Casa Paquin – moda vine întotdeauna de la Paris

Jeanne Paquin este considerată una dintre cele mai influente femei de afaceri din lume. Născută în 1869, la Saint-Denis, în Franţa, ca Jeanne Marie Charlotte Beckers, ea și-a început cariera pe când era doar o adolescentă, ca ucenică la Maison Rouff, o casă de modă de lux din Paris, înființată în 1884.
În 1891, s-a căsătorit cu Isidore René Jacob, proprietarul Paquin Lalanne et Cie, o casă de modă pentru bărbați. Ca dar de nuntă, soțul a deschis pentru ea un boutique-atelier. Este anul în care Jeanne a devenit prima femeie care a condus o casă de modă. Maison de Couture se afla pe Rue de la Paix din Paris, lângă celebra Casă de Worth care aparţinea unuia dintre cei mai renumiți croitori de lux din Paris. Jeanne se ocupa de creaţie şi design, în timp ce soțul ei conducea afacerea.
Creaţiile sale principale – rochiile de seară în culori pastelate, inspirate de moda secolului al XVIII-lea, înfrumusețate cu blănuri sau inele de dantelă – i-au oferit rapid notorietate. Modelele lui Jeanne Paquin au avut un impact puternic asupra doamnelor bogate din Franţa. În plus, ea a înţeles repede importanța marketingului și a promovării brandului, astfel că nu ezita să organizeze “spectacole de modă” pentru a-și promova noile modele.
Pentru a satisface cererea crescândă de rochii, şi-a lărgit atelierul, angajând până la 2000 de muncitori. Clienţii ei erau adevărate celebrităţi: reginele blankBelgiei, Portugaliei și Spaniei, actriţele cele mai cunoscute din La Belle Époque, cum erau Liane de Pougy și La Belle Otero se îmbăcau de la ea. Casa de modă Paquin a creat haine şi pentru soţiile magnaților americani. Familiile Astor, Ballantines, Rockfeller, Vanderbilt și Wannamaker deveniseră clienţii ei.
Cu o creștere spectaculoasă a vânzărilor și o cerere tot mai mare de îmbrăcăminte de lux, Jeanne a decis să deschidă un showroom la Londra. În 1896, cu ajutorul financiar al unor investitori britanici, a deschis sediul Casei Paquin din Anglia. În 1912, a deschis un magazin în New York, pe Fifth Avenue, apoi în Buenos Aires și la Madrid, în 1914.blank
Jeanne avea talent pentru afacerile de modă și era foarte activă în comunitatea de couture. Aceste abilități au făcut-o să devină prima femeie care a avut un stand propriu la Expoziția Universală din 1900, unde a fost numită președinte al Secției de modă.
Femeile de înaltă societate care își puteau permite haine haute couture aveau dulapurile pline de rochii Paquin. A devenit, de asemenea, renumită pentru rochiile ei de tango, colecțiile de lenjerie și hainele de blană.
blankJeanne Paquin a fabricat şi pălării de lux, fiind unul dintre primii designeri care au aplicat aripi întregi de păsări pe vârful pălăriilor extravagante.
S-a retras din lumea modei în 1920, transferând întreaga responsabilitate a atelierelor asistentului său, Madeleine Wallis. Wallis a rămas designer pentru Casa Paquin până în 1936, anul în care a murit Jeanne. Au urmat apoi alţi şi alţi designeri care au devenit celebri datorită renumelui casei pentru care lucrau.
Atelierele Paquin au fost închise pe 1 iulie 1956, dar creațiile sale rămân o dovadă a eleganţei care a caracterizat La Belle Epoque.
Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *