AcasăMonarhieElisabeta a Bavariei, regina dificilă a Prusiei

Elisabeta a Bavariei, regina dificilă a Prusiei

Elisabeta a Bavariei

Elisabeta a Bavariei s-a născut pe 13 noiembrie 1801 la München, în Bavaria, și a fost fiica regelui Maximilian I și a reginei Caroline de Baden. Copila a fost sora geamănă a viitoarei regine Amelia de Saxonia și, de asemenea, sora reginei Maria a Saxoniei, a Arhiducesei Sofia a Austriei, a Ducesei Ludovica de Bavaria  și a Ducesei Augusta de Leuchtenberg. A fost, astfel, mătușa împăratului Franz Joseph al Austriei și a împărătesei Sissi, căreia i-a fost și nașă, și a reginei Maria Sofia a celor Două Sicilii.

Pe 29 noiembrie 1823, Elisabeta s-a căsătorit cu viitorul rege Frederic Wilhelm al IV-lea al Prusiei, dar cuplul nu a avut copii. Prințul Wilhelm, fratele mai mic al Kronprinzului, care era căsătorit cu Prințesa Augusta de Saxa-Weimar-Eisenach, o femeie inteligentă, dar cu care regina nu se înțelegea deloc bine, a avut foarte curând după căsătorie un fiu, iar acesta va deveni moștenitor aparent al cuplului regal.

Elisabeta a Bavariei
Elisabeta a Bavariei
Elisabeta a Bavariei

Elisabeta a Bavariei a fost deranjată de acest aranjament pentru că se simțea prost din cauza incapacității ei de a da naștere unui copil care să moștenească tronul. În 1830, prințesa s-a convertit la protestantism, la șapte ani după mariaj, iar în 1840, la moartea tatălui său, Kronprinz-ul Frederic Wilhelm a devenit rege. În 1852, la îndemnul mamei lui, împăratul Franz Joseph I al Austriei a vrut să se apropie de Regatul Prusiei și a început discuțiile pentru a se căsători cu Prințesa Anne, nepoata suveranilor, dar regele Prusiei, nu a fost de acord cu alianța. La cererea surorii sale, Arhiducesa Sofia, regina a intervenit, dar eforturile ei au fost în zadar. Împăratul se va căsători în cele din urmă cu verișoara lui bavareză, celebra „Sisi”.

În 1858, regele Frederic Wilhelm al IV-lea a făcut o congestie cerebrală și nu și-a mai putut exercita prerogativele funcției, astfel că regența i-a fost încredințată fratelui său mai mic, Prințul Wilhelm I.

În același an, Prințul Frederic, moștenitorul tronului, s-a căsătorit cu Prințesa Victoria a Regatului Unit la Londra. Când mireasa în vârstă de 17 ani va veni în noua sa țară, mătușa ei nu o va primi deloc bine.

„Sper să nu-ți fie prea frig” sunt singurele cuvinte de bun venit pe care regina i le va spune tinerei. „Nu, doamnă”, a răspuns inteligent prințesa britanică, „pentru că inima mea este caldă”.

Câteva luni mai târziu tânărul cuplu va oferi imperiului un fiu, pe Willhelm al II-lea, cel care a fost ultimul împărat al Germaniei și rege al Prusiei din 1888 până la sfârșitul Primului Război Mondial, în 1918.

Regele Frederic Wilhelm al IV-lea a murit în 1861, iar fratele său, Wilhelm, i-a succedat la tronul Prusiei. Cu sprijinul contelui Otto von Bismarck, regele a unificat Germania „prin fier și sânge”, iar în 1866, după un război fratricid, va învinge statele germane, inclusiv Bavaria, și va înlătură Austria din sfera de influență germanică.

Elisabeta a Bavariei
Elisabeta a Bavariei

În timpul perioadei de văduvie, Elisabeta a primit sprijin chiar de la cea pe care o întâmpinase atât de glacial la venirea ei în imperiu, tânăra prințesă Victoria. Recunoscătoare, regina văduvă și-a reconsiderat părerile despre ea și cele două au devenit atât de apropiate, încât i-a lăsat prin testament toate bijuteriile care, conform obiceiului, erau moștenite de regină, adică de cumnata ei, Augusta, soția lui Wilhelm I.

Regina Elisabeta a murit pe 14 decembrie 1873, în timp ce se afla în vizită la sora sa geamănă, regina Amelia a Saxoniei și a fost înmormântată la Postdam, la Friedenskirche.

Elisabeta a Bavariei
Niciun comentariu

Lasă un comentariu