HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteAmericanca Hope Cooke, regina detronată a Sikkim-ului

Americanca Hope Cooke, regina detronată a Sikkim-ului

DS TW

Hope Cooke s-a născut pe 24 iunie 1940 în San Francisco, fiind fiica lui John J. Cooke, care era instructor de zbor, și a lui Hope Noyes, una dintre primele femei pilot din oraș. Mama copilei a murit în ianuarie 1942, la vârsta de 25 de ani, după ce avionul în care zbura singură s-a prăbușit, iar după acest tragic eveniment Hope, care avea doar doi ani, și sora ei vitregă, Harriet Townsend, s-au mutat într-un apartament din New York, vizavi de cel al bunicilor materni, fiind date în grija unei guvernante.

 

Bunicul, care era președinte al unei firme de brokeraj internațional de transport maritim, a murit când micuța avea 12 ani, iar bunica ei, trei ani mai târziu. Hope a intrat în custodia mătușii și a unchiului ei, Mary și Selden Chapin, care fusese ambasador al Statelor Unite în Iran și Peru, a studiat la Școala Chapin din New York, apoi a terminat liceul în Iran.

În 1959 tânăra devenise studentă în studii asiatice la Sarah Lawrence College și a plecat în vacanța de vară în India. Aici l-a întâlnit pe Palden Thondup Namgyal, Prinț Moștenitor din Sikkim, în holul Hotelului Windamere din Darjeeling. Bărbatul era de curând văduv, avea doi fii și o fiică și împlinise vârsta de 36 de ani, aproape de două ori vârsta tinerei americance. Doi ani mai târziu, în 1961, a fost anunțată logodna lor, dar nunta a fost amânată pentru mai mult de un an pentru că astrologii din Sikkim au avertizat că 1962 este un an ghinionist pentru căsătorii.

 

Pe 20 martie 1963, cuplul s-a căsătorit într-o mănăstire budistă, printre invitații la ceremonie aflându-se numeroși membri ai familiei regale indiene, precum și ambasadorul SUA în India, John Kenneth Galbraith. Hope Cooke a renunțat la cetățenia americană, dar, deși soțul ei era budist, nu a renunțat oficial la creștinism.

Namgyal a fost încoronat monarh al Sikkimului pe 4 aprilie 1965, dar curând căsnicia lor s-a confruntat cu tensiuni și amândoi au avut aventuri, el cu o belgiancă căsătorită, iar ea cu un prieten american.

În această perioadă, regatul Sikkim a fost supus unor presiuni de anexare din partea Indiei, iar locuitorii țării au protestat împotriva monarhiei. Soțul lui Hope Cooke a fost detronat pe 10 aprilie 1975, a fost închis în palatul său după ce armata indiană a preluat controlul asupra orașului Gangtok și în scurt timp Sikkim a aderat la India, devenind al 22-lea stat al republicii.

 

Cuplul s-a despărțit curând și tânăra regină detronată s-a întors în Manhattan, unde și-a crescut cei doi copii, pe Palden și Hope Leezum, dar a avut mari dificultăți în lupta de a-și recăpăta cetățenia americană. Cuplul regal a divorțat oficial în 1980, iar fostul ei soț, regele Namgyal, a murit de cancer în 1982 la New York.

Hope, care obținuse o moștenire impresionantă de la bunicii, și-a închiriat un apartament în zona Yorkville din New York City, s-a recăsătorit în 1983 cu profesorul de istorie Mike Wallace și trăiește astăzi în Statele Unite, la Brooklyn.

 

DS TW
No comments

leave a comment