HomeEroii României moderneEroi contemporaniAlexandru Mitru. Legendele Olimpului, cartea care a influențat milioane de copii

Alexandru Mitru. Legendele Olimpului, cartea care a influențat milioane de copii

Alexandru Mitru
DS TW

Alexandru Mitru, pe numele său real Alexandru Pirâianu, s-a născut pe 6 noiembrie 1914 la Craiova, tatăl său fiind muncitor, iar mama, educatoare. A urmat școala primară, apoi Liceul Carol I și Liceul Frații Buzești din oraș, apoi s-a înscris la cursurile Facultăţii de Ştiinţe din Bucureşti, dar după doi ani și-a întrerupt studiile pentru a-și satisface stagiul militar la Şcoala de Ofiţeri de Artilerie din Craiova natală.

În 1936, scriitorul a devenit student al Facultății de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, luându-şi licenţa în 1940, apoi a lucrat profesor de limba română la Liceul „Gheorghe Lazăr”.

Despre Ion Dongorozi, profesorul care l-a îndreptat spre literatură, a povestit într-un interviu acordat în 1976 Revistei Ramuri: “Eram, cred, prin clasa a treia de liceu. Aveam profesori minunaţi. Dintre ei, pentru mine, se detaşa însă în mod cu totul deosebit profesorul de geografie Ion Dongorozi. Om de o rară distincţie, fineţe şi cultură, îşi preda lecţiile într-un mod care mă fascina. Când vorbea, lumea îşi deschidea înaintea mea toate porţile. Colindam alături de el pe toate meridianele globului. Lecţiile şi le presăra cu o mare bogăţie de informaţii despre ţările şi popoarele ce ni le prezenta. L-am îndrăgit şi m-am hotărât ca, mai târziu, în viaţă, să devin profesor ca el. Era şi scriitor. Printre profesorii craioveni se numărau câţiva scriitori, ca Nicolae Milcu, Miltiade Ioanid, Traian Păunescu-Ulmu şi alţii.

Dar scriitorul Ion Dongorozi era profesorul meu. Şi faptul că operele sale se puteau vedea în toate vitrinele librăriilor îmi umplea inima de mândrie. Începusem şi eu să scriu. Într-o zi, pe când se îndrepta spre cancelarie, l-am aşteptat pe culoar. M-a cuprins cu blândeţe pe după umeri și m-a întrebat ce doresc. I-am mărturisit că așternusem pe hîrtie o mică povestire. Mi-a cerut-o. A doua zi m-a chemat la el. Am stat îndelung de vorbă. Mi-a dat sfaturi și m-a îndemnat să muncesc cu încredere, mai departe. Din clipa aceea a devenit îndrumătorul meu. În ultima perioadă a vieţii acestui atât de drag dascăl, când puterile trupeşti îl părăsiseră, deşi mintea şi harul scriitoricesc îi rămăseseră la fel de scânteietoare ca în anii tinereţii, i-am rămas, cât mi-a stat în putinţă, aproape, încercând măcar în felul acesta să-mi arăt recunoştinţa.

De altfel, ultimul om cu care a vorbit înainte de a închide ochii, în afară de soţia sa, eu am fost. Şi cele din urmă cuvinte ale sale, ca şi cele dintâi, din vremea copilăriei, îmi vor rămâne neşterse în minte”.

Al. Mitru a debutat în 1932 cu nuvela “Păpușa”, republicată mai târziu sub numle “Joc”, dar cea mai cunoscută carte a sa este “Legendele Olimpului”.

Cele două volume, “Zeii” și “Eroii”, formează un ciclu de povestiri inpirate din miturile Greciei, au fost publicate în 1960, respectiv 1962 și au jucat un rol determinant în familiarizarea copiilor și adolescenților cu bazele istoriei mitice antice.

“Autor al unor volume de basme, Al. Mitru continuă tradiţia inaugurată în urmă cu şapte-opt decenii de Petre Ispirescu şi Al. Odobescu, traducând în viaţă idealul pe care Lazăr Şăineanu şi l-a propus in prefaţa mitologiei sale din 1898, dar l-a realizat intr-o măsură neînsemnată în lucrarea propriu-zisă (respectarea caracterului eminamente popular al povestirilor mitologice, redarea naivităţii concepţiilor mitice prin dicţia înrudită a poveştilor). Rezumându-se deocamdată la zeii olimpieni, Al. Mitru redă într-o formă atractivă şi accesibilă concepţiile mitice naive ale „lumii ce gândea în basme şi vorbea în poezii”, încercând şi reuşind, de multe ori, să păstreze ceva din farmecul originar al miturilor eline”, scria revista Viața românească la apariția “Legendelor”.

A doua lucrare importantă a scriitorului este “Din marile legende ale lumii”, tipărită în 1963, o antologie a miturilor fundamentale ale omenirii, printre personalitățile care sunt portretizate fiind Ghilgameș, Cneazul Igor, Roland, Siegfried și Crimhilda, Cidul, Guillaume d’Orange, Gudrun, Viteazul în piele de tigru, Arthur și Cavalerii Mesei Rotunde, Tristan și Isolda.

Printre cele aproape 50 de cărți publicate de Alexandru Mitru se află: “În țara legendelor”, “Povești cu tâlc”, “Basmele mării”, “Palatul de argint”, “Isprăvile viteazului Heracle”, “Povești despre Păcală”, “Flori pentru Mihaela”, “Întoarcerea lui Neghiniță”, “Domnul din Vladimiri”, “Bucureștii în legende și povestiri”, “Povești despre Păcală și Tândală”, “Acasă la Macedonski”, “ABC-ul poveștilor”, “Craiova în legende și povestiri”, “Legendă valahă”, “Cântecul Columnei”, “Lumini din vremuri”, “Craiova”, “Căciula fermecată” sau “Portretul dragostei”.

Scriitorul a murit pe 19 decembrie 1989, la vârsta de 75 de ani, cu câteva zile înainte de începerea Revoluției din 1989 în București.

DS TW
Latest comment
  • Mulțumesc frumos pentru articol! Domnul Mitru mi-a înseninat copilăria, adolescența, viața, prin cărțile dumisale! Legendele Olimpului, Din marile legende ale lumii dar și multe alte cărți sunt preferatele mele.

leave a comment