Alida Valli, diva filmului italian

Alida Valli
DS TW

Alida Valli, pe numele său real Alida Maria Laura, Baroneasă Altenburger von Marckenstein-Frauenberg, s-a născut pe 31 mai 1921 în orașul Pola din Peninsula Istria din Italia, localitate care astăzi face parte din Croația și, deși avea origini austriece, slovene și italiane, s-a considerat toată viața doar italiancă.

Bunicul patern a fost baronul Luigi Altenburger, un austro-italian din Trento, descendent al contelui d’Arco, iar bunica se numea Elisa Tomasi și a fost verișoara senatorului Ettore Tolomei.

Mama Alidei, Silvia Oberecker Della Martina, născută în Pola, a fost fiica unui austriac numit Felix Oberecker și a Virginiei Della Martina, astfel că din copilărie fetița vorbea fluent slovena, italiana, germana, sârbo-croata, franceza și engleza.

Foarte bine educată în familie, la vârsta de cincisprezece ani adolescenta a plecat la Roma, unde a urmat cursurile celei mai vechi școli pentru actori și regizori din Europa, Centro Sperimentale di Cinematografia, fiind găzduită de unchiul ei, Ettore Tolomei.

Alida și-a început cariera cinematografică în 1934, când a fost distribuită în filmul “Il cappello a tre punte”, dar primul ei mare succes a fost producția „Mille lire al mese”, realizată în 1939.

După o serie de roluri în comedii, a jucat în drama “Piccolo mondo antico”, realizată în 1941 de regizorul Mario Soldati, pentru care a câștigat un premiu special pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Veneția.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și-a continuat cariera artistică jucând în “Stasera niente di nuovo”, în 1942, și “Noi Vivi / Addio Kira!”, în 1943, ambele producții fiind însă cenzurate de guvernul italian condus de Benito Mussolini.

Alida Valli
Alida Valli

Peliculele au avut un mare succes, iar publicul și-a dat seama cu ușurință că militează, prin mesajele lor, atât împotriva fascismului, cât și a comunismului, însă după câteva săptămâni filmele au fost scoase definitiv din cinematografe. Descoperită de producătorului David Selznick (celebru pentru filmul “Pe aripile vântului”), care i-a oferit un contract convins că a găsit o a doua Ingrid Bergman, Alida Valli a acceptat oferta de a pleca în America. Ajunsă la Hollywood, actrița italiancă a fost distribuită într-o serie de filme memorabile, printe care “The Paradine Case” din 1947, alături de Gregory Peck, producție regizată de Alfred Hitchcock, apoi în “The Miracle of the Bells”, cu Fred MacMurray și Frank Sinatra și “The Third Man”, alături de Orson Welles și Joseph Cotten, considerat unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată la nivel mondial. Alida nu a putut însă tolera regulile stricte impuse de David Selznick, care își dorea să-i controleze total pe actorii săi, și a reușit să obțină rezilierea contractului, deși a fost nevoită să plătească penalități uriașe.

Întoarsă în Europa la începutul anilor 1950, a jucat în mai multe filme franceze și italiene, cel mai cunoscut fiind „Senso”, regizat în 1954 de Luchino Visconti.

În 1956, Valli a decis să nu mai apară pe marele ecran, concentrându-se pe spectacolele de teatru. A mai jucat totuși în câteva roluri în cinematografie, alese cu mare grijă, printre filmele din această perioadă fiind “Eyes Without a Face” al lui Georges Franju, iar din anii 1960 a lucrat cu regizori precum Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci sau Dario Argento. Ultimul ei rol în cinematografie a fost în “Semana Santa”, producție din 2002, în care a jucat alături de Mira Sorvino, continuându-și însă cariera în teatru. Actrița a obținut Leul de Aur pentru întreaga carieră la cea de-a 54-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția din 1997.

Viața personală a actriței italiene a fost discretă, dar presa a urmărit-o în permanență. Iubitul ei din adolescență, Carlo Cugnasca, a fost un cunoscut pilot italian de acrobație care a servit ca pilot de vânătoare și a fost ucis în timpul unei misiuni pe 14 aprilie 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Doi ani mai târziu Alida Valli s-a căsătorit cu Oscar de Mejo, cu care a avut doi fii, dar cuplul a divorțat în 1952. S-a recăsătorit apoi, la începutul anilor ’60, cu regizorul italian Giancarlo Zagni, dar și acest mariaj s-a încheiat printr-un divorț în 1970.

Alida Valli
Alida Valli și fiii ei
Alida Valli în 1947

Marea actriță a murit pe 22 aprilie 2006, la vârsta de 84 de ani, decesul ei fiind anunțat de primarul Romei, Walter Veltroni. Criticul francez Frédéric Mitterrand a scris despre Alida Valli că a fost “singura actriță din Europa care a egalat-o pe Marlene Dietrich sau Greta Garbo”.

Surse:

David Shiopman The Great Movie Stars

Alida VALLI, in “Enciclopedia del Cinema”

DS TW
No comments

leave a comment