HomeMonarhieMari Duci și PrințiAlbert de Monaco, îndrăgostit de lumea oceanelor

Albert de Monaco, îndrăgostit de lumea oceanelor

Albert de Monaco
DS TW

Albert Honoré Charles Grimaldi s-a născut pe 13 noiembrie 1848 la Paris și a fost fiul lui Carol al III-lea, Prinț de Monaco, și al Contesei Antoinette de Mérode, o nobilă belgiană. Prințul a intrat în marina spaniolă, însă în timpul războiului franco-prusac s-a alăturat celei franceze, obținând gradul de locotenent și crucea Legiunii de Onoare.

Pe când avea doar 22 de ani, a început să fie interesat de oceanografie, o știință relativ nouă, pe care a găsit-o fascinantă. Este motivul pentru care a fondat ceea ce curând avea să devină o instituție de renume mondial, Institutul Oceanografic din Monaco, care a inclus un acvariu, un muzeu și o bibliotecă.

Pe 21 septembrie 1869 la castelul Marchais, care este și astăzi în posesia familiei Grimaldi, Prințul Albert s-a căsătorit cu Lady Mary Victoria Hamilton, fiica ducelui William Hamilton, o tânără pe care o întâlnise prima dată în august 1869 la un bal găzduit de împăratul și împărăteasa Franței, după ce Caroline, bunica prințului Albert, încercase fără succes să aranjeze o căsătorie între el și Prințesa Mary Adelaide de Cambridge, verișoara reginei Victoria.

În mai puțin de un an de la căsătorie, s-a născut singurul copil al cuplului, Louis, dar tinerei soții scoțiene a prințului, Mary, care avea doar 19 ani, nu-i plăcea viața în Monaco și la scurtă vreme a părăsit țara definitiv. Căsătoria a fost anulată pe 28 iulie 1880, făcându-se atunci demersuri speciale la Vatican pentru a i se permite micului prinț să rămână legitim în ochii bisericii.

Copilul nu a avut o relație prea bună cu tatăl său, iar în adolescență a decis să plece în Franța, înrolându-se la Academia Militară Saint-Cyr. Patru ani mai târziu, după ce a absolvit, a cerut să lupte cu Legiunea străină în războaiele coloniilor din Africa.

Lady Mary Victoria Hamilton
Marie Alice Heine

Pe 10 septembrie 1889, la moartea lui Carol al III-lea, prințul Albert i-a succedat la tron. În același an, la Paris, pe 30 octombrie s-a recăsătorit cu Marie Alice Heine, Ducesa de Richelieu, iar acest mariaj s-a dovedit o binecuvântare atât pentru el, cât și pentru micul principat. Tânăra se născuse în cartierul francez din New Orleans, Louisiana. Tatăl ei, Michel Heine, era francez și avea printre descendenți o familie proeminentă de evrei cu afaceri bancare în Berlin și Paris. Bărbatul se mutase în New Orleans în 1843, devenise dezvoltator imobiliar de success și aici se căsătorise cu Marie Amélie Céleste Miltenberger. Familia s-a întors în Europa în timpul Războiului Civil American și, ajunși la Paris, frumoasa Marie Alice s-a căsătorit cu primul ei soț, marchizul de Jumilhac, cu care a avut doi copii, un fiu și o fiică. Alice l-a întâlnit pentru prima dată pe Albert I de Monaco în Madeira, în 1879. La acel moment, prințul ereditar era încă legal căsătorit cu Lady Mary, mariajul lui fiind anulată de Biserică un an mai târziu, pe 3 ianuarie 1880. Potrivit lui Thomas Fouilleron, directorul Arhivelor Palatului Monaco, „Prințul Albert I era profund îndrăgostit de ea, aceasta fiind una dintre primele căsătorii de dragoste ale Principatului”.

Alice și-a dedicat timpul și energia pentru a face din Monaco unul dintre cele mai mari centre culturale europene, cu săli de operă, teatru și balet.

În ciuda succesului inițial al mariajului, în 1902 Prințul Albert și Prințesa Alice s-au separat legal, deși nu au divorțat. Prințul s-a dedicat pasiunii lui pentru oceanografie, având deseori aventuri cu diverse curtezane, printre care și celebra La Belle Otero, iar Alice a avut o relație cu compozitorul Isidore de Lara. Cuplul nu a avut copii.

Albert de Monaco

Albert a contribuit la dezvoltarea principatului prin coordonarea numeroaselor lucrări de urbanism care s-au realizat în timpul domniei sale – grădinile Saint-Martin și grădinile Monte-Carlo, dezvoltarea portului, construirea unui spital nou în 1902 și inaugurarea, pe 4 octombrie 1910, a liceului din Monaco. Un an mai târziu, în 1911, prințul a creat Raliul Monte Carlo, o cursă auto concepută pentru a atrage turiștii străini.

Prințul de Monaco a murit pe 26 iunie 1922 la Paris și a fost succedat la domnia principatului de fiul său, Louis al II-lea.

DS TW
Latest comment

leave a comment