial. În 1926, la vârsta de 19 ani, a avut o scurtă apariție în pelicula “Don’t play with love”, regizată de Georg Wilhelm Pabst, a jucat apoi în câteva filme produse în Germania și  Austria, adoptând numele de scenă Tala Birell, iar în 1928 a fost rezerva lui Marlene Dietrich pentru spectacolul “Es liegt in der luft”, un musical compus de Mischa Spoliansky și regizat de Robert Forster-Larrinaga. Un an mai târziu, când producătorii au organizat un turneu pe teritoriul Germaniei, a înlocuit-o în rolul titular pe Marlene.

Tala Birell

La sfârșitul anului 1930, a plecat în Statele Unite pentru a-și încerca norocul la Hollywood. Primul ei film american a fost “Liebe auf Befehl”, realizat în 1931, în care a primit rolul principal, jucând alături de Olga Chekhova și Johannes Riemann. Au urmat “My Cousin from Warsaw”, “The Doomed Battalion” și “Nagana”, ultimul realizat în 1933, dar niciuna dintre producții nu a avut succesul pe care miza Universal Studios.

Eșecul comercial al filmelor a pus capăt contractului cu studioul de producție US și, până în anul 1948, Tala a jucat în treizeci și patru de filme americane, inclusiv în câteva de serie B, produse de studiouri mari, precum Columbia Pictures, dar și de altele minore, printre colegii de pe platourile de filmare aflându-se Katharine Hepburn, Cary Grant, Jennifer Jones sau Paul Henreid.

Tala Birell

În aceeași perioadă, Tala Birell și-a continuat cariera în teatru, a fost distribuită în două piese pe Broadway dintre care una, “My Dear Children”, a avut 117 reprezentații numai în 1940, an în care actrița a obținut și cetățenia americană.

În 1948 Tala s-a întors în Germania pentru a-i fi alături mamei ei, care trăia la Munchen, și a continuat să apară în mai multe  piese de teatru și în spectacole pentru unitățile militare americane cantonate în țară, apoi a fost distribuită în  două  seriale tv, “Orient Express” și “Flash Gordon”.

Actrița a decis să se retragă din actrivitate în 1957, din motive medicale. A murit de cancer un an mai târziu, pe 17 februarie 1958, la vârsta de 51 de ani, și a fost înmormântată într-un cimitir din satul Marquartstein, Bavaria.

No comments

leave a comment