HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicÎngerul albastru: misterioasa Marlene Dietrich

Îngerul albastru: misterioasa Marlene Dietrich

Marlene Dietrich s-a născut pe 27 decembrie la Berlin și a devenit prima actriță germană celebră la Hollywood. Mama ei, Wilhelmina Elisabeth Josephine, provenea dintr-o familie bogată care avea mai multe ateliere de confecționare a ceasurilor și bijuteriilor, iar tatăl ei, Louis Erich Otto Dietrich, era locotenent de poliție. După șapte ani de la moartea tatălui, Wilhelmina se recăsătorește în 1914 cu prietenul acestuia, Eduard von Losch, dar bărbatul moare în 1916, rănit în timpul Primul Război Mondial.

 

Marlene a urmat școala Auguste-Victoria Girl’s din 1907 până în 1917 și apoi Victoria-Luise-Shule în 1918, unde a studiat vioara și a devenit interesată de teatru și poezie.

În 1922 primește prima sa slujbă, ca violonistă într-o orchestră care cânta pe fundalul filmelor mute la cinematograful din Berlin, dar este concediată după patru săptămâni și în același an este angajată într-un cor, începând să primească și mici roluri în piese de teatru.

Tânăra debutează în filmul “The Little Napoleon” în 1923 și îl cunoaște pe viitorul ei soț, Rudolf Sieber, pe platourile de filmare ale filmului “Tragedy of Love”. Cuplul se căsătorește pe 17 mai 1923, iar singurul copil al Marlenei, Maria Elisabeth Sieber, va veni pe lume pe 13 decembrie 1924.

 

În anii ’20, actrița continuă să joace pe scenă și în filme la Berlin și Viena, dar succesul vine de-abia în 1930, când primește rolul Lola Lola din “Îngerul albastru”, interpretând rolul unei cântărețe de cabaret de care se îndrăgostește un profesor bătrân, film regizat de Josef von Sternberg. Datorită succesului peliculei și primind ajutorul regizorului, Marlene se mută în Statele Unite, semnând un contract cu Paramount Pictures. Joacă apoi în șase filme regizate de Von Sternberg între 1930 și 1935, apoi în mai multe pelicule ale altor regizori, înregistrând un succes uriaș și încasări colosale.

 

Actrița devine cunoscută pentru părerile sale politice și pentru modul în care își exprima opiniile ferme, iar la sfârșitul anilor ’30, împreună cu regizorul Billy Wilder, înființează o fundație prin care ajuta evreii și disidenții regimului nazist să părăsească Germania. În 1937, întregul ei salariu pentru filmul “Knight Without Armour” a fost donat pentru ajutarea refugiaților, iar în 1939 Marlene devine cetățean american și renunță definitiv la cetățenia germană. Doi ani mai târziu, când Statele Unite intră în cel de-al Doilea Război Mondial, actrița devine una din primele persoane publice care se implică în vânzarea obligațiunilor de război. Dietrich călătorește pe întreg teritoriul Statelor Unite între ianuarie 1942 și septembrie 1943, face două turnee pentru United Service Organizations, cântă pentru trupele aliate în Italia, Algeria, Regatul Unit, Franța și Țările de Jos și înregistrează mai multe melodii, printre care celebra Lili Marlene.

 

La sfârșitul războiului în Europa, actrița s-a reîntâlnit cu soțul și copilul ei care rămăseseră în anii războiului în Belsen și care apoi se mută în Statele Unite, alături de mama lui Marlene, care trăise până atunci în Berlin, și de sora și cumnatul ei.

Dietrich a continuat să apară în filme, ultimul său rol important fiind cel din Procesul de la Nürnberg, în 1961, dar până la jumătatea anilor ’70 a apărut și în spectacole de cabaret. În 1960, se întoarce în Germania pentru un concert, dar este primită cu ostilitate de germani care considerau că și-a trădat țara, protestatarii strigându-i în timpul unui concertului la Berlin: “Marlene, du-te acasă!”.

În ultimii ani de carieră folosea machiaj excesiv, peruci și diverse trucuri pentru a-și menține imaginea de femeie fatală, dar în 1975, după ce a căzut de pe scenă în timpul unui turneu la Sydney și s-a lovit destul de serios, a decis să se retragă din lumina reflectoarelor.

În ultima perioadă a vieții Marlene Dietrich s-a stabilit la Paris unde va muri de insuficiență renală pe 6 mai 1992, la vârsta de 90 de ani. La ceremonia funerară au participat peste 1.500 de persoane, printre cei care i-au adus un ultim omagiu aflându-se ambasadorii Germaniei, Rusiei, Angliei și Statelor Unite. Sicriul său a fost drapat cu steagul Franței și împodobit cu un buchet de flori oferit de președintele francez François Mitterrand, apoi trupul a fost transportat la Berlin pentru a fi înmormântat în Cimitirul Städtischer Friedhof III.

surse:

Marlene Dietrich: Her Own Song

Who’s who, The People Lexicon/ Marlene Dietrich

leave a comment