HomeMonarhieCadoul Dosare secrete de 1 Decembrie

Cadoul Dosare secrete de 1 Decembrie

DS TW

1 Decembrie vine cu un cadou special pentru cititorii paginii și site-ului Dosare secrete.

Este vorba despre albumul omagial “Cartea Unirii” publicat de Cezar Petrescu la Editura Luceafărul. Cartea conține articole despre jertfele războiului și evocări ale eroilor care au înfăptuit Unirea, dar și studii istorice și fotografii de arhivă ale personalităților primului deceniu al României Mari. Printre acestea se află Regele Ferdinand și Regina Maria, patriarhul Miron Cristea, principele Nicolae, Gheorghe Buzdugan, principesa mama Elena, Iuliu Maniu, Ionel Brătianu, Nicolae Iorga, Alexandru Averescu sau generalul Berthelot.

Textele sunt semnate de Mihail Sadoveanu, Nichifor Crainic, Emanuel Bucuţa, Emil Isac şi Cezar Petrescu, iar la finalul albumului găsiți și două documente inedite în original, Covenția politică și Convenția militară din 4/ 17 august 1916 dintre România și Antantă prin care guvernul român își asuma să declare război Austro-Ungariei pe 28 august (stil nou) și, în schimb, urma să primească următoarele teritorii:

  • Transilvania, Crișana și Maramureș, teritorii guvernate de Ungaria dar cu majoritate etnică românească și minorități maghiare și germane, cu granița vestică ajungând la râul Tisa.
  • Întregul Banat deținut de Ungaria, cu o populație mixtă maghiară, română, germană și sârbă.
  • Cea mai mare parte a Bucovinei (cu excepția părții la nord de râul Prut), guvernată de Austria-Ungaria, cu o populație majoritară românească

Iată un scurt fragment din cuvântul autorului: “Fapta trecutului e cea mai bună chezășie a viitorului. Noi avem îndărătul nostru atâta trecut de aspre suferinți și o atât de minunată mărturie a rezistenței naționale, încât Unirea cea mare nu poate fi socotită ca un sfârșit. E abia un început. Puterile noastre abia acum sunt întregi și abia acum s-au eliberat. Fie ca această carte a trecutului să trezească în fiecare suflet îndemnul și datoriile viitorului”.

Puteți găsi “Cartea Unirii” în format pdf, în condiții grafice foarte bune, pe canalul Telegram Dosare secrete. Pentru a avea acces, trebuie să vă instalați aplicația gratuită pe telefonul mobil, apoi să vă abonați la canalul Telegram Dosare secrete (îl veți identifica ușor, are același logo ca și pagina Dosare secrete). Cartea a fost digitalizată prin proiectul Biblioteca Digitală a Bucureștilor și se află în domeniul public.

DS TW
No comments

leave a comment