HomeUncategorizedAndrei Rubliov, zugravul de biserici devenit sfânt

Andrei Rubliov, zugravul de biserici devenit sfânt

Andrei Rubliov

Andrei Rubliov s-a născut în anii 1360 și este considerat unul dintre cei mai mari pictori medievali de icoane și de fresce ortodoxe. Nu se cunosc multe informații despre viața lui, inclusiv locul unde s-a născut este necunoscut, dar se pare că cea mai mare parte din viață a trăit la Mănăstirea Sfânta Treime-Sfântul Serghiei de lângă Moscova, care era condusă în acea vreme de egumenul Nikon de Radonej.

Prima mențiune despre operele lui Rubliov apare în 1405, când este consemnată realizarea icoanellor și frescelor de la Catedrala Bunei Vestiri de la Kremlin la care a lucrat alături de pictorul Teofan grecul, care i-a fost maestru, și de Prokhor din Gorodets.

În 1408 zugravul de icoane a pictat împreună cu Daniel Chorny  Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Vladimir și mai târziu, între 1425 și 1427, Catedrala Sfânta Treime – Sfântul Serghiei. După moartea lui Daniel, Andrei a ajuns la Mănăstirea Andronikov din Moscova, unde a realizat ultimele sale lucrări, frescele Catedralei Mântuitorului.

Singura lucrare autentificată ca fiind în întregime a sa este icoana Sfintei Treimi care este astăzi expusă la Galeria Tretiakov din Moscova.

Andrei Rubliov a murit la Mănăstirea Andronikov, dar nu se știe decât că dispariția sa a survenit între anii 1427 și 1430. Biserica Ortodoxă Rusă l-a canonizat ca sfânt în 1988, hramul său fiind sărbătorit pe 29 ianuarie.

În 1966 regizorul rus Andrei Tarkovski, unul dintre cei mai influenți cineaști ai lumii, a realizat un film despre viața lui Andrei Rubliov, peliculă bazată pe informațiile vagi despre epoca în care artistul a creat cele mai cunoscute imagini ale creștinismului ortodox.

No comments

leave a comment