Claudia Cardinale, “Iubita Italiei”

DS TW

Claudia Cardinale, pe numele său real Claude Joséphine Rose Cardinale, s-a născut în La Goulette, un cartier din Tunis, pe 15 aprilie 1938, fiind fiica Yolandei Greco. o tânără ai cărei părinți emigraseră din Trapani,  Sicilia, pentru a-și deschide o mică firmă de construcții navale în Tunisia, unde exista o mare comunitate italiană. Tatăl viitoarei actrițe, Francesco Cardinale, era un muncitor feroviar născut la Gela, tot în Sicilia. Claudia a fost înscrisă la școala Saint-Joseph-de-l’Apparition din Cartagina, pe care a urmat-o împreună cu sora ei mai mică, Blanche, apoi a studiat la Școala Paul Cambon, în acea perioadă dorind să devină profesoară. În adolescență era “tăcută, ciudată și sălbatică”, fiind, ca și alte fete din generația ei, fascinată de Brigitte Bardot, deja o actriță cunoscută pentru rolul din pelicula “Și Dumnezeu a creat femeia”, filmul lui Roger Vadim din 1956.

Primul rol al Claudiei Cardinale a fost într-un scurtmetraj al regizorului francez René Vautier prezentat la Festivalul de Film de la Berlin, film care a transformat-o într-o celebritate locală, astfel că regizorul Jacques Baratier i-a oferit un rol minor în producția sa, “Goha”, în care a jucat alături de actorul egiptean Omar Sharif.

Punctul de cotitură a venit în 1957, în timpul Săptămânii Cinematografiei Italiene de la Tunis, când a câștigat un concurs pentru “Cea mai frumoasă fată italiană din Tunisia” și a primit o excursie la Festivalul de Film de la Veneția. Admirată de mai mulți producători și regizori, Claudia a fost invitată să studieze la Centrul de Cinematografie Experimentală din Roma, sub conducerea lui Tina Lattanzi, dar a plecat de la școală după primul semestru și a decis să se întoarcă acasă.

Claudia Cardinale

Revenită la Tunis, tânăra a descoperit că este însărcinată, tatăl copilului fiind un francez cu aproximativ 10 ani mai în vârstă. Bărbatul i-a cerut să facă un avort, însă ea a decis să păstreze copilul și în acea perioadă a semnat un contract de exclusivitate pe o perioadă de șapte ani cu compania de producție Vides, ce îi aparținea lui Franco Cristaldi, viitorul ei partener.

În 1958, Claudia Cardinale a primit un rol minor în comedia „Big Deal”, realizată de Mario Monicelli, în care a jucat alături de Vittorio Gassman, Totò, Marcello Mastroianni și Renato Salvatori, producție care a avut un mare succes, unele ziare referindu-se deja la ea ca fiind “la fidanzata d’Italia” (iubita Italiei).

Claudia Cardinale

Deși a apărut pe platourile de filmare până în luna a șaptea, sarcina Claudiei Cardinale a fost bine ascunsă, dar actrița era chinuită de gânduri sinucigașe și a intrat într-o stare de depresie. Când și-a dat seama că nu-și mai poate ascunde burtica, actrița i-a cerut lui Cristaldi să-i rezilieze contractul, iar acesta, înțelegându-i situația dificilă, a trimis-o la Londra pentru a aduce pe lume copilul departe de curiozitatea colegilor și a presei.

Bărbatul a sfătuit-o să nu spună nimănui despre copil, deoarece, credea el, publicul va considera că a fost trădat, iar asta va pune capăt carierei ei care de-abia începuse. Pentru a păstra secretul, a elaborat un contract strict care acoperea fiecare mic detaliu din viața Claudiei, privând-o de orice posibilitate de a acționa conform propriilor ei principii. Claudia Cardinale a mărturisit mai târziu: “Nu mai eram stăpână pe propriul meu corp sau pe gândurile mele. Chiar și să vorbesc cu un prieten despre orice m-ar fi putut face să arăt diferit față de imaginea mea publică și era riscant. Totul era în mâinile reprezentanților companiei Vides”.

Timp de șapte ani, Claudia Cardinale l-a ținut pe Patrick, copilul născut la Londra, ascuns nu numai față de public, ci și de puținii prieteni pe care îi avea. Băiatul a fost crescut de părinții și sora actriței până în ziua în care jurnalistul Enzo Biagi a descoperit adevărul, iar ea a fost nevoită să admită că este mamă.

După separarea de Franco Cristaldi, actrița a locuit cu regizorul italian Pasquale Squitieri timp de 42 de ani, din 1975 până când la moartea bărbatului, în februarie 2017. Cuplul a avut o fiică numită tot Claudia, iar fiica acesteia, Francesca, este, de asemenea, actriță.

Claudia Cardinale

Claudia Cardinale a fost și a rămas o militantă a politicilor liberale, o susținătoare a cauzelor feministe și, deși locuiește de mult timp la Paris, spune despre era că este italiancă “până în vârful unghiilor”. În 1995 și-a publicat autobiografia scrisă cu sprijinul jurnalistei Anne Mori, “Io Claudia, Tu Claudia”, iar Los Angeles Times Magazine a nominalizat-o printre cele mai frumoase 50 de femei din istoria cinematografiei mondiale.

A mărturisit despre cariera ei: “Nu am simțit niciodată că trebuie să fac ceva cu orice preț pentru a fi actriță. Nu m-am dezvăluit niciodată pe mine și nici corpul meu în filmele în care am jucat. Misterul este foarte important”, iar într-un interviu din 2014 a spus care crede că este secretul succesului: “Dacă vrei să practici această meserie, trebuie să ai putere interioară, altfel vei uita cine ești cu adevărat. Fiecare film în care joc mă transformă într-o altă femeie, dar după aceea sunt din nou eu”.

Printre cele mai cunoscute filme ale Claudiei Cardinale, multe dintre ele distribuite și în România, sunt: “Vântul sudului”, “Încurcătură blestemată”, “Rocco și frații săi”, “Cartouche”, “8½”, “Ghepardul”, “Pantera roz”, “Fata lui Bube”, “Lumea circului”, “Tremurătoarele stele ale Ursei”, “Când se arată cucuveaua”, “A fost odată în vest”, “Anul carbonarilor”, “Cortul roșu”, “Frumos, onest, emigrat în Australia”, “Evadare din Atena”, “Salamandra” sau miniseria tv “Iisus din Nazareth”.

Claudia Cardinale

Surse:

Interview with Claudia Cardinale, Italy Magazine

Claudia Cardinale: ‘Usually you live only one life. But I have lived 154 lives’, The Irish Times

The 50 Most Beautiful Women in Film, Los Angeles Times Magazine

DS TW
Latest comment

leave a comment