HomeOameni care au intrat în istorieRobert Powell, cel mai cunoscut actor din „Iisus din Nazareth”

Robert Powell, cel mai cunoscut actor din „Iisus din Nazareth”

Robert Powell
DS TW

Robert Powell s-a născut pe 1 iunie 1944 în Salford, Lancashire, și a fost fiul lui Kathleen și al lui John Wilson Powell, fiind educat la Manchester Grammar School. Tânărul s-a înscris la Facultatea de Drept a Universității din Manchester și, în timp ce era student, a devenit interesat de cinematografie. Apăruse deja în adolescență într-un rol în teatrul radiofinic “Aventurile lui Samuel Poppleton” la BBC Radio Children’s Hour, dar primul său rol în film a fost în producția “Jaful” din 1967, în care a fost distribuit ca ajutor al unui mecanic de locomotivă. A avut apoi o apariție în filmul “The Italian Job” din 1969, apoi a fost distribuit în serialul SF produs de BBC, „Doomwatch”, în 1970.

Au urmat mai multe roluri principale în diverse seriale BBC, inclusiv în adaptări pentru televiziune ale romanelor “Educație sentimentală” și “Jude the Obscure”, iar în 1972-1973 a jucat în miniseria BBC “The Edwardians”.

carturesti.ro

Timp de mai mulți ani, Robert Powell a continuat să apară în diverse filme de televiziune și ocazional în producții pentru marele ecran. Unul dintre roluri, cel în care l-a interpretat pe compozitorul austriac Gustav Mahler în filmul biografic “Mahler”, realizat în 1974 de regizorul  Ken Russell Mahler, l-a adus în atenția regizorului italian Franco Zefirelli.

Astfel a fost distribuit în ”Iisus din Nazareth”, seria tv în patru părți realizată în 1977, cu o distribuție excepțională, reunind toate numele mari ale cinematografiei anilor ’70 precum Anne Bancroft, Laurence Olivier, Ernest Borgnine, Claudia Cardinale, Peter Ustinov, Stacy Keach, Christopher Plummer, Michael York, Ian McShane sau Rod Steiger, iar filmul l-au făcut pe actorul britanic celebru în întreaga lume. Pentru interpretarea sa, Robert Powell a fost nominalizat la premiile BAFTA și a primit premiul TV Times pentru cel mai bun actor, prestația sa fiind considerată una dintre cele mai bune reprezentări ale lui Hristos.

Robert Powell
Robert Powell în copilărie

În 1978, Powell a primit rolul principal în cea de-a treia versiune cinematografică a filmului “Cele treizeci și nouă de trepte”, după romanul lui John Buchan, dar producția nu a avut un mare succes, pentru că actorul a fost comparat cu predecesorii săi, Robert Donat în filmul lui Hitchcock din 1935 și Kenneth More în producția lui Ralph Thomas din 1959.

Robert Powell

În 1980, Powell a apărut în filmul “Harlequin”, o reinterpretare modernă a vieții călugărului Grigori Rasputin, în rolul unui personaj care avea puterea de a-l vindeca pe fiul unui politician, pentru această producție obținând Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Paris.

fashiondays.ro

Vocea inconfundabilă a lui Robert Powell a fost frecvent folosită de producătorii de reclame, dar a devenit și narator al mai multor programe de televiziune despre cel de-al Doilea Război Mondial, cum ar fi “Garda de corp a lui Hitler”, „Povestea celui de-al Treilea Reich”, „Secretele celui de-al Doilea Război Mondial” sau “World War II in HD Colour”.

Actorul a citit romanul “Dragoste în vremea holerei” al lui Gabriel García Márquez pentru BBC Radio și și-a împrumutat vocea pentru mai multe cărți audio, pentru albumul lui David Bedford, “The Rime of the Ancient Mariner” sau pentru opera rock din 2002 „Câinele din Baskerville”, după romanul polițist cu același nume al lui Sir Arthur Conan Doyle.

În 2005 Powell a fost distribuit în serialul BBC “Holby City” în care a jucat rolul unui administrator de spital și va mărturisi că acest angajament l-a ajutat să compenseze pierderile financiare provocate de eșecul unui fond de pensii în care investise fără succes.

Robert Powell

Pe 1 aprilie 2018, în Duminica Paștelui, actorul a apărut într-un documentar realizat de Smithsonian Channel bazat pe rolul său din miniseria “Iisus din Nazareth”, realizată de Zeffirelli, producție în care merge pe urmele filmului artistic discutând cu o serie de istorici despre elementele cele mai contestate ale peliculei din 1977.

Robert Powell și-a întâlnit viitoarea soție, pe dansatoarea Barbara “Babs” Lord, la BBC, în timpul pregătirilor pentru o filmare. Cei doi s-au căsătorit în 1975, în Tunisia, cu puțin timp înainte de a începe filmările pentru “Iisus din Nazaret” , iar pe 23 noiembrie 1977 a venit pe lume primul lor copil, un băiat numit Barney, urmat, doi ani mai târziu, de o fetiță botezată Kate.

Actorul Robert Powell are 77 de ani și își continuă activitatea profesională, iar cel mai cunoscut film al său, realizat la cererea Papei Paul al VI-lea și difuzat pentru prima oară în Duminica Floriilor și a Sfintelor Paști din 1977, continuă să fie redifuzat în fiecare an la televiziunile din întreaga lume.

 

 

Sursa:

Speaking for Jesus, an interview with Robert Powell, history.co.uk

Robert Powell
DS TW
Latest comments
  • A foet un film deosebit de ceea ca se putea vedea atunci, o capodopera a filmului, dupa fiecare imagine poate fi facut un tablou, totul este la superlativ si in fiecare an, il vizionez cu aceeasi placere. Este o realizare fara varsta !

leave a comment