Americanca Hope Cooke, regina detronată a Sikkim-ului

Hope Cooke s-a născut pe 24 iunie 1940 în San Francisco fiind fiica lui John J. Cooke, care era instructor de zbor, și a lui Hope Noyes, care era pilot amator. Mama ei a murit în ianuarie 1942, la vârsta de 25 de ani, când avionul în care zbura singură s-a prăbușit, iar după acest tragic eveniment fetița, care avea doar doi ani, și sora ei vitregă, Harriet Townsend, s-au mutat într-un apartament din New York, vizavi de cel al bunicilor materni, fiind date în grija unei guvernante. Bunicul, care era președinte al unei firme de brokeraj internațional de transport maritim, a murit când Hope avea 12 ani, iar bunica ei, trei ani mai târziu. Fetița a intrat în custodia mătușii și unchiului ei, Mary și Selden Chapin, care fusese ambasador al Statelor Unite în Iran și Peru. Hope a studiat la Școala Chapin din New York, apoi a terminat liceul în Iran.

În 1959 tânăra devenise studentă în studii asiatice la Sarah Lawrence College și a plecat în vacanța de vară în India. Aici l-a întâlnit pe Palden Thondup Namgyal, Prinț Moștenitor de Sikkim, în lounge-ul Hotelului Windamere din Darjeeling. Statul Sikkim se afla în nord-estul Indiei, învecinându-se cu blankTibetul, Bhutan-ul și Nepalul. Bărbatul era de curând văduv, avea doi fii și o fiică și împlinise vârsta de 36 de ani, aproape de două ori cât vârsta tinerei americance. Doi ani mai târziu, în 1961, a fost anunțată logodna lor, dar nunta a fost amânată pentru mai mult de un an pentru că astrologii din Sikkim au avertizat că 1962 este un an ghinionistblank pentru căsătorii.

Pe 20 martie 1963, cuplul s-a căsătorit într-o mănăstire budistă, printre invitații la ceremonie aflându-se numeroși membri ai familiei regale indiene, generali indieni și din Sikkim, precum și ambasadorul SUA în India, John Kenneth Galbraith. Hope Cooke a renunțat la cetățenia americană și, deși soțul ei era budist, ea nu s-a convertit oficial de la creștinism la budism.

Namgyal a fost încoronat monarh al Sikkimului pe 4 aprilie 1965. Curând căsnicia lor s-a confruntat cu tensiuni și amândoi au avut aventuri, el cu o belgiancă blankcăsătorită, iar ea cu un prieten american.

În această perioadă, regatul Sikkim a fost supus unor presiuni de anexare din partea Indiei, iar locuitorii țării au demonstrat împotriva monarhiei. Soțul lui Hope Cooke a fost detronat pe 10 aprilie 1975 și închis în palatul său, după ce armata indiană a preluat controlul asupra orașului Gangtok, iar Sikkim a aderat lablank India devenind al 22-lea stat.

Cuplul s-a despărțit curând, iar tânăra regină detronată s-a întors în Manhattan, unde și-a crescut cei doi copii, pe Palden și Hope Leezum, dar a avut mari dificultăți în lupta de a-și recăpăta cetățenia americană. Cuplul regal a divorțat în 1980, iar fostul ei soț, regele Namgyal, a murit de cancer în 1982 la New York.

blankHope a obținut o moștenire de la bunicii ei și și-a închiriat un apartament în zona Yorkville din New York City. S-a recăsătorit în 1983 cu profesorul de istorie Mike Wallace, câștigător al premiului Pulitzer. Regina detronată a Sikkim-ului trăiește astăzi în Statele Unite, la Brooklyn, și are 81 de ani.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *