HomeOameni care au intrat în istorieAnne Bancroft, Maria Magdalena din „Iisus din Nazareth”

Anne Bancroft, Maria Magdalena din „Iisus din Nazareth”

Anne Bancroft
DS TW

Anne Bancroft, pe numele său real Anna Maria Louisa Italiano, s-a născut pe 17 septembrie 1931 în Bronx, New York City, și a fost fiica mijlocie a unei telefoniste, Mildred, și a croitorului Michael G. Italiano, ambii părinți fiind imigranți italieni. Anne a absolvit Liceul Cristofor Columb în 1948, iar mai târziu s-a înscris la Academia Americană de Arte Dramatice, la clasa de actorie și regie de la Universitatea din Los Angeles. Tânăra a apărut într-o serie de filme de televiziune, inclusiv în “Studio One” și „The Goldbergs”, folosind numele Anne Marno, dar mai târziu, la insistențele lui Darryl Zanuck, și-a ales numele Bancroft “pentru că suna mai demn”.

Actrița și-a făcut debutul pe marele ecran cu un rol principal în producția “Don’t Bother to Knock” din 1952, în care a jucat și Marilyn Monroe și a apărut în 14 filme în următorii cinci ani, printre care “Treasure of the Golden Condor”, „Gorilla at Large”, „Demetrius and the Gladiators”, „New York Confidential” și „Walk the Proud Land”.

În 1957, Anne Bancroft a fost distribuită producția “Nightfall” a regizorului David Goodis, iar un an mai târziu și-a făcut debutul în teatru pe Broadway, alături de Henry Fonda, în piesa „Two for the Seesaw”, regizată de Arthur Penn, pentru care a câștigat premiul Tony pentru cel mai bun rol feminin. În 1962, a apărut în versiunea cinematografică a aceleiași piese și tot în acel an a obținut Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță.

Anne a primit a doua nominalizare la Premiile Oscar pentru rolul său din “The Pumpkin Eater”, apoi a jucat rolul doamnei Robinson în „The Graduate”, alături de Dustin Hoffman, film pentru care a primit cea de-a treia nominalizare la Oscar.

Distribuită în seria tv a CBS, “Annie: the Women in the Life of a Man”, actrița a obținut un premiu Emmy pentru canto și actorie și un premiu Tony pentru același rol, fiind unul dintre foarte puținii artiști care au câștigat un Oscar, un Emmy și un premiu Tony, ceea ce a făcut-o posesoarea “Triplei Coroane a actoriei”.

Unul dintre cele mai cunoscute roluri ale sale a fost cel al Mariei Magdalena în miniseria tv „Iisus din Nazareth”, realizată în 1977 de regizorul Franco Zeffirelli, în care a jucat alături de Robert Powell, Claudia Cardinale, Christopher Plummer, Peter Ustinov și Laurence Olivier.

Anne Bancroft

În anii 1990 și începutul anilor 2000, Anne a primit mai ales roluri secundare în filme precum “Luna de miere în Vegas”, „Love Potion No. 9”, „Point of No Return”, „Great Expectations” sau „Heartbreakers”.

Ultima apariție a actriței a fost într-un episod din 2004 al serialului HBO „Curb Your Enthusiasm”, în același an a fost distribuită și în “Spanglish”, dar a trebuit să se retragă din cauza unei probleme medicale, iar în ultimul ei proiect, lungmetrajul de animație “Delgo”, lansat postum, în 2008, a fost vocea personajului Sedessa.

Anne Bancroft

Primul soț al Annei Bancroft a fost avocatul Martin May, cu care s-a căsătorit pe 1 iulie 1953, dar cei doi s-au despărțit în noiembrie 1955 și au divorțat doi ani mai târziu. În 1961, actrița l-a întâlnit pe Mel Brooks la o repetiție pentru spectacolul de varietăți Kraft Music Hall al lui Perry Como, cei doi căsătorindu-se pe 5 august 1964, în Manhattan.

Într-un interviu pe care l-a acordat în 2010, Brooks a spus despre soția sa că a fost forța călăuzitoare din spatele peliculelor “Producers” și „Young Frankenstein” și în același interviu a mărturisit “că de la prima lor întâlnire, din 1961 și până la moartea ei, în 2005, au fost nedespărțiți”.

Anne Bancroft a încetat din viață la vârsta de 73 de ani, pe 6 iunie 2005, la Spitalul Mount Sinai din Manhattan, iar dispariția ei a fost surprinzătoare pentru prieteni, colegi și admiratori, pentru că nimeni nu știa că suferă de o boală incurabilă. Actrița a fost înmormântată la cimitirul Kensico din Valhalla, New York, lângă tatăl ei, Michael Italiano, și unde, cinci ani mai târziu, a fost înmormântată și mama ei, Mildred, care a murit în aprilie 2010.

Anne Bancroft

Surse:

Anne Bancroft – Hollywood Star Walk, Los Angeles Times

Anne Bancroft dies at age 73, today.com

Anne Bancroft Biography, tcm.com

DS TW
Latest comment

leave a comment